מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסמדריכיםכיצד עוזר המיפוי הגנומי לחולים בסרטן אגרסיבי

כיצד עוזר המיפוי הגנומי לחולים בסרטן אגרסיבי

גם אם הטיפולים הסטנדרטיים אינם מצליחים לעצור את הסרטן, אין משמעות הדבר שהקרב אבוד. כיום מסתייעים הרופאים בבדיקות של הפרופיל הגנומי של הגידול שעשויות לאתר טיפולים יעילים חדשים שמותאמים באופן אישי למאפייני החולה ולמאפייני הגידול


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מדור שיווקי - בשיתוף FoundationOne

 

בשנת 2013 אובחנו בישראל כ-25,500 חולי סרטן חודרני (שכבר מסוגל להתפשט מעבר למיקומו המקורי). באותה שנה נפטרו מהמחלה כ-10,700 איש, אך שיעור התמותה הולך ויורד משנה לשנה. כך עולה מנתוני משרד הבריאות, שמצא גם כי מספר המחלימים מסרטן עלה פי תשעה בחמשת העשורים האחרונים.

 

העלייה בשיעור המחלימים אמנם מעודדת מבחינה סטטיסטית, אך בוודאי לא מספקת עבור חולים בסרטן אגרסיבי, שכבר עברו טיפולים ארוכים ומייסרים, אך לא הצליחו לעצור את המחלה או להאט אותה. עבורם, כל כלי נוסף שיוכל לסייע במציאת טיפול שיעזור להם, מעניק שביב של תקווה. בדיקה מתקדמת שפותחה בשנים האחרונות עשויה לתת מענה לאותם חולים.

 

פריצת דרך משמעותית בחקר הטיפול בסרטן נרשמה בשנת 2003 עם השלמת פרויקט מיפוי הגנום האנושי. צעד שסלל את הדרך לתהליכי איתור גנים שקשורים למחלות רבות, ובהן גם לסרטן, ולהבנה שחולים שונים יגיבו באופן שונה לטיפולים זהים.

 

מחקר שנעשה בשנת 2008 במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), למשל, גילה הבדלים דרמטיים בהשפעה של טיפולים לסרטן על אנשים שונים. השוני הוסבר בין היתר בהבדלים במבנה הדנ"א של המשתתפים במחקר. אלה ועוד תרמו להאצה ולהתעצמות של אחד הזרמים המשמעותיים ברפואה המודרנית – רפואה מותאמת אישית.

 

רפואה מותאמת אישית – איך זה עובד?

 

פרויקט מיפוי הגנום האנושי שרטט את המפה שהרפואה רק מתחילה לחקור את שביליה. מפת הדנ"א מאפשרת לרפואה להילחם בדרכים שונות בסוגים שונים של סרטן בקרב חולים שונים.

 

בשנים האחרונות פותחו בדיקות לריצוף גנומי של הגידול הסרטני והן אלו שנותנות היום לרופאים את האינפורמציה הדרושה בכדי להתאים למטופלים שלהם טיפול אישי. הבדיקות נבדלות זו מזו בהיקף המיפוי, ברמת הפירוט שמספק דו"ח התוצאות שלהן, בהמלצות שמקבל החולה להמשך הטיפול ובמאגרי הידע שהן נשענות עליהם.

 

ישנן מספר בדיקות שעורכות מיפוי מקיף המאפשר אבחון מעמיק יותר של סוג הסרטן ומאפייניו, ולפיכך גם מציעות אפשרויות טיפול רבות יותר. חברות Oncotest ו-Cancer Hope מציעות מספר בדיקות ברמות שונות של היקף וחברת Foundation Medicine מציעה היום את בדיקת Foundation One, שנחשבת למקיפה ביותר.

 

בדיקת FoundationOne תוכל לסייע לרופא שלך למצוא טיפול שיתאים לך. לפרטים לחץ כאן>>>

 

ד"ר נעם אסנה, מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי ברזילי באשקלון, מסביר כי "יש שלב שבו האופציות הסטנדרטיות מוצו. אנחנו מדברים על חולים עם סרטן גרורתי (מפושט), שהמחלה שלהם ממשיכה להתקדם על אף הטיפולים ולמרות שאלה טיפולים שהוכחו כיעילים במקרים רבים. כאן נכנסת האופציה של רפואה מותאמת אישית. אנחנו בודקים את המוטציות בגידול המסוים של אותו חולה ומנסים למצוא תרופה שפועלת על אותן מוטציות."

 

דו"ח התוצאות של בדיקות המיפוי הגנומי המעמיקות יותר מגיע גם עם המלצות על אחד או יותר משלושת אפיקי הטיפול:

 

1.טיפול שאושר על ידי ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) ומיועד לסוג הסרטן של החולה;

 

2. טיפול שאושר על ידי ה-FDA ומיועד לסוג סרטן אחר, אך הומלץ בעקבות המיפוי הגנומי כמתאים למוטציה הספציפית;

 

3. השתתפות במחקרים קליניים ברחבי העולם שנמצאו מתאימים לאותו חולה ולסוג הסרטן שלו, ומציעים טיפול בשלבי ניסוי שונים.

 

במכון האונקולוגי במרכז הרפואי ברזילי באשקלון, כמו במרכזים מתקדמים אחרים בישראל, משתמשים בבדיקת Foundation One. "הטכנולוגיה שלהם מבוססת על מאגר מידע של אלפי מטופלים", מוסיף ד"ר אסנה, "ומבחינתי כקלינאי, האופציות הטיפוליות המוצעות לחולה מסוים הן כאלו שלא יכולתי לחשוב עליהן באמצעים אחרים".

