מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2מדריכיםהטיפול בסוכרת סוג 2

הטיפול בסוכרת סוג 2

כיצד מטפלים בסוכרת סוג 2? באילו מקרים ניתן להסתפק בשינויים באורח החיים? מתי נדרשות תרופות לסוכרת? ומתי נדרש להתחיל עם הזרקות אינסולין?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

600 אלף ישראלים מתמודדים עם סוכרת מסוג 2. ככל סוגי הסוכרת, גם זו מאופיינת ברמה גבוהה של גלוקוז (סוכר) בדם, אולם במקרה זה על רקע עמידות להורמון האינסולין ברקמות הגוף.

 

התחזיות סביב המחלה אינן מעודדות, ולצד הנתון הקובע כי 51% מהישראלים סובלים מעודף משקל - גורם סיכון משמעותי לסוכרת, עד שנת 2030 צפוי מספר הלוקים בסוכרת להאמיר לכ-2 מיליון איש, אם לא יחול שינוי במדיניות הרפואית - כך לפי אומדנים של האגודה הישראלית לסוכרת.

 

לפי דו"ח המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות, נכון לשנת 2015 מטופלים 9.7% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל בתרופות לסוכרת – ושיעור זה מצוי במגמת עלייה מאז שנת 2011 (9.1%) בקצב של 0.1% עד 0.3% לשנה.

 

לצד הנתונים המאיימים, הרפואה מוסיפה לפתח בשנים האחרונות טיפולים חדשניים בניסיון לסייע לחולים לשמור על רמה מאוזנת של סוכר בדם ולבלום את סיבוכי המחלה. להלן מדריך מפורט לטיפולים הרפואיים בסוכרת סוג 2. 

 

אורח חיים בריא

 

בשלב הראשון לאחר אבחון סוכרת סוג 2 יש לשים דגש על שינוי אורח החיים ואימוץ אורח חיים בריא, בין השאר על ידי התאמה תזונתית, פעילות גופנית סדירה והפסקת עישון. במקרה שרמות הסוכר בדם ממשיכות לעלות ולא מתאזנות – יש לעבור לטיפול תרופתי.

 

התאמה תזונתית מהווה שלב הכרחי בטיפול בסוכרת סוג 2, מאחר ומחקרים רבים הצביעו על קשר בין עודף משקל והשמנת יתר לבין התפתחות המחלה. לצורך התאמה של תזונה בריאה לסוכרתיים – יש להתייחס למדד האינדקס הגליקמי של מזונות, הקובע מהי השפעתו של מזון המכיל פחמימות על רמות הסוכר בדם, בהשוואה לפריט מזון המקבל את הערך 100 יחידות - לרוב גלוקוז טהור או לחם לבן. כמו כן מומלץ על ספירת כמות הפחמימות במזונות והעדפת פחמימות מלאות, הגבלת השומן הרווי וצמצום במזונות המכילים שומן טראנס. ההמלצות של איגודי הסוכרת שמות דגש על התאמות תזונתיות יותר מאשר על בחירת דיאטה מסוימת, אם כי קיימים מחקרים המצביעים על יעילותן של דיאטות מסוימות לאנשים עם סוכרת, כמו הדיאטה הים תיכונית.

 

פעילות גופנית סדירה מומלצת לאנשים עם סוכרת סוג 2, ומחקרים רבים הצביעו על יעילותה של פעילות אירובית להפחתת רמות הסוכר בדם ורמות ההמוגלובין המסוכרר בדם. האיגוד האמריקאי לסוכרת ממליץ על פעילות גופנית במינון של 30 דקות ליום, לפחות חמישה ימים בשבוע. לחולי סוכרת המטופלים בתרופות ואינסולין ונמצאים לסיכון להיפוגליקמיה נדרש תכנון מקדים לפני תחילת ביצוע פעילות גופנית, לרבות תכנון שעות האכילה ביום, כדי למנוע התקפים.

 

לדברי פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת במרכז הרפואי וולפסון בחולון ונשיא האגודה הישראלית לסוכרת, "הקפדה על אורח חיים בריא מהווה המלצה טיפולית מרכזית לסוכרת סוג 2, ונותרת בעינה ללא קשר לשלבי הטיפול התרופתי של החולה".

 

קווי ההנחיה בישראל ובעולם מבהירים כי מיד עם אבחון סוכרת סוג 2, יש להתחיל טיפול תרופתי במטפורמין, כפי שיפורט בהמשך, אך לדברי פרופ' ויינשטיין, "במציאות, אנשים עם סוכרת שונים אחד מהשני, ואפשר להתאים טיפול על פי ההתרשמות מהמטופל. כך, למשל, אם מגיע מטופל רציני שאובחן בגיל 47, שעלה בשנים האחרונות באופן מתון במשקל כ-7-6 קילו, ולא ידע שיש לו סוכרת, אם מתרשמים שיתחיל להקפיד על התזונה ויבצע פעילות גופנית, ייתכן שרמת הסוכר בדם תשוב להיות נורמאלית ללא כל טיפול תרופתי, ואפשר לנסות זאת".

 

במצבים בהם מותאם טיפול ראשון באימוץ אורח חיים בריא, שלושה חודשים לאחר האבחון בסוכרת סוג 2 יש לחזור על בדיקות הדם כדי לבחון האם ערכי הסוכר בדם שבו לערכים הנורמאליים הרצויים, או שיש להתחיל בטיפול תרופתי.

 

עוד על שינויים באורח החיים לסוכרת

 

תרופות לסוכרת

 

מטרת הטיפול התרופתי לסוכרת היא להוריד את רמות הסוכר בדם וטיפול זה לרוב מהווה שלב מקדים לפני הטיפול בהזרקות אינסולין. התרופות נחלקות למספר קבוצות:

 

ביגואנידים

 

התרופות המוכרות ביותר בקבוצה, המהוות בסל הבריאות הממלכתי את השלב הטיפולי הראשון לסוכרת (קו טיפול ראשון), הן תרופות ממשפחת הביגואנידים המכילות את החומר הפעיל מטפורמין. תרופות אלה מומלצות לפי הקווים המנחים המקובלים בישראל ובעולם לכלל המטופלים מיד עם אבחון סוכרת סוג 2.

