כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כך תמנעו את ההנגאובר
מתכוונים לחגוג את השנה האזרחית החדשה עם הרבה אלכוהול? ריכזנו עצות ממחקרים שיסייעו למנוע חמרמורת
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הנגאובר (חמרמורת) היא למנוע אותו מלכתחילה. ידוע שכדי למנוע הנגאובר כאשר שותים הרבה אלכוהול, חשוב לעשות זאת על בטן מלאה ולהקפיד על שתיית כמויות גדולות של מים במקביל לשתיית האלכוהול. אבל מחקרים מדעיים מצאו כמה אמצעים נוספים העשויים לעזור.
אל תעשנו
עישון בזמן שתיית אלכוהול מגביר את הסיכון לסבול מהנגאובר ואת חומרת ההנגאובר. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בגיליון ינואר 2013 של כתב העת Studies on alcohol and Drugs. במסגרת המחקר 113 סטודנטים התבקשו לתעד את שתיית האלכוהול והעישון שלהם וגם תסמיני הנגאובר במשך שמונה שבועות.
כאשר השוו נבדקים ששתו אותה כמות אלכוהול, החוקרים מאוניברסיטת בראון מצאו כי אלה שעישנו יותר באותו יום סבלו מהנגאובר חמור יותר וכי העישון עצמו הגביר את הסיכון לסבול מהנגאובר.
(ככל שהמשקה כהה יותר, כך תחושת ההנגאובר ביום שאחרי חזקה יותר. צילום: Shutterstock)
העדיפו משקאות בהירים כמו וודקה על משקאות כהים כמו ויסקי
נראה שהסבירות להנגאובר בבוקר קשורה למשקה שבחרתם בערב - ככל שהמשקה האלכוהולי כהה יותר, כך גם תחושת ההנגאובר חזקה יותר. כך לפחות עולה ממחקר של חוקרים מאוניברסיטת בראון שפורסם בשנת 2009.
95 אנשים בגילאי 21- 35 קיבלו ויסקי או וודקה, המכילים בערך את אותה כמות אלכוהול. המשקאות עורבבו במשקה קולה ללא קופאין כדי לטשטש את טעם הליקר. ביום שאחרי, הנחקרים ששתו ויסקי דיווחו על תופעות הנגאובר חמורות יותר - כגון בחילות, תשישות וכאבי ראש - מאלה ששתו וודקה.
החוקרים מסבירים כי הסיבה לכך יכולה להיות טמונה בחומרים הנקראים קונג'נרים (congeners) - חומרים שנוצרים באופן טבעי באלכוהול או מתווספים לו בתהליך הייצור. הקונג'נרים, חלקם רעילים, תורמים לצבע המיוחד של האלכוהול, לריחו ולטעמו, אך הם גם עלולים להתערב בתפקוד תאים בגוף והם תורמים ל"עונש" שסובלים ממנו בבוקר.
בהשוואה למשקאות בהירים כגון וודקה וג'ין, משקאות אלכוהוליים כהים כמו ויסקי או רום, מכילים כמות גבוהה יותר של קונג'נרים. לדוגמא, לפי המחקר בוויסקי שהזדקן בחביות מעץ אלון יש פי 37 קונג'נרים מוודקה.
יש לציין כי "כלל השתייה הכהה" לא חל על בירות ויינות - שם כמות הקונג'נרים אינה בהכרח תלויה בצבע המשקה.
(חומצות האמינו והמינרלים שבאספרגוס עשויים להקל על חמרמורות. צילום: Shutterstock)
אכלו אספרגוס
חומצות האמינו והמינרלים המצויים באספרגוס עשויים להקל על חמרמורות ולהגן על תאי הכבד מפני רעלנים. כך מצא מחקר של המכון לטכנולוגיות מזון שפורסם בשנת 2009 בכתב העת Journal of Food Science.
החוקרים מסבירים כי שימוש באלכוהול עלול לגרום ללחץ חמצוני על הכבד ולתסמינים פיזיים לא נעימים הקשורים לחמורמורת כמו כאבי ראש, עייפות ובחילה. בניסויי מעבדה הם מצאו כי מצב הרעלים בתאי כבד אנושיים ותאי כבד של עכברים השתפר באופן משמעותי בנוכחות של תמצית אספרגוס – מה שעשוי להקל על תופעות הלוואי.
נמצא כי חומצות האמינו והמינרלים היעילים נמצאים בריכוז גבוה יותר בעלים של האספרגוס מאשר בנצרים.