 

"חזרתי לחיים נורמליים"

 

בין החולים שהסתייעו בבדיקות האלה הייתה הת'ר לסטר. "החיים הפכו לשגרה יומיומית של רופאים, סריקות MRI, עירויים. איבדתי כל שריד של אנושיות, את השיער ואת הכבוד העצמי. הייתי קורבן של הסרטן", היא מספרת.

(צילום: Shutterstock)

כשהכימותרפיה לא עזרה, והיא הייתה בטוחה שנותרו לה חודשים מעטים לחיות, קיבלה לסטר את המלצת הרופא לעבור בדיקת ריצוף גנומי. 

 

"אחרי כל העירויים והכימותרפיה, פתאום הרופא אומר שנמצא משהו שיכול לעזור", היא ממשיכה. "קיבלתי תקווה חדשה. תוצאות הבדיקה הראו שהסרטן שלי בר טיפול עם תרופה מאושרת לשימוש". תוך זמן קצר היא התחילה בטיפול שהומלץ לה. "הגידול התכווץ לגודל חסר משמעות ולאט ובזהירות חזרתי לחיים נורמליים".  

גם קלוטילדה רוס ביצעה את הבדיקה אחרי טיפולים שמרניים קשים. היא חלתה בסרטן שד אגרסיבי, ועברה 14 טיפולי כימותרפיה ו-30 סבבי קרינה. "זה היה סיוט", היא אומרת. "לאחר טיפול הקרינה ה-30 חשבתי שניצחתי. אבל אחרי שלושה חודשים הסרטן חזר. בשלב הזה האונקולוג סיפר על הבדיקה ושלח את הביופסיה".

 

התוצאות הצביעו על שישה טיפולים שיכולים לעזור. "חשבתי שזה נס", היא נזכרת. מתוך ההצעות נבחרה עבורה תרופה שמיועדת דווקא לסרטן הריאות. הטיפול התגלה כאפקטיבי מאוד והגידולים הצטמקו תוך זמן קצר. "יש דרך טובה יותר מאשר רק כימותרפיה. אני רוצה לחיות ולראות את הנכדים שלי גדלים", מסכמת רוס.

 

הכיוון: אימונותרפיה

 

היום, חלק ניכר מהמחקר במלחמה בסרטן מתמקד בטיפולים ביולוגיים, שנחשבים לפורצי דרך ושמתבססים על מיפוי גנומי של הגידול. טיפולים אלה ממוקדים לתאים הסרטניים, נלחמים בהם ומעכבים את התפשטותם באמצעות נוגדנים.

 

מילת הבאז הנוכחית בתחום היא אימונותרפיה - אסטרטגיה שצוברת תאוצה בעולם כולו. זהו אפיק של טיפול ביולוגי שרותם את המערכת החיסונית של החולה עצמו למלחמה בגידול. הטיפול הזה חושף למעשה שוב את התאים הסרטניים בפני מערכת החיסון של הגוף כדי שזו תתחיל להילחם באויב, שעד עתה הצליח לערים עליה ולחמוק מהראדר. בדיקת Foundation One יודעת לזהות סמנים שונים שיכולים לנבא את תגובת הגידול לטיפולים אימונותרפיים.

 

(צילום: shutterstock)

 

מאמצי המחקר בתחום הטיפול ממוקד המטרה, הביולוגי בכלל והאימונותרפי בפרט, מניבים כל העת אפשרויות טיפול חדשניות ומתקדמות. טיפולים רבים כבר אושרו על ידי ה-FDA, ואחרים נמצאים בשלבי אישור. חלק מהטיפולים אושרו לסרטן מסוג מסוים, אך בעקבות מיפוי גנטי מגלים הרופאים לא פעם כי הם יכולים להתאים גם לטיפול בסרטן מסוג אחר.

 

טיפולים נוספים נמצאים בשלבי מחקר קליני, ולעיתים ניתן לקבלם באמצעות הצטרפות למחקר, גם לפני שאושרו על ידי ה-FDA.

 

בדיקת מיפוי גנומי מקיפה, שמקושרת עם גורמי רפואה ומחקר בכל העולם ונעזרת במאגרי המידע המתקדמים ביותר, יכולה להציע לחולה אפשרויות טיפול ממוקדות ומתקדמות שעשויות להועיל לו.

 

בדיקת FoundationOne מסייעת לרופאים למצוא טיפול ממוקד מטרה. לפרטים לחצו כאן >>>

 

 

*** הכתבה נכתבה בשיתוף חברת רוש נציגת FoundationOne ומוצעת לשירות הקוראים כתוכן שיווקי

 

 

pfs1
12/10/16 10:55

היה הרבה יותר הגיוני להתחיל במיפוי הגנומי, לפני שמתישים את החולה עם טיפולים שלא מועילים ואולי אפילו מזיקים לו, וללא ספק גוזלים זמן יקר שאפשר היה לנצלו לטיפולים מועילים. 
האל הגדול  MAMON  אוסר על ברור מוקדם של השאלה איזו תרופה תתאים לפציינט הספציפי?
רמז לפתרון: גם התרופות הלא מועילות עולות כסף; הנזק לפציינט בוודאי שניתן לכימות ממוני, ואי"ה גם יבוצע ברבות הימים בתביעה המשפטית שיש לקוות שתוגש על אי הברור המוקדם הזה - וזה כבר ילמד את המערכת להתיעל מתי שצריך ולא אחרי שמאוחר יותר./ מדי.