 

תרופות אלה מפחיתות את ייצור הגלוקוז בכבד, ומובילות לירידה בערכי ההמוגלובין המסוכרר (HbA1C) – מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים. בקבוצה זו נכללות התרופות גלוקומין, גלוקופאג' ומטפורמין טבע.

 

אינקרטינים

 

אינקרטינים מהווים שם כולל לתרופות הפועלות להשפיע על מנגנונים עקיפים כדי לעודד הפרשה של אינסולין מהלבלב ולסייע באופן זה לאיזון רמות הסוכר בדם.

 

במשפחת האינקרטינים שתי קבוצות של תרופות:

 

  • תרופות הפועלות במנגנון הקרוי 'אנלוגים להורמוןGLP-1 ' הניתנות בהזרקה.

 

  • תרופות הפועלות במנגנון 'מעכבי האנזיםDPP-4 ' וניתנות בכדורים.

 

כיום התרופות מסוג אינקרטינים מוגדרות כקו טיפול שני לסוכרת, לאחר יציאה מאיזון עם ביגואנידים (מטפורמין). נהוג לטפל תחילה בכדורים מקבוצת 'מעכביDPP-4' ' שאינם דורשים הזרקות, למרות שתרופות אלה אינן בסל הבריאות הממלכתי (התרופות ניתנות לרכישה בהנחות של עד 50% דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים). בהמשך, במידה והכדורים אינם מסייעים – מקובל לעבור לטיפול בתרופות ה'אנלוגים להורמון GLP1 ' שניתנים בהזרקה ונחשבים ליעילים יותר, הכלולים בסל הבריאות.

 

תרופות בקבוצת 'מעכבי DPP-4' משפיעות על עלייה בריכוז ההורמון GLP-1 במנגנון עקיף, לצורך הגברת הפרשת האינסולין מהלבלב, באמצעות עיכוב הפירוק שלו (דגרדציה) על ידי אנזים המכונה דיפפטידיל-פפטידאז-4, ובקיצור DPP-4. בקבוצה זו נכללות התרופות ג'נוביה, ג'נואט, גאלבוס, יוקריאס, טרג'נטה, אונגלייזה, ויפידיה וכן תרופות המכילות גם את החומר הפעיל מטפורמין – לטיפול משולב, לרבות טרג'נטה דואו (טרג'נטה ומטפורמין), קומביגלייז (אונגלייזה ומטפורמין), ויפדומט (ויפידיה ומטפורמין), וכן התרופה אינקרסינק המשלבת שני חומרים פעילים המשמשים כתרופות לסוכרת: אלוגליפטין המצוי בויפידיה ופיוגליטזון המשווק בתרופה אקטוס.

 

תרופות בקבוצת 'אנלוגים להורמון GLP-1' מחקות את פעולתו של ההורמון/חלבוןGLP-1 , וכך כשרמתו עולה, חלה הגברה בהפרשת אינסולין מתאי בטא בלבלב. בקבוצה זו נכללות התרופות ביאטה, ויקטוזה, ליקסומיה, ביידוריון וטרוליסיטי בשחרור איטי.

 

לדברי פרופ' ויינשטיין, "ההתאמה של זריקה או כדור תלויה בחולה, אך לרוב יעשה תחילה ניסיון לטפל בכדורים, ובמידה ואלו אינם יעילים – לעבור להזרקות. ברמה העקרונית הכדורים חלשים יותר מהזריקות בהורדת רמות הסוכר בדם. בנוסף, הזריקות מורידות במשקל ואילו הכדורים אינם מעלים במשקל, אך גם לא מורידים אותו. לעומת זאת, בחילות – המהוות תופעת לוואי אופיינית של זריקות אינקרטינים – פחות שכיחות בקרב נוטלי כדורים".

 

מעכבי SGLT 2

 

בשנים האחרונות נכנסת לשוק העולמי קבוצה חדשה של תרופות לחולי סוכרת סוג 2 הקרויה 'מעכבי SGLT 2'. תרופות אלו הניתנות בכדורים פועלות במנגנון שונה, באמצעות עיכוב ספיגת הגלוקוז בכליה והגברת הפרשת הגלוקוז בשתן לצורך הורדת רמות הסוכר בדם והן כלולות בסל הבריאות הממלכתי כקו טיפול שני בסוכרת בקרב חולים שעברו אירועי לב. עם זאת, לאור הצלחתן – נבחנת הכנסתן לסל כקו טיפול שני לכלל חולי הסוכרת וכיום הן מתחרות על מעמדן למול התרופות מקבוצת DPP-4.  

 

לדברי פרופ' ויינשטיין, "מאחר ותרופות אלה הוכיחו את יעילותן בהורדת רמות הסוכר בדם כבר מהיום הראשון למתן התרופה, לרבות השפעה על הורדת משקל הגוף והורדת לחץ הדם, הארכת חיים, מתן הגנה לבבית וכן שימור התפקוד הכלייתי – יש אף חוקרים הטוענים כי בעתיד הן עשויות להיות קו טיפול ראשון עתידי בסוכרת סוג 2, לצד מטפורמין".

 

בקבוצה זו נכללות התרופות פורסיגה, ג'ארדיאנס אינבוקנה וכן תרופות המשלבות גם מטפורמין, לרבות קסיגדו (פורסיגה ומטפורמין).

 

סולפונילאוריאה

 

תרופות מקבוצת הסולפונילאוריאה הן הוותיקות ביותר מבין התרופות הניתנות דרך הפה לסוכרת סוג 2, פרט למטפורמין. תרופות אלו מעודדות הפרשה של אינסולין מהלבלב לחולים שנותרה להם רמה מינימאלית של פעילות לייצור אינסולין, והן מעכבות את תעלת האשלגן (K) שבתאי הבטא בלבלב וכך גורמות לעלייה ברמות הסידן בתאים ולעידוד הלבלב להפריש יותר אינסולין. בשנים האחרונות עולה החשש מהטיפול בתרופות אלה שנקשר לסיכון מוגבר לאירועי היפוגליקמיה, למחלות לב וכלי דם וכן לעלייה במשקל, וכיום משווק דור שני של תרופות מקבוצה זו עם סיכון נמוך יותר לתופעות לוואי. בקבוצה זו נכללות מספר תרופות לרבות אמריל וגלובן הרשומות בישראל, ותרופות נוספות שאינן רשומות בישראל, וניתן להשיגן באמצעות טופס 29ג' - כגון גליפיזיד, גליבוריד וגליקלאזיד.

