השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כמה שנים השמנה תגזול מהחיים?
מחקר בחן כמה השמנה מקצרת את החיים וכמה שנות חיים בריאות ללא סוכרת ומחלות לב היא גוזלת (עד 20!)
השמנה עשויה לקצץ 8 שנים מהחיים, ובחיים שנותרו – לגזול מכם שנים בהן הייתם עשויים להסתובב בריאים, ללא סוכרת סוג 2 ומחלות לב וכלי דם הפוגעות באיכות החיים באופן משמעותי. כך עולה ממחקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת The Lancet: Diabetes & Endocrinology.
בהתבסס על נתונים ממחקרים קודמים, חוקרים ממספר מוסדות בקנדה יצרו מודל מתמטי ממוחשב במטרה להעריך כיצד השמנה משפיעה על תוחלת החיים הצפויה ועל שנות חיים עם בריאות לקויה עקב מחלות לב וכלי דם וסוכרת סוג 2.
לתוך המודל הוזנו נתונים על ה-BMI (מדד מסת הגוף), מין, עישון, לחץ דם, רמות סוכר בדם וכולסטרול HDL של 4,000 אמריקאים בגילאי 20 עד 79, שנאספו מסקר הבריאות והתזונה הלאומי מהשנים 2003-2010. הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות גיל (20–39, 40–59, 60–79) וארבע קטגוריות משקל: משקל תקין (BMI של 18.5 עד פחות מ-25), עודף משקל (BMI של 25 עד פחות מ-30), שמנים (BMI של 30 עד פחות מ-35) ושמנים מאוד (BMI של 35 ומעלה). המחשב חישב את ההסתברות שכל אחד מהמשתתפים יפתח סוכרת סוג 2 או מחלות לב בכל שנה. כצפוי, נמצא שככל שההשמנה חמורה יותר וככל שהיא מופיעה בגיל צעיר יותר, כך השנים הטובות שאובדות רבות יותר.
בהשוואה לאדם במשקל תקין, מספר השנים הבריאות שירדו לטמיון עקב המחלות סוכרת סוג 2 או מחלות לב וכלי דם היה:
• 11.8 שנים לגברים שמנים בגילאי 20-39
• 3.9 שנים לגברים שמנים בגילאי 60-70
• 18.8 שנים לגברים שמנים מאוד בגילאי 20-39
• 3.9 שנים לגברים שמנים מאוד בגילאי 60-70
• 14.6 שנים לנשים שמנות בגילאי 20-39
• 6.3 שנים לנשים שמנות בגילאי 60-79
• 19.1 שנים לנשים שמנות מאוד בגילאי 20-39
• 7.3 שנים לנשים שמנות מאוד בגילאי 60-79
מבחינת הקיצור בתוחלת החיים, בהשוואה לאדם במשקל תקין שנות החיים שאבדו היו:
• 5.9 שנים לגברים שמנים בגילאי 20-39
• 0.8 שנים לגברים שמנים בגילאי 60-70
• 8.4 שנים לגברים שמנים מאוד בגילאי 20-39
• 0.9 שנים לגברים שמנים מאוד בגילאי 60-70
• 5.6 שנים לנשים שמנות בגילאי 20-39
• 1.6 שנים לנשים שמנות בגילאי 60-79
• 6.1 שנים לנשים שמנות מאוד בגילאי 20-39
• 0.9 שנים לנשים שמנות מאוד בגילאי 60-79
סביר להניח שבפועל מספר השנים הבריאות שנגזלות מאנשים שמנים גבוה יותר ממה שנמצא במחקר, מאחר והשמנה קשורה גם לסיכון מוגבר למחלות כרוניות אחרות פרט לסוכרת ומחלות לב - בהן סוגים מסוימים של סרטן, מחלות כבד ומחלות כליה.
החוקרים מקווים שהמודל החדש יספק לרופאים דרך באמצעותה יוכלו להמחיש לאנשים כיצד שינויים במנהגי אורח החיים יכולים לשפר את בריאותם, איכות חייהם ותוחלת החיים שלהם.
The Lancet Diabetes & Endocrinology. Published online December 5 2014
ברוך הלוי-סגל
פוסט שכתבתי לפני 6 שנים וכוחו יפה גם היום
כל תרח הוא פרח
זה אינו תעלול פרסומת. זהו מתכון לחיים ארוכים ובריאים. אנחנו חיים במדינה צעירה שלא חונכה להזדקן, ולפיכך אנשים מתים בגיל חמישים ונקברים בגיל שמונים, ובין לבין הופכת איכות-חיים לנכות-חיים.להשמנה יש השפעה רצינית על הערכת גילו של האדם. כמות המזון הנצרכת יכולה לעיתים להחסיר או להוסיף עד 20 שנה להערכת הגיל של אישה או גבר ומי שמכמת לא מתקמט.
