גמילה מעישון
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כמעט 7 מכל 10 אנשים שמנסים סיגריה הופכים למעשנים
מחקר חדש מוכיח עד כמה חזק כוח האחיזה שלסיגריות יש עלינו – כבר מהשאיפה הראשונה
רוב האנשים ש"רק מנסים" סיגריה אחת הופכים, לפחות זמנית, למעשנים באופן יומיומי. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Nicotine & Tobacco Research.
במסגרת המחקר, חוקרים מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון ניתחו נתונים של216,314 אנשים שהשיבו על סקרים שונים ומצאו כי יחס ההמרה בין "מעשן לראשונה" לבין "מעשן יום-יומי" - גבוה באופן מפתיע. מכלל הנבדקים, 60.3% ניסו סיגריה מתישהו במהלך חייהם. מתוכם, כ-69% הפכו למעשנים שמעשנים באופן יומיומי (בטווח של 60.9% עד 76.9% לפי הסקרים השונים).
ממצאי המחקר חשובים ביותר, מאחר שגמילה אינה עניין פשוט עבור רוב האנשים. לפי מחקרים שיעור האנשים שמפסיקים לעשן ונשארים לא-מעשנים אחרי שנה עומד על 3%-5% בקרב אלה שנגמלים לבד ויכול להגיע עד 30%-50% - אבל זה רק בטיפול משולב של ייעוץ מקצועי יחד עם טיפול תרופתי.
נראה שהדבר הטוב ביותר שניתן לעשות הוא לא לנסות את הסיגריה הראשונה. לפי דו"ח שר הבריאות על העישון בישראל לשנת 2016 כבר בקרב תלמידי כיתה ח' – אחד מכל עשרה ילדים (9.5%) התנסה בעישון סיגריות. עד כיתה י' שיעור המתנסים בעישון כמעט מכפיל את עצמו - בשכבת גיל זו אחד מכל חמישה (20%) התנסה בעישון סיגריות. שיעור זה גבוה יותר מהממוצע בקרב קבוצת גיל זו באירופה, העומד על כ-17%.