 

מגליטינידים

 

תרופות ממשפחת המגליטינידים, הקרויות בפי המומחים גם 'גלינידים', דומות בפעולתן לתרופות מקבוצת הסולפונילאוראה, אם כי הן מעודדות הפרשה של אינסולין לטווח הקצר וההרכב הכימי שלהן שונה. מסיבה זו, תרופות אלו ניטלות לרוב זמן קצר לפני ארוחות או במהלכן, כדי להגביר את הפרשת האינסולין בתום הארוחה.

 

בקבוצה זו נכללות תרופות עם החומר הפעיל רפאגליניד והתרופה נובוגרד שמשווקת במדינות מערביות אך לא רשומה בישראל וניתן להשיגה באמצעות טופס 29ג. כמו כן נכללות בקטגוריה זו תרופות המכילות את החומר הפעיל נטגליניד שאינן משווקות בישראל.

 

גליטזונים (תיאזולידינדיונים)

 

תרופות ממשפחת הגליטזונים ,המכונות גם תיאזולידינדיונים או 'ממריציPPAR ', היו בעבר פופולאריות מאוד בטיפול בסוכרת סוג 2, אולם כיום תפסו את מקומן תרופות מקבוצות אחרות על רקע תופעות לוואי, לרבות עלייה במשקל שעשויה להגיע ל-10 ק"ג כל מספר חודשים, צבירת נוזלים ובצקות, אנמיה, שברים בעצמות ואי ספיקת לב.

 

תרופת העבר המוכרת בקבוצת הגליטזונים היא אבנדיה, שבשנת 2010 הורדה מהמדפים במדינות האיחוד האירופי בהחלטת סוכנות התרופות האירופית(EMA) . בנוסף, תרופות מקבוצה זו שהכילו את החומר הפעיל טרוגליטזון הורדו מהמדפים ברחבי העולם בסוף שנות התשעים לאחר שנקשרו לרעילות בכבד.

 

כיום קבוצה זו כוללת את התרופה אקטוס, שיתרונה גבוה בעיקר לחולי סוכרת שעברו אירוע מוחי, מאחר והיא הוכחה כמקטינה בקרוב ל-50% את הסיכון לאירוע מוחי חוזר, וכן קומפקט  ואבנדיה שעדיין משווקת בישראל וכלולה כיום בסל הבריאות לאחר מיצוי הטיפול בתכשירים בכדורים (קו טיפול שלישי), וכן אבנדמט (אבנדיה ומטפורמין).

 

מעכבי אלפא-גלוקוזידאז

 

מעכבי אלפא-גלוקוזידאז הן תרופות שמאטות את הפרשת הגלוקוז מהמזון למחזור הדם וכך מובילות בעקיפין להפחתה ברמות הסוכר בדם. קבוצה זו כוללת תרופות המכילות את החומר הפעיל אקרבוז המשווקות בישראל בשמות פרנדאז ואקרוז, וכן תרופות עם החומרים הפעילים מיגליטול  (Miglitol)וכן ווגליבוס (Voglibose) שאינן משווקות בארץ.

 

תרופות אלו משמשות הן בשלבים מוקדמים של טרום סוכרת ובשילוב עם תרופות אחרות לאנשים שאובחנו כסוכרתיים, ובישראל נהוגות כקו טיפול אחרון, לאחר מיצוי טיפולים תרופתיים קודמים.

 

עוד על תרופות לסוכרת סוג 2

 

אינסולין

 

המעבר לאינסולין הוא שלב משמעותי עבור מטופלים עם סוכרת סוג 2. "ההחלטה לעבור לאינסולין נעשית כשהחולה לא מגיב כבר לטיפול בכדורים ורמות הסוכר שלו גבוהות בדם מדי", מסביר פרופ' ויינשטיין.

 

ההחלטה על מעבר לאינסולין ניתנת לכל מטופל בהתאם לשלושה יעדים אישיים שחושבו עבורו – לרבות יעד רמות סוכר בצום, יעד רמות סוכר אחרי האוכל ויעד ההמוגלובין המסוכרר, כולם בהתאם לנתוני המטופל: גיל, משך הסוכרת, מחלות נלוות, תוחלת החיים הצפויה, הסיכון לפתח היפוגליקמיה וכן יכולת כלכלית ותמיכה משפחתית.

 

אינסולין ניתן להזרקה באמצעות מזרקים חד פעמיים או באמצעות שימוש במשאבות אינסולין, המשמשות בעיקר אנשים עם סוכרת סוג 1.

 

בשנים עברו היה נהוג להפיק אינסולין מחיות, אולם עם העלייה בשכיחות הסוכרת, מאחר ולבלב אחד של חזיר מספיק לייצור אינסולין עבור חולה אחד לחצי שנה בלבד, עלה הצורך לעבור לייצור אינסולין במעבדה. האינסולין הראשון שהופק בתנאי מעבדה נקרא 'אינסולין הומאני', מאחר והוא זהה במבנהו הכימי לאינסולין האנושי. בהמשך, כדי לשפר את ספיגת האינסולין בגוף, עלה הצורך לבצע שינויים במבנה הכימי של מולקולת האינסולין, וכך נוצר 'אינסולין אנלוגי' שהוכח במחקרים כיעיל יותר, והשימוש בו יותר רווח. אינסולין הומאני ניתן כיום רק למספר מועט של מטופלים, בעיקר נשים הרות ומטופלים עם תגובה אלרגית לאינסולין האנלוגי.

 

תוך שני סוגי אינסולין אלו, קיימים סוגי אינסולין לטווח קצר - שמוזרק עם כל ארוחה, בדרך כלל לפני תחילתה, ואינסולין 'בזאלי' היעיל לטווח ארוך, אותו מזריקים לרוב פעם אחת ליום.

 

אינסולין הומאני

 

בקבוצת האינסולין ההומאני, שאיננה בשימוש נפוץ בישראל, כלולים הומולין  R ואקטרפיד לטווח הקצר, המשפיעים החל מחצי שעה לאחר ההזרקה ועד כעבור 8-5 שעות - ואלה כלולים בסל הבריאות. לטווח הארוך ישנם הומולין  Nואינסולטרד המשפיעים החל משעתיים ועד כעבור 16-10 שעות – וכלולים אף הם בסל הבריאות.

 

כמו כן ישנן תערובות של אינסולין הומאני לטווח קצר וארוך, המותאמות לחולים מסוימים וכלולות אף הן בסל הבריאות: הומולין 70/30 ומיקסטרד המשפיעות החל מחצי שעה לאחר ההזרקה ועד 16-10 שעות.

 

אינסולין אנלוגי

 

התרופות בקבוצת האינסולין האנלוגי כלולות אף הן בסל הבריאות, אך מוגבלות לרישום רק על ידי רופא מומחה. לטווח הקצר ישנם הומלוג (Humalog), נובורפיד (Novorapid), אפידרה (Apidra) - המשפיעים החל מ-15-5 דקות לאחר ההזרקה ועד 6-2 שעות אחריה. כמו כן, קיימים תכשירי אינסולין בזאלי אנלוגי לנטוס (Lantus) ולבמיר (Levemir), שהשפעתם מתחילה כשעתיים לאחר ההזרקה ונמשכת עד כעבור 26-18 שעות.

 

בנוסף, ישנן תערובות הכוללות אינסולין אנלוגי קצר טווח עם אינסולין הומאני ארוך טווח: הומלוג מיקיס Humalog Mix)) וכן נובומיקס (Novomix).

 

לאחרונה משווק בישראל אינסולין בזאלי לטווח ארוך יותר של 40-36 שעות ואף מעבר לכך, הניתן בהזרקה יומית, בשם הגנרי 'אינסולין דגלודק' (Degludec). אינסולין זה נמצא כמפחית את הסיכון להתפתחות התקפי היפוגליקמיה בקרב המשתמשים בו בהשוואה לאינסולין האנלוגי הבזאלי הרגיל.

 

למטופלים עם סוכרת סוג 2 שנזקקים לאינסולין – מותאם ברוב המכריע של המקרים בשלב הראשון אינסולין אנלוגי בזאלי, כלומר ארוך טווח, הניתן פעם ביום, במועד המותאם לזמן שזוהה כמשפיע על עלייה ברמות הסוכר בדם.

 

לדברי פרופ' ויינשטיין, "ברוב המקרים האינסולין הבזאלי ניתן בבוקר ומצליח לשמר את רמת הסוכר בדם נמוכה לאורך כל היום, אולם במקרים בהם העלייה ברמות הסוכר מתרחשת בלילה – לעתים נמליץ על הזרקת האינסולין לפני השינה".

 

התרופות ששימשו לטיפול בסוכרת נותרות גם לאחר המעבר לשלב הטיפול באינסולין. לדברי פרופ' ויינשטיין, "פרט לתרופות מקבוצת סולפונילאוריאה שמופסקות עם מתן האינסולין בגלל החשש מהעצמת תופעות הלוואי, שאר התרופות נותרות לצד האינסולין, ובעיקר הטיפול במטמפורמין שנותר לכל אורך הטיפול בסוכרת, כל עוד הכליות מתפקדות כהלכה, וגם בזמן הטיפול באינסולין. אחת מתופעות הלוואי של אינסולין היא עלייה במשקל ומטפורמין ממתן עלייה זו, ובנוסף הוא מאפשר מתן אינסולין במינון נמוך יותר, והמטרה בטיפול היא לטפל בכמה שפחות אינסולין כדי להשיג איזון מקסימאלי".

 

לאחרונה נכנסו לשימוש שתי תרופות המשלבות אינסולין ותרופה מסוג GLP-1 בזריקה אחת – זולטופיי (Xultophy) שכבר רשומה בישראל, המשלבת את האינסולין טרגלודק והתרופה ויקטוזה וכן ליקסילן (Lixilan) המשלבת את האינסולין לנטוס והתרופה ליקסומיה. תרופות אלה לא נכללות עדיין בסל הבריאות הממלכתי. לדברי פרופ' ויינשטיין, "התרופות הללו גורמות לירידת סוכר בשני מנגנונים שונים – האחד של אינסולין והשני של תרופה ממשפחת GLP-1, ויכולות להוביל לתוצאות של ירידת סוכר בערכים שלא הכרנו בעבר".

 

בניגוד לאנשים עם סוכרת מסוג 1 התלויים באינסולין לכל חייהם, המעבר לאינסולין עם סוכרת סוג 2 אינו גורלי באותה מידה. "לרוב מתחילים בהדרגה בזריקה אחת של אינסולין בזאלי, כדי לבדוק האם בבוקר רמות הסוכר תקינות, ובהמשך מעלים את מינון זריקות האינסולין לפי קצב התקדמות המחלה. אמנם 90% מחולי סוכרת סוג 2 סובלים מעודף משקל או השמנה, אולם כשהמטופל יורד במשקל, אפשר לעתים לוותר על אינסולין ולשוב לכדורים", מסביר פרופ' ויינשטיין.

 

במידה ולמרות הטיפול באינסולין הבזאלי, רמת הסוכר לאחר הארוחות ורמת ההמוגלובין המסוכרר אינן ביעד שנקבע למטופל, ייתכן ויש ארוחה או ארוחות נוספות שמקפיצות את רמות הסוכר בדמו. במצבים אלה תותאם לו גם זריקה של אינסולין קצר טווח לפני הארוחה שזוהתה כזו שמעלה אצלו את רמות הסוכר בדם.

 

במצבים מתקדמים של סוכרת, כשנדרש שילוב בין אינסולין לטווח קצר ולטווח הארוך, האינסולין האנלוגי הבזאלי מאפשר שילוב רק עם אינסולין הומאני לטווח הקצר, ושילוב זה אף הוא מקובל בקרב סוכרתיים הנזקקים לאינסולין, ומכונה בקרב הרופאים 'טיפולBB ' (בי-בי) – כאשר B אחד מייצג את האינסולין הבזאלי והשני הוא קיצור ל'בולוס', דהיינו מתן אינסולין הומאני קצר טווח לפני כל ארוחה. לדברי פרופ' ויינשטיין, "B-B היא שיטת טיפול מוצלחת ביותר, אך היא מצריכה ארבע זריקות ביום - אחת של אינסולין אנלוגי בזאלי ושלוש של אינסולין הומאני קצר טווח, וזה לא מתאים לכל אחד".

 

הזרקות אינסולין עלולות להיות מלוות בתופעות לוואי, המצריכות פניה לרופא במידה והן חמורות: אדמומיות וגירוד באזור ההזרקה, שינויים במרקם העור, עצירות, סחרחורות, ראייה מעורפלת, עלייה בקצב הלב, זיעה, חולשה ונפיחות בידיים/ברגליים. תופעת לוואי אפשרית נוספת היא עלייה במשקל, הנובעת מכך שהאינסולין מעודד הכנסת סוכר מהדם לתאים, אולם סוכר בתאים שאינו נשרף לצורכי אנרגיה הופך לשומן, וכך השימוש באינסולין עשוי לעודד השמנה.

 

עוד על הטיפול באינסולין

 

מעקב אחר סיבוכי סוכרת

 

הטיפולים בסוכרת סוג 2 דורשים מעקבים תכופים כדי למנוע את התפתחות סיבוכי הסוכרת, כולל מעקב תדיר אחר רמות הסוכר בדם החיוני בעיקר בקרב מטופלים באינסולין לצורך איזון סוכרת ומניעת סיבוכים קצרי טווח, וכן בעיקר בדיקות דם ושתן במעבדה, מדידות לחץ דם, בדיקות תקופתיות במרפאת סוכרת, בדיקת עיניים, בדיקת כפות רגליים, מעקב תזונתי, למניעת הסיבוכים השכיחים של סוכרת, כגון רטינופתיה סוכרתית, הפרעות ראייה ועיוורון; כף רגל סוכרתית וקטיעות גפיים; נוירופתיה סוכרתית; וסיבוכים בכליות, אי ספיקת כליות (נפרופתיה סוכרתית) ודיאליזה

 

עוד על המעקב למניעת סיבוכי סוכרת

 

בהכנת הכתבה סייע פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת במרכז הרפואי וולפסון בחולון ונשיא האגודה הישראלית לסוכרת

 

עדכון אחרון: ספטמבר 2017

 

אריהס
17/10/16 12:56

במחקר מוקדם קטן היקף, מצאו חוקרי המעבדה לאימונולוגיה במסצ'וסטס, כי שתי זריקות של החיסון הניתנות במרווח של ארבעה שבועות זו מזו, העלימו את תאי ה-T הורסי הלבלב. המטופלים הראו חזרה זמנית של תפקוד הלבלב בגופם.
במהלך הקיץ הקרוב יחלו החוקרים לבדוק את החיסון על כ-150 מטופלים, בני 18 עד 60, בניסוי שייארך חמש שנים. המשתתפים יהיו כאלה בשלבים ראשונים של מחלת סוכרת, שאצלם הלבלב עדיין לא נהרס לחלוטין ומסוגל לייצר כמויות מזעריות של אינסולין. החוקרים ימשיכו לבדוק האם מתן הזריקות בשלב מוקדם של המחלה, מצליחות לעצור את הסוכרת ולרפא.

http://www.camoni.co.il/index.php?idr=27&v=24559

זוהר-עובד
09/01/16 19:01

קראתי באינטרנט על קבוצת מדענים יפנים שמצאו פריצת דרך בחיסון סכרת לחולי סכרת סוג 2 הניסוי הצליח בעכברים וקופים מישהו שמע על חיסון מסכרת?

אריק17
14/12/15 18:38

אני בן 56 סובל מסוכרת סוג 2 כ15 שנה. התחלתי עם כדורים אך זה לא עזר ולאחר 7 שנים עברתי להזרקת אינסולין (נובורפיד ולבמיר). לפני כ3 שנים החלה לי תופעה פעם ב10 ימים במשך יומיים אין ירידה בסוכר ורמת הסוכר גבוהה (300) למרות שאני מזריק אינסולין רגיל ונמצא מאכילת פחמימות. בעקבות התופעה העבירו אותי למשאבת אינסולין (הומולוג ולבמיר). התופעה לא נעלמה וממשיכה להתקיים עם תופעות לוואי של כאבים כל התקף במקום אחר בגוף. יש לציין כי אני במשקל תקין שומר על תזונה נכונה ושוחה על בסיס שבועי. בדיקות סטנדרטיות תקינות וhb1c עומד על 7.4 וביקרתי אצל מספר מומחים במשך השנים ואף אחד לא יודע להסביר את התופעה. אשמח להתייחסות אם מישהו נתקל בתופעה ויודע להסביר.

ruth420
12/09/14 13:24

האם יכול להיות שהתרופה ביידוריון מעלה את רכוז הסוכר בדם עד כדי 281 בצום?

מה לעשות?

 

 

elico1979
25/02/14 11:18

הכתבה מעניינת ומקיפה אך יש מספר נקודות שאני חושב שצריך להבהיר אותן. ראשית, יש רק תרופה אחת כיום בשוק במשפחת הביגואנידים והיא כאמור, מטפורמין הנמכר תחת כל אותם המותגים שצוינו - גלוקומין, גלוקופאג` ומטפורמין טבע. הייתה פעם תרופה אחרת בקבוצה זו אך לפני כמה שנים היא הוצאה משימוש לגמרי. כתבתי למשרד הבריאות ושאלתי מהי הסיבה שלא מאפשרים לשווק את הגרסה בשחרור איטי של מטפורמין אך לא קיבלתי תשובה מנומקת.

הFDA הוציאה אזהרה חמורה בנוגע לאבנדיה ב2010 אך בנובמבר אשתקד הוציאה עדכון נוסף שבה מסרה שמחקרים אחרונים אינם מצביעים על כך שיש בהכרח סיכון מוגבר לאירוע לב בשימוש בתרופה זו. בארה"ב חלק מהמגבלות על הוצאת מרשמים לתרופה הוסרו אך יש עדיין חילוקי דעות כאן. יש לזכור שיצרן אבנדיה, GSK שילמה קנס סך 3 מיליארד דולר כחלק מיישוב תביעה משפטית בגין אי גילוי סיכונים בטיחותיים במהלך הניסויים הקליניים שהיא ערכה בתרופה.

