סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
כשהסוכרת מופיעה בגיל צעיר יותר – הסיכון לדמנציה עולה
מחקר חדש מראה כיצד מניעת התקדמות של טרום סוכרת לסוכרת, במיוחד בגיל צעיר, מסייעת להגן על המוח מפני דמנציה
לאנשים שמפתחים סוכרת סוג 2 לפני גיל 60 סיכון גבוה פי שלושה לדמנציה בהשוואה לאלה שלא מפתחים סוכרת. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Diabetologia.
עוד נמצא במחקר כי הסיכון המוגבר לדמנציה שזוהה בקרב אנשים עם טרום סוכרת במחקרים קודמים, נובע מאנשים שטרום הסוכרת שלהם התפתחה לסוכרת סוג 2, וכי מניעת התפתחות של טרום סוכרת לסוכרת סוג 2 - במיוחד במבוגרים צעירים יותר - תסייע למנוע התפתחות של דמנציה בהמשך.
החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור ג׳ונס הופקינס בבולטימור ניתחו מידע ממחקר שעקב אחר אנשים בגילי 45 עד 64 מארבע מדינות בארה״ב. מתוך כמעט 12,000 נבדקים שבתחילת המחקר היו ללא סוכרת, 20% היו עם טרום סוכרת. במהלך תקופת המעקב, 3,143 משתתפים פיתחו סוכרת – 44.6% מתוך אלה שהיו עם טרום סוכרת בתחילת המעקב לעומת 22.5% מתוך אלה שהיו עם רמות תקינות של סוכר בדם בעת הצטרפותם למחקר.
טרום סוכרת הוא מצב ביניים בו רמות הסוכר בדם גבוהות מהרצוי, אך עדיין אינן גבוהות מספיק לאבחנה של סוכרת. במקרים רבים, טרום סוכרת תתפתח לסוכרת אם לא תטופל כראוי. מצבי טרום סוכרת מתגלים לרוב באקראי או בבדיקות סקר שגרתיות, מכיוון שהסובלים ממצבי טרום סוכרת אינם חשים כל פגיעה במצבם הבריאותי.
סוכרת מאובחנת כאשר רמות סוכר בצום מעל 126 מ"ג גלוקוז לדציליטר דם. מצב תקין מוגדר ברמות סוכר בצום מתת ל-100. רמות בין 100 ל-126 מהוות טרום סוכרת. הגדרה נוספת מתייחסת לערך של "המוגלובין מסוכרר" (A1C – ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה): רמות נמוכות מ-5.7 אחוז נחשבות לתקינות, רמה של 5.7-6.4 אחוז תחשב לטרום סוכרת וכאשר מתקבלת רמה של 6.5 אחוז ויותר - תאובחן סוכרת.
במחקר הנוכחי, דמנציה התפתחה בקרב 2,247 מהנבדקים במהלך תקופת מעקב של 24.7 שנים (חציון). 23.9% מתוך אלו שאובחנו עם סוכרת פיתחו במשך תקופת המעקב דמנציה, לעומת 20.5% בקרב אלו שלא פיתחו סוכרת.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמי סיכון שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, ובהם גורמים דמוגרפיים וגנטיים, טרום סוכרת נקשרה לסיכון גבוה ב-12% לדמנציה. עם זאת, לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון התפתחות של סוכרת, הסיכון לדמנציה בעקבות טרום סוכרת שלא התפתחה לסוכרת היה גבוה ב-5% בלבד ולא היה משמעותי מבחינה סטטיסטית.
סוכרת לפני גיל 60 – סיכון גבוה למוח
הגיל בו האדם פיתח סוכרת השפיע על הסיכון לסוכרת. בניתוח הנתונים, לאחר שנלקחו בחשבון גורמים דמוגרפיים, גורמי אורח חיים וגורמים קליניים, נמצא כי אלו שהסוכרת אובחנה אצלם לפני גיל 60 היו בסיכון גבוה פי 3 (2.92) לפתח דמנציה, בהשוואה לאנשים שלא פיתחו סוכרת.
