טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לאיזה מחלות נוירולוגיות מריחואנה רפואית יכולה לסייע?
סקירה מדעית בחנה את העדויות הקיימות על יעילות מוצרי מריחואנה רפואית בטיפול במחלות נוירולוגיות שונות
מוצרי קנביס רפואי יכולים לסייע להקל על סימפטומים מסוימים של טרשת נפוצה, אך עדיין אין מספיק עדויות כדי לקבוע אם הקנביס יעיל למטופלים הסובלים ממחלות נוירולוגיות אחרות. כך עולה מסקירה שערכה האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה (AAN) לבחינת היעילות של קנביס רפואי בטיפול במחלות נוירולוגיות.
פאנל המומחים בחן מחקרים רבים ולבסוף התרכז ב-34 מחקרים שעסקו בהפרעות הקשורות למוח. יש לציין כי תוצאות הסקירה לא מתייחסות לעישון של מריחואנה רפואית, אלא רק לתמצית מריחואנה הניטלת בגלולות או בתרסיס. לדברי המומחים, המרת מריחואנה לצורה של תרסיס או גלולה מאפשרת לרופאים לשלוט על המינון של שני החומרים הפעילים הרפואיים המרכזיים THC ו-CBD. בסקירה אומנם נכללו שני מחקרים שבחנו עישון של מריחואנה רפואית, אך לא ניתן היה להסיק מהם מסקנות חד משמעיות.
מממצאי הסקירה, שפורסמו בכתב העת Neurology, עולה כי המריחואנה הרפואית עשויה להיות יעילה לטיפול בחלק מהסימפטומים של מחלת הטרשת הנפוצה: ספסטיות, כאב ובעיות במתן שתן (לסימפטום זה נראה שרק התרסיס סטיבקס יעיל). נראה שמוצרי המריחואנה השונים אינם יעילים לטיפול ברעידות הנגרמות מטרשת נפוצה.
לעומת זאת, לפי הסקירה נראה שתמצית מריחואנה רפואית אינה יעילה לטיפול בהפרעות תנועה (דיסקינזיה) בחולי פרקינסון בעקבות הטיפול בלבודופה. עוד עולה מהסקירה כי אין מספיק עדויות מחקריות כדי לקבוע אם תמצית המריחואנה הרפואית יעילה לטיפול במחלת הנטינגטון, טורט, התקפים אפילפטיים ודיסטוניה צווארית.
הפאנל מדגיש את הצורך לשקול את תופעות הלוואי שנמצאו בעקבות השימוש במריחואנה רפואית כשרושמים את הטיפול, במיוחד לאור העובדה כי אנשים הסובלים מחלק מהמחלות הנוירולוגיות כבר נמצאים בסיכון מוגבר לדיכאון ולבעיות קוגניטיביות.
בין תופעות הלוואי שהסקירה מציינת: שינויים במצב הרוח, מחשבות אובדניות, דיכאון, התקפים אפילפטיים, פגיעה בחשיבה וזיכרון, סחרחורות, בחילה, הזיות, התעלפויות, חולשה ועייפות. מהמחקרים שנסקרו עולה כי 1 מתוך כל 100 אנשים עם מחלות נוירולוגיות המטופלים במריחואנה רפואית יפתח תופעות לוואי פסיכולוגיות חמורות.
המלצתו הרשמית של הפאנל היא שיש להתייחס למריחואנה רפואית כאל כל תרופה ולרשום אותה למטופלים רק במידה וכל התרופות הקונבנציונאליות נמצאו לא יעילות להקלה על הסימפטומים. הם קוראים להרחבת המחקרים והידע באשר להשפעות המריחואנה הרפואית ומוצריה.
לפני כחודש פורסמו הנחיות מקצועיות של ה-AAN על היעילות והבטיחות של טיפולים אלטרנטיביים ומשלימים לטרשת נפוצה. גם הנחיות אלה נכתבו לאחר שפאנל מומחים ביצע סקירה מעמיקה של הספרות המדעית בנושא. מכל הטיפולים שנבחנו, המומחים נתנו את התמיכה הרבה ביותר לתמציות מריחואנה, כדורים עם מריחואנה סינטטית ותרסיס פה של מריחואנה. מהסקירה עלה כי קיימות עדויות המצביעות על כך שמוצרי המריחואנה עשויים להקל על כאב, הטלת שתן תכופה וספסטיות בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. המומחים ציינו כי אין מספיק עדויות כדי לקבוע אם עישון מריחואנה רפואית מסייע לטיפול בסימפטומים.