שמעתי שביידוריאון נכנסה לשימוש בקופת חולים כללית אך היא עדיין לא נכנסה במכבי. לאחרונה נכנסה לשימוש באירופה תרופה שלישית בקבוצה זו הנקרא Lyxumia ואשר מיוצר על ידי סנופי. בבריטניה מחירו של Lyxumia כבר יותר זול מויקטוזה.

מיכה-מורן
29/01/14 14:33

מחקר קליני קבע כי עלי מורינגה מורידים את רמת הסוכר, כולסטרול וטריגליצרידים.

הלינק למחקר: http://thebioscan.in/Journals_PDF/5208%20D.%20JALAJA%20KUMARI.pdf

מהנסיון שיש כאן בארץ, גם ה- Hba1c  יורד לכיוון הנורמה. 

גם אני חושבת שעם קצת סבלנות יהיה ניהול הסוכרת הרבה יותר פשוט:

המוח מאחורי האינסולין

Vincho
28/09/17 16:30

רק שלא נמות לפני כן..:smile::smile:

אבו-זקן
28/01/14 18:11

צריך רק לחכות קצת, ובינתיים להחזיק אצבעות לחוקרים: http://www.health24.com/Medical/Diabetes/News/Artificial-pancreas-to-replace-insulin-injections-20140127

אייל-מתעקש
24/01/14 18:52

ליזה בל שלום.

אינני מכיר את "החוק" הזה של קופ"ח. לא נשמע לי הגיוני למנוע רופא מקצועי דווקא מחולים שמחלתם מתמשכת מעל 10 שנים, מה עוד שסוכרת היא מחלה מתמשכת ופרוגרסיבית, ורבים מאיתנו בהכחשה בשלבים הראשונים, או שהפנימאי שלהם מרגיע ומרדים אותם כמה שנים, שזאת רק "נטיה", או רק "קדם", ושהוא יכול לעזור מספיק טוב, ודי לקצץ בממתקים וללכת ברגל פה ושם. 

גם לי אמרו את כל זה לפני 6 שנים (כשהייתי בן 51) כשהסוכר ו"הכולסטרול הרע" התחילו לטפס, וגם לפני שנה כשסוכר הבוקר הגיע ל- 136, ועוד פעם לפני כן הגיע ל- 126 והודבקה לי תוית רישמית של "סוכרתי".

הפנימאי שלי הוא איש יקר ואמפתי, הוא עסוק יותר בלהרגיע אותי מאשר בלדרוש ממני לעשות מה שצריך, וסבור שבכך הוא עושה לי שירות הכי טוב. הוא מבוגר ממני בעשור, שמנמן, מעשן פה ושם, לא אוהב לעשות ספורט, והיתוודה בפני פעם שכבר 5 שנים לא נבדק בעצמו, וכשנבדק אז גם לו עצמו היו ערכים כאלה ואחרים לא הכי מזהירים, וש"מה שיהיה יהיה" ובינתיים נהנה מהחיים, בלי להשתולל ולהתפקר מידי. מין דרך אמצע, "פרווה" כזאת, מין קבלת הדין וצידוק הדין. כמו רבים בינינו. זה שהוא פנימאי אינו גורם לו לחשוב או לנהוג אחרת. הוא איש טוב, לא פקיד ציני של הקופה. 

אבל לי זה לא התאים, ואני מציע גם לך ולכל חבר אחר שיש לו קצת מוטיבציה להילחם, לנסות לתת למחלה הזאת פייט קצת יותר רציני. 

את חייבת לרדת במישקל באופן משמעותי. זה מאוד חשוב (למרות שאני עצמי שייך לאחוזים הבודדים של הסוכרתיים הרזים, מאז שאני נלחם במחלה אני עוד יותר רזה). לבקר פעמיים בשבוע בחדר כושר ופעם בשבועיים אצל הדיאטנית, זה טוב אולי for the record , כדי להרגיע את המצפון, אבל אם את ווינרית ורוצה לראות תוצאות, זה לא מספיק. 

מסכים עם הערותיו של יגאל לגבי בלוטת התריס, לגבי רישום אמיתי של כל מה שנכנס לפה ומתי, ושלא כל ספורט מועיל למטרתנו, במיוחד אם אח"כ נפצה את עצמנו עם "אוכל מנחם". 

כדי לרזות צריך להכניס פחות קלוריות ממה שמוציאים. תעבדי ב"תנועת מלקחיים" - תאכלי פחות, תפחיתי פחמימות ובמיוחד את המתוקים, הקמח הלא מלא והסוכר. זה אלמנטרי. מצד שני, תזוזי הרבה יותר. כאבי רגליים מונעים ממך ללכת ? אז איך תשברי את "המעגל השלילי" ? רק את יכולה להגיד לעצמך מה שאני או אחרים לא יעיזו להגיד לך: לא להתבכיין, לא לוותר לעצמך, בהתחלה יותר קשה, ואז אחרי שבוע-שבועיים יתחילו הקילוגרמים לרדת (בפיקוח דיאטני ורפואי צמוד !) והמורל ישתפר פלאים. תמשיכי לצעוד, יום כן יום לא, עוד 10 דק' ביום, וכך הלאה. תיצרי "מעגל מעצים", ותדווחי לנו פה על הצלחותיך ! 

זה בידיך. תרגישי הרבה יותר טוב לגבי עצמך כשתתחילי לחוות הצלחות. 

האמיני בעצמך. 

 

נכון להיום יש משאבת אינסולין ויש סנסור/חיישן, אך הם לא יודעים לדבר ביניהם באופן שהמשאבה תזריק לפי הערך הנמדד בחיישן,עובדים על זה.כרגע עדיין צריך התערבות של המטופל

הי צפיר, אנחנו בדרך למכשיר שגם ימדוד וגם יאזן סוכרת. בינתיים חלקים, הנה למשל המכשיר המודד שוטף BLUESTAR או  מכשיר המדידה בלי דקירה - המצלמה. אנחנו יותר מתקדמים בחיישני סוכר מתוחכמים אבל בדרך גם להזרקות אינסולין... עוד מעט...  enlightened

tzvifr
24/01/14 7:31

האם יש פיתוח כלשהו על מכשיר אחד שגם מנטר רמת סוכר , ומזריק לפי רמת הסוכר  ?