הסיכון לדמנציה עלה משמעותית – אם כי לרמה פחות גבוהה – בקרב נבדקים שהיו בני 69-60 בעת שהתקבלה האבחנה של סוכרת (סיכון גבוה ב-73%) ובקרב אלו שהיו בני 79-70 כאשר אובחנה אצלם סוכרת (סיכון גבוה ב-23%). בקרב אלו שאובחנה אצלם סוכרת לאחר גיל 80 הסיכון לדמנציה היה גבוה ב-13% בלבד ולא היה משמעותי סטטיסטית.
מהממצאים עולה כי חשיפה ממושכת לרמות גבוהות של סוכר בדם משחקת תפקיד חשוב בהתפתחות של דמנציה, וכי עיכוב או מניעה של התפתחות טרום סוכרת לסוכרת תוכל להפחית את הסיכון לדמנציה.
העדויות מצטברות
החוקרים לא בחנו את המנגנון הספציפי שעומד מאחורי הקשר בין הגיל בו מתפתחת סוכרת סוג 2 לסיכון לדמנציה, אך ידוע כי סוכרת עלולה לפגוע במוח בדרכים רבות, וכאשר המחלה מתפתחת בגיל צעיר - המשמעות היא זמן ממושך יותר בו היא זורעת נזקים בגוף, לרבות פגיעה בכלי דם שעלולה להוביל לפגיעה בזרימת הדם למוח.
בין המנגנונים שעשויים לעמוד מאחורי הקשר בין סוכרת ודמנציה: הסיכון המוגבר למחלות לב וכלי דם בקרב סוכרתיים – מה שפוגע בכלי הדם במוח, ודלקתיות שנגרמת מרמות גבוהות של סוכר בדם – שעלולה לפגוע בתאי המוח.
מחקרים רבים בשנים האחרונות מצביעים על סיכון מוגבר לדמנציה בקרב סוכרתיים. לפני שנתיים פורסם בכתב העת המדעי JAMA מחקר שמצא גם הוא כי הגיל בו התפרצה סוכרת משפיע על הסיכון לדמנציה. בהשוואה לאנשים ללא סוכרת בגיל 70, הסיכון לדמנציה באנשים שפיתחו סוכרת יותר מעשור לפני כן היה יותר מכפול (גבוה פי 2.12), הסיכון היה גבוה ב-49% בקרב אלו שפיתחו סוכרת 10-6 שנים לפני כן והסיכון היה גבוה ב-11% בלבד בקרב אלו שפיתחו את המחלה רק חמש שנים לפני כן או פחות.
ב-2014 חוקרים מהמאיו קליניק פרסמו בכתב העת Neurology כי לאנשים שמפתחים סוכרת באמצע החיים סיכון מוגבר לאובדן של תאי מוח ונזקים אחרים למוח, כמו גם לבעיות זיכרון ויכולות חשיבה, בהשוואה לאנשים שמעולם לא סבלו מסוכרת. נמצא כי בהשוואה לאנשים שלא הייתה להם סוכרת, אצל אנשים שפיתחו סוכרת בגיל העמידה נפח המוח היה קטן ב-2.9% בממוצע, הסיכון לאוטמים תת-קורטיקליים במוח היה גבוה ב-85% במוח והסיכון לבעיות חשיבה וזיכרון היה כפול.
באותה שנה פורסם בכתב העת Radiology מחקר בו נמצא כי אנשים עם סוכרת סוג 2 עשויים לאבד יותר נפח מוח מהמצופה בגילם. החוקרים מצאו כי ככל שהמטופל חי עם סוכרת זמן רב יותר - כך התרחש יותר איבוד של נפח המוח, במיוחד בחומר האפור. לדבריהם, לכל 10 שנים בהן אדם סבל מסוכרת, נראה כי המוח היה זקן בכשנתיים בהשוואה לאדם ללא סוכרת באותו גיל.
מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Neurology העלה כי סוכרת מכפילה את הסיכון לאלצהיימר ומעלה באופן משמעותי גם את הסיכון לדמנציה מסוגים אחרים, כמו דמנציה וסקולארית הנובעת מהיצרות או חסימה בכלי הדם במוח שמונעת ממנו חמצן.
Diabetologia. Published online May 24, 2023