מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותכמה אתה אמור לשקול?

כמה אתה אמור לשקול?

חוקרים קוראים לשיטה אחידה המבוססת על מדד ה- BMI לאבחון מצבם של ילדים ונוער עם הפרעות אכילה


שיטת אחוזוני BMI - הטובה ביותר לחישוב המשקל המצופה של מתבגרים עם הפרעות אכילה (צילום: Shutterstock)
שיטת אחוזוני BMI - הטובה ביותר לחישוב המשקל המצופה של מתבגרים עם הפרעות אכילה (צילום: Shutterstock)

 

הפרעות אכילה בילדים מהוות איום על הבריאות של הדור החדש. נדרשים מדדים מתוקננים וקווים מנחים אשר יסייעו לרופאי הילדים ולמטפלים האחרים לאבחן ילדים ובני נוער עם הפרעות אכילה ולטפל בהם. מחקר חדש מצא כי המדד הטוב ביותר לכך הוא מדד מסת הגוף, ה- BMI.

 

טענה רווחת בקרב המומחים בתחום של הפרעות אכילה היא שיש לקבוע באופן מדויק מהו משקל הגוף הנכון – או המצופה - בהתאם לגיל, גובה ומין המטופל. אותם מומחים מאמינים כי נתון זה הוא קריטי לאבחנה ולניהול נכון של הפרעות אכילה מסוג אנורקסיה ובולימיה. אבל, אין הנחיות אחידות וברורות בהקשר לשיטה הנכונה לחישוב הנתון בילדים ומתבגרים.

 

מחקר חדש שפורסם במגזין Pediatrics השווה 3 שיטות נפוצות לחישוב משקל גוף מצופה אצל מתבגרים אשר סובלים מהפרעות אכילה. מטרת המחקר הייתה לנסות לאתר בקרב אוכלוסיות הילדים והמתבגרים הסובלים מהפרעות אכילה את "מדד הזהב". ברפואה מדד הזהב (Gold standard test) הוא השם לבדיקת אבחון הנחשבת למדויקת ביותר בנמצא לקביעת קיומה של מחלה מסוימת.

 

החוקרים ערכו ניתוח סטטיסטי של נתונים שנאספו ממתבגרים שפנו לטיפול בשל הפרעת אכילה באוניברסיטת שיקגו. הם חישבו את משקל הגוף המצופה על-פי שיטת ה BMI, שיטת מקלרן ושיטת מור.

 

בשיטת ה BMI משווים את ה – BMI הנוכחי של מטופל לאחוזון ה – 50 של אותו המדד של מטופלים באותו גיל, גובה ומין. האחוזון יכול לסייע לקבוע האם למטופל יש או אין הפרעת אכילה וכמה הוא רחוק מהמשקל המצופה.

 

ניתוח נתונים הראה שמתוך השיטות, שיטת ה – BMI הייתה היעילה ביותר לילדים ונוער בכל הגילאים, הגבהים והמשקלים, והייתה יעילה ומדויקת גם עבור מטופלים גבוהים או נמוכים במיוחד.

 

החוקרים מקווים שבעקבות המחקר אנשי המקצוע – רופאים, מטפלים משפחתיים, עובדי מרכזי טיפול ועוד, גם כאלה שאינם מכירים את תחום הפרעות האכילה – ידברו באותה שפה, יוכלו לאבחן ילדים ובני נוער הסובלים מהפרעות אכילה ויאפשרו להם לקבל טיפול ראוי.

 

בנוסף, החוקרים מדגישים את החשיבות של השימוש בביטוי "מצופה" ולא "אידיאלי" בתיאור משקל גוף, בכדי למנוע ציפיות לדימוי גוף לא ריאלי בקרב מטופלים הסובלים מהפרעות אכילה.

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת שיקגו