קאפוצינטה
23/01/14 18:09

מפנה אתכם לדבריו הכל כך נכונים של הרמב"ם: "יהיו מזונותיך - תרופותיך". אם כי ברור שצריך להעזר גם בכימיקלים. אני חולת סוכרת סוג 2 מזה כמעט 10 שנים. למזלי, בינתיים ללא שום נזק רציני, אבל עם המוגלובין מסוכרר שלפעמים עבר את ה-7. במקרה לגמרי הגעתי ל"בלוג דל פחמימות" של אסף לפי שיטת דר' ברנשטיין. אימצתי את הצעותיו (נאמר, כמעט לחלוטין) ובתוך שלושה וחצי חודשים ירד ההמוגלובין המסוכרר מ-6.7 ל-5.5 (ללא שום פעילות גופנית) והרופאה שלי הורידה כדור אחד מ-2 המטפורמינים שנטלתי.

 

שלום לכולם, אני רוצה להוסיף כמה הערות על הכתבה המקיפה:

אבנדיה כבר לא משווקת בארץ, אלא פיוגליטזון בלבד.

במשפחת הסולפנילאוראה יש בסל הבריאות גם גלובן (תכשיר מיושן שכנעט ולא נרשם) וגלוקורייט. את התרופות ממשפחה זו חשוב להקפיד לקחת מעט לפני הארוחה.

התרופה אקרוז בהחלט כן רשומה בסל הבריאות.

ביידוריאן (בייטה חד שבועית) טרם משווקת בארץ באופן גורף, אך בקרוב.

אונגלייזה הוא תכשיר מסוג מעכבי האנזים DPP4 והוא עדיין לא קיים בישראל בשילוב עם מטפורמין.

חשוב להזכיר שמי שמטופל באינסולין במספר זריקות ליום (טיפול BB) יכול לקבל משאבת אינסולין (בסל הבריאות) שהיא מכשיר קטן שמחובר קבוע לגוף באמצעות החדרה תת עורית אחת ל 3 ימים ומזליפה אינסולין בקצב קבוע לאורך כל היממה. למשאבה יתרון שאין צורך להזריק/לדקור את עצמך כמה פעמים ביום והאיזון המושג הוא לרוב טוב יותר עם מינוני אינסולין נמוכים יותר.

ודבר אחרון, תופעות הלוואי של אינסולין הן השמנה והיפוגליקמיות/ירידה ברמת הסוכר בדם, בד"כ עקב הזרקה מוגזמת,  התסמינים המתוארים לעיל הם בגדול תסמיני היפוגליקמיה. הדבר ניתן למניעה בשיעור ניכר עם הזרקה נכונה לפי כמות האוכל ועוד.

מינרבה1
23/01/14 9:34

כדאי לקרוא מה שכתב מנדוזה , חלק כתבו דברים דומים

אוספים נתונים, ומה עושים איתם ? מהן המסקנות ?

http://www.healthcentral.com/diabetes/c/17/166212/track-diabetes-health

לעקוב אחרי השינויים, לרשום את הנתונים, לפני הארוחה ואחריה, מה היו השינויים בארוחות,

יגאל-עמית
22/01/14 23:37

ליזה שלום,

הרופאים בקופ"ח היום הם בסך הכל פקידי רפואה, הטיפול שנותנים הוא זה שמתאים להוראות הקופה, הם מחוייבים לשמור על חשבון הקופה קודם ורק אחר כך על החולים (אחרת יאבדו את מקום עבודתם). אינני חושב שמומחה לסוכרת (אינדוקרינולוג) זה הפתרון לבעיה שלך, את חייבת למצוא בעצמך את הדרך שמתאימה לך, דבר ראשון זה לרדת במשקל, פעילות גופנית לא תעזור אם חוזרים עם תיאבון מוגבר (כמו אחרי שחיה), אולי תנסי לרשום את כל מה שאת מכניסה לפה (ממש על הנייר) ואז תראי אם זה מתאים להוראות שקיבלת מהדיאטנית, אולי יש לך בעיה הורמונלית? מישהיא שאני מכיר, לא יכלה לאזן את עצמה ורק לאחר שנים הצליחו לגלות שבלוטת התריס לא תפקדה, כדור שקיבלה שיפר סוף סוף את הנתונים שלה. כך שלא צריך להתייאש, ההתמודדות היא אישית וחייבת להעשות על ידך. כל אחד מוצא את הדרך שלו להתמודדות, וגם את צריכה לגלות  את הדרך שמתאימה לך. (לא הבנתי אם ההמוגלובין המסוכרר שלך מאוזן??) אני מקווה שתמצאי אותה.

הי ליזה,

האם את מכירה את קבוצתנו "קורס מעשי להרזיה ולחיים נכונים"? אשמח להרחיב,

בברכה, דינה

 

ליזה-בל
22/01/14 7:57

את הסוכרת אצלי גילו במקרה כשהגעתי לבית החולים עם אירוע לבבי.רוטפא המשפחה די זילזל בערכים של 140 ומעלה ומטה במשך מספר שנים כפי שהראו בדיקות שנתיות שגרתיות. ניסיתי כבר מספר תרופות אך הבעיה הגדולה שלי היא ירידה במשקל שאיני מצליחה .מה עושים על מנת לרדת במשקל? האם לסוכרתיים יש מנגנון פנימי ה"שומר משקל"?אני בחדר כושר פעמיים בשבוע, מבקרת אצל דיאטנית של קופת חולים פעם בשבועיים, רופא המשפחה מסרב בתוקף לשלוח אותי לרופא או מרפאת סוכרת. מה עלי לעשות? אני בידיים שלו ובידי החוקים של קופ"ח כללית שאין לשלוח מטופל עם סוכרת מעל 10 שנים למרפאת סוכרת. לדעתי דוקא מי שיש לו סוכרת הרבה שנים חייב להגיע למומחה לסוכרת.עם כל הכבוד לרופא המשפחה, המומחה בסוכרת מכיר את המטריה בצורה אחרת ועשוי חעזור יותר. איך מגיעים למומחה לסוכרת ואיך יוצאים מהמעגל ה"קסמים" של רמות סוכר גבוהות, רמת סוכר מסוכרר תקינה, משקל עודף וכאבים ברגליים המונעים ממני הליכה יומיומית? אשמח לקבל עזרה!