"לאכול או לחיות" הייתה הכותרת שהופיעה ב"ידיעות אחרונות" ב-14.12.2003 (כתבת ynet) בכתבה המתארת את תוצאות ניתוח קיצור הקיבה שעבר פרופ' משה ענבר, מנהל המחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי איכילוב. פרופ' ענבר שמשקלו הגיע ל-170 ק"ג השיל ממשקלו 70 ק"ג וגזר על עצמו אורח-חיים סגפני על מנת לשמור על ההישג. המזון עתיר-הפחמימות שהיה בעוכריו הוצא מתפריטו והוא למד בדרך הקשה, שצריכת פחמימות מדודה מהווה מנוף לאריכות ימים טובים.
אמצע החיים או סוף הדרך - הכול תלוי בתזונה מאוזנת הנגזרת מצריכת פחמימות מדודה. תפריט מאוזן הוא מרכיב חיוני בהתמודדות עם הזיקנה ובמניעת מחלות כרוניות.
גוף האדם פועל כמכונה משוכללת מאוד שמודעת לצרכים שלה, ואם לא ישבשו את מערכותיו ולא יסממו אותו במנת-יתר של פחמימות יצרוך את מזונותיו באופן מאוזן. בלא לחם תישאר מרבית החמאה במקרר ושמן הזית הטעים ישאר ברובו בבקבוק אם לא יתנו לו פיתה וזעתר. גם מוצרים מן החי כספקי חלבון יסרב הגוף לצרוך ללא הגבלה אם לא יאנסו אותם להחליק במורד הגרון ארוזים בפיתה, בכיסוני בצק, או משוקעים בהררי אורז ותפוחי-אדמה.
הזיקנה הממארת היא בראש וראשונה כשל תזונתי. זקנים מתים מפני שמערכות הגוף נחלשות ונשחקות לבלתי יכולת לייצר חלקי חילוף. אבל ניתן לנצח את תיקתוק השעון הביולוגי אם נשמרים מפני בגידת הגוף. בסך הכל מדובר בתעלול של הטבע, שמעניק נעורים ורעננות בשפע, וממהר להשתלט על מתנותיו עוד בטרם הספקנו להתרגל, אבל ניתן לרסן את הטבע באמצעות הזנה מאוזנת ושמירה קפדנית על משקל השמור לצעירים.
כה אמר אחרון הראשונים, שלמה שמיר (93) , האלוף היחיד שנותר מהמטכ"ל הראשון, זקוף קומה וצלול כבדולח: "מהמוות אני לא פוחד. אני פוחד מהאפשרות להיות במצב של חוסר אונים, של צמח. התקווה שלי, שאחרי 150 אמות בריא" ("ידיעות אחרונות" 29.9.2008 ).
הרי אני כבן שבעים ושש פלוס ארבעה חודשים, מינוס עשרים קילוגרמים של נתחי בשר שהישלתי מעלי בגיל חמישים ושמונה והטבע ומי שמעליו ממלא את רצוני לשמר בקפידה את מה שהוא בנה ביד אוהבת.
ותודה לרעייתי הבשלנית המקצועית נאוה, שאיתה אני בירח הדבש קרוב ליובל, שדחתה על הסף את העצה מבית-מדרשה של הדיאטה הקלאסית אשר הופיעה ב"ידיעות אחרונות" ב-14.1.07 תחת הכותרת: איך משפרים את איכות החיים בגיל השלישי .
"….כדאי להימנע משומנים רוויים כמו חמאה, שומן בשר, שמן קוקוס ומרגרינה. על כמחצית מהקלוריות היומיות לבוא מפחמימות מורכבות כמו תירס, לחם, פסטה, תפוחי-אדמה ואורז".
עם מתכון כזה הייתי אמור להיות בעת הזאת עם עשרים קילוגרמים נוספים ומראה של ישיש בן 96 במחלקת תשושים בבית-אבות. במקרה הטוב נשען על הליכון ובמקרה הרע שקוע בכיסא גלגלים, עדיין מאוהב באישה שאיתי אלא שהדרך לליבה היה עלול להיות רצוף מעקפים.
www.fatgetslim.com