הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
כיצד משפיעות בעיות קשב וריכוז על בולימיה
מחקר קטן מצא קשר בין שתי התופעות שעשוי להשפיע על הטפול
מעט מאוד ידוע על הקשר שבין אימפולסיביות, חוסר ריכוז, הפרעות קשב וריכוז (ADHD) להתפתחות של בולימיה נרבוזה. חוקרים מאוניברסיטת אכן בגרמניה ניסו לבדוק את ההשפעה והמשמעות של הימצאות סימפטומים שכאלה על תפקוד החולות והמצב הנוירופסיכולוגי שלהם.
במחקר שהתפרסם בג'ורנל המדעי PLoS One נבחרו 57 נשים שבאו לקבל טיפול עבור בולימיה נרבוזה ועוד 40 נשים בריאות כקבוצת ביקורת. שתי הקבוצות נתבקשו לענות על שאלוני אבחון וראיונות שמטרתם אבחון של:
א. הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות ADHD
ב. אימפולסיביות
ג. הפרעות אכילה
ד. הפרעות נוירופסיכולוגיות אחרות
לצורך אבחון הפרעות האימפולסיביות והפרעות הקשב נעשה שימוש בתוכנות מחשב ייעודיות.
על פי התוצאות, 21% מהנשים בקבוצה שסבלה מבולימיה סבלו בסבירות גבוהה מהפרעות קשב וריכוז בילדותן, לעומת רק 2.5% בקבוצת הביקורת. על פי הקריטריונים של ספר האבחון הפסיכיאטרי הנקרא DSM IV אובחנו יותר נשים מקבוצת הבולימיה כסובלות מהפרעת קשב וריכוז של מבוגרים לעומת הנשים בקבוצת הביקורת.
עוד נמצא כי נשים מקבוצת הבולימיה שסבלו מהפרעות קשב בילדותן היו יותר אימפולסיביות ועם יותר בעיות ריכוז, מאשר אלה שסבלו רק מבולימיה. בנוסף נשים אלו הפגינו סימנים של הפרעות אכילה קשות יותר, וכן הפרעות נוירופסיכולוגיות אחרות לעומת נשים שסבלו מבולימיה ללא אבחנת קשב וריכוז.
החוקרים מציינים כי חוסר ריכוז היה גורם מסביר חזק יותר מבחינה סטטיסטית לחומרת הפרעות האכילה מאשר אימפולסיביות או היפראקטיביות.
לדבריהם, המחקר מראה כי ישנו שיעור גבוה יותר של סימפטומים של הפרעות קשב וריכוז בילדות ובבגרות אצל הסובלות מבולימיה.
מכיוון שנמצא כי הפרעות אלה משפיעות לרעה על חומרת הפרעות האכילה וחסרים נוירופסיכולוגים חמורים, מומלץ כי רופאים יבצעו אבחון להפרעות אלו אצל החולות שכן ישנו סיכוי שירוויחו לא מעט מטיפול בהפרעות אלה בנוסף לטיפול בבולימיה.
PLoS One. 2013 May 20;8(5):e63891. doi: 10.1371/journal.pone.0063891. Print 2013