תודה מאר

ליזה

אייל-מתעקש
22/01/14 1:45

אבנר2, גם לי יש התנסות עם הפרעת החרדה שלי - בדומה לבעיית הלחץ דם שלך - שאורח חיים לא הספיק ובלי כדורים איכות החיים שלי ירודה. "ההכרח בל יגונה" נאמר בחוכמה. וגם לי הציעו כל מיני "חכמים", "בשביל מה אתה צריך כדורים, תעשה ספורט ותחשוב חיובי", וסהדי שבמרומים שארבעים שנה ניסיתי ולא הצלחתי. 

עם סוכרת סוג 2 זה כנראה יכול להיות לי אחרת, ויש מצב שאורח חיים מניעתי יספיק לי, לפחות לשנים הראשונות. מסכים איתך, שאם מנסים - כל אחד לפי הגובה שהוא מסוגל באותו זמן לשים את הרף (כה\מו בקפיצה לגובה) - ולא מצליחים, אסור להתבייש ויש לקחת תרופות לפי המלצות הרופאים. שוב, "ההכרח בל יגונה". 

כולנו באותה סירה. לכולנו יש כוחות ותעצומות, ותמיד טוב להעצים "מעגל חיובי" ולהחלץ מ"מעגל שלילי". 

תהיה בריא והכי חשוב, תרגיש טוב לגבי עצמך. 

אייל 

מינרבה1
21/01/14 18:06

הניטור חשוב כאמצעי עזר, ללמוד מה משפיע , מה משפיע פחות, מתי, איך וכו'

מי שחולה במחלה נוספת, חשוב לו עוד יותר.

מי שחולה בשפעת, יודע מה קורה, וחשוב שידע על מנת לדעת כיצד לנהוג.

בארץ מקבלים קופסה ל  3 חודשיםcheeky

אבו-זקן
21/01/14 17:53

ל denur1 : ד"ר מרקולה הוא לא מישהו שכדאי להתייחס למה שהוא אומר. http://www.quackwatch.com/11Ind/mercola.html

אבנר2
21/01/14 12:46

שלום,

לכל אלו שפתרו את כל הביחות הרפואיות שלהם על ידי תזונה ופעילות גופנית אזי לידיעתכם פעמים ניסיתי וחזרתי כמו ילד טוב לתרופות. מקרב ראשון עם גילוי יתר לחץ דם (למרות שלא הייתי מוגדר כבעל עודף משקל) פתחתי בדיאטה בליווי תזונאית נהדרת ופעילות גופנית אירובית של כל יום וזה לא עזר כמעט אושפזתי וחזרתי לכדורים שרק הם איזנו אותי.

בפעם השניה עם גילוי שאני טרום סוכרתי החלטתי שאני לא אפול לכדורים שוב בליווי תזונאית ופעילות גופנית וערכי הסוכר ירדו בשלב ראשון וטיפסו בהמשך עד שהתחלתי טיפול ב: יוקריס כדור אחד ביום וכן צימצום בפחמימות ואיזה פלא צנחו ערכי הגלוקוז וההמוגלובים המסוכרר.

תפסיקו להבטיח הבטחות באוויר של פעילות גופנית שזה טוב ויפה אבל לא עוזר חייבים להצמד לרפואה.

 

אבנר

 

 

אייל-מתעקש
21/01/14 1:20

בואו לא נתבלבל. מדידת רמות הסוכר בדם איננה טיפול. היא אמצעי עזר להשגת מידע על מצבה השוטף של המחלה. השאלה החשובה היא מה החולה עושה כדי לשפר את מצבו וכדי להתמודד עם המחלה. מי שחושב שהעברת האחריות לטיפול בסוכרת לחולה, מיתמצה בשליטה על כמויות התרופות שהוא מזרים לגופו לפי מצב הסוכר המעודכן בדמו, עושה לעצמו חיים קלים ולא חכמים. 

סוכרתי חכם ומתמודד ישנה את אורח חייו, יזין את גופו בצורה אופטימלית, ירבה בפעילות גופנית אירובית מתונה, ישמור על שומן גוף נמוך, יבלע תרופות רק בלית ברירה ובמינון מינימלי שנדרש, ויבדוק את רמות הסוכר רק באופן אינדיקטיבי כדי לוודא שכל הצעדים שהוא נוקט מוליכים אותו בדרך הנכונה.

מיכה-מורן
20/01/14 23:42

מפתיע שאין התיחסות במאמר לפתרונות של הרפואה המשלימה.

בעצם, לא כל כך מפתיע.

הייתי יכול להבין אם הכותרת הייתה "כל התרופות לסכרת מסוג 2".

חסר ברשימה משהו מאוד משמעותי שעובד בצורה מדהימה - המדיטציה הטרנסנדנטלית.

ראו סרטון קצר על האוכלוסייה באינדיאנית בארה"ב שחוליי המערב פשו בה כמו אש בשדה קוצים.

tiltrotor
20/01/14 21:56

מכל כיוון שלא נסתכל  התרו]ות  עוזרות מצד אחד והורסות צד אחר  
והדברים שבאמת עושים עבודה טובה  לא בסל הבריאות 
מעניין חוץ מהיצרנים מי עוד גוזר קופון ????

 

יגאל-עמית
20/01/14 19:09

ניטור הסוכר הוא אחד הטיפולים החשובים, הן בהעברת האחריות לחולה והן בהגדלת ההבנה שלו במחלה. בארץ כמו שמצויין כאן יש חשיבות לניטור רק למזריקי האינסולין. בעולם הבינו מזמן שככל שינטרו יותר כך ישלטו בסוכרת בצורה טובה יותר.

ברור שתזונה, תנועה ואורחות חיים הם מרכיבים פעילים בהתמודדות עם הסוכרת, כאן המאמר מתמקד במיגוון התרופות.

denur1
20/01/14 13:40

חשוב להוסיף את הטיפול בתזונה, אצלי זה השפיע הרבה יותר טוב מהתרופות. חבל חבל שמתעלמים מהאפשרות הזו, מעל 10 שנים נטלתי כימיקלים עד שגיליתי את דרך התזונה דרך אסף וממנו לד"ר ברנשטיין. ד"ר מרקולה טוען ש-100% מהסוכרתיים סוג 2 יכולים לשמור על איזון ע"י תזונה ופעילות גופנית. (זה הוא אומר לא אני)