מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כיצד בטטה יכולה להאריך את חייכם
מחקר מראה כי רמות גבוהות של נוגדי חמצון מסוג אלפא-קרוטן בדם מפחיתות את הסיכון למוות מוקדם
חוקרים מצאו כי אנשים עם הרמות הגבוהות ביותר של נוגד החמצון אלפא-קרוטן בדם, היו בעלי סיכון נמוך ב- 39% למוות מכל סיבה, כולל מחלות לב וסרטן, מאשר אלה שהיו בעלי הרמות הנמוכות ביותר של נוגד חמצון זה.
נוגדי חמצון מנטרלים רדיקאלים חופשיים וכך מונעים תהליכי חמצון המזיקים לגוף. אלפא-קרוטן הוא נוגד חמצון ממשפחת הקרוטנואידים, הכוללת גם את נוגדי החמצון בטא-קרוטן וליקופן.
מאכלים בהם קיים ריכוז גבוה במיוחד של אלפא-קרוטן כוללים ירקות צהובים-כתומים כמו גזר, בטטה, דלעת ודלורית, וירקות ירוקים כהים כמו ברוקולי, שעועית ירוקה, אפונה ירוקה, תרד וחסה.
במחקר הנוכחי החוקרים בחנו את הקשר בין רמות בדם של אלפא-קרוטן והסיכון למוות בקרב למעלה מ- 15,000 מבוגרים שסיפקו דגימות דם בין השנים 1988-1994. הנחקרים היו במעקב שוטף עד 2006 על מנת לבדוק כמה מהם נפטרו בתקופה זו ומהי סיבת המוות.
התוצאות הראו שהסיכון למוות במהלך תקופת המעקב היה נמוך באופן עקבי באנשים בעלי רמות גבוהות של אלפא-קרוטן בדם. האפקט ההגנתי של האלפא- קרוטן גבר ככל שהרמות של נוגד החמצון בדם עלו.
לדוגמא, בהשוואה לאנשים עם הרמות הנמוכות ביותר של אלפא-קרוטן (בין 0 ל- 1 מיקרוגרם לדציליטר) הסיכון למוות היה נמוך ב- 23% בקרב אנשים שריכוז האלפא-קרוטן בדמם עמד על 2-3 מיקרוגרם לדציליטר. הסיