מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כל פעילות עדיפה על ישיבה, אפילו שינה
חוקרים בחנו את ההשפעה של הפעילויות שאנו מבצעים ביום על בריאות הלב שלנו. איזו פעילות תוביל לתוצאות הטובות ביותר? ולמה עדיף לישון מאשר לצפות בטלוויזיה?
הפעילויות שאנחנו עושים במהלך היממה משפיעות על הבריאות שלנו. במחקר חדש, חוקרים מבריטניה ביקשו לבחון כיצד הפעילויות השונות שאנו עושים קשורות לבריאות הלב.
במסגרת המחקר שמומן על ידי איגוד הלב הבריטי ופורסם בכתב העת European Heart Journal, החוקרים מיוניברסיטי קולג׳ לונדון ניתחו נתונים משישה מחקרים, בהם השתתפו 15,253 אנשים מחמש מדינות.
לירך של כל משתתף הוצמד מכשיר שמדד את הפעילות שלו במהלך היממה. בריאות הלב של כל אחד מהנבדקים נבדקה בהתבסס על שישה מדדים – מידת ההשמנה (BMI), היקף המותניים, רמת HDL (״הכולסטרול הטוב״), יחס בין HDL לרמת הכולסטרול הכללית, רמות הטריגליצרידים (שומני הדם) ורמת ההמוגלובין המסוכרר – מדד שמשקף ממוצע של רמות הסוכר בדם בחודשים האחרונים.
לפי המדידות, ההרכב היומי הממוצע של פעילויות בקרב הנבדקים היה 7.7 שעות שינה, 10.4 שעות של חוסר פעילות (ישיבה/רביצה), 3.1 שעות עמידה, 1.5 שעות של פעילות קלה ו-1.3 שעות של פעילות בעצימות בינונית עד גבוהה.
החוקרים השוו את ההשפעה על בריאות הלב של פעילויות שונות לעומת זמן ישיבה. כצפוי, הם מצאו כי פעילות בעצימות בינונית עד נמרצת – כמו ריצה, הליכה מהירה רכיבה על אופניים, שחייה או טיפוס במדרגות – סיפקה את ההטבות הגדולות ביותר לבריאות הלב. פעילות נחשבת לפעילות בעצימות בינונית/מתונה אם אפשר לדבר תוך כדי אך לא לשיר כאשר עוסקים בה. פעילות נחשבת לפעילות בעצימות גבוהה/נמרצת אם אי אפשר לומר יותר ממספר מילים בלי לעצור לנשום.
לפי חישובי החוקרים, החלפה של 30 דקות ישיבה, שינה, עמידה או פעילות קלה ב-30 דקות של פעילות בעצימות מתונה עד גבוהה ביום הובילה לירידה של 0.63 , 0.43 0.40 ו-0.15 במסת הגוף (BMI). השפעה דומה נצפתה על היקף המותניים, והשפעות נצפו גם על רמות השומנים בדם ורמות ההמוגלובין המסוכרר.
אפילו להחלפה של 5 דקות יושבנות ביום בפעילות בעצימות מתונה עד גבוהה הייתה השפעה על היקף המותניים ואחרי דקות ספורות הושפעו גם מדדים אחרים שמשפעים על הסיכון למחלות לב לרבות רמות הכולסטרול HDL.
שינה עדיפה על רביצה מול הטלוויזיה
עם זאת, גם פעילויות קלות יותר היטיבו עם בריאות הלב בהשוואה לישיבה: הבאה ברשימה בהשפעה על הלב הייתה פעילות גופנית קלה, אחריה עמידה ואפילו שינה.
לפי חישובי החוקרים, בממוצע, החלפה של 30 דקות ישיבה ב-30 דקות של שינה ביום הובילה לירידה של 0.43 במסת הגוף (BMI) והפחתה של 1.75 ס״מ בהיקף המותניים. לעומת זאת, כששינה החליפה פעילות בעצימות קלה, מתונה או גבוהה - ההשפעה על בריאות הלב הייתה שלילית.
European Heart Journal, ehad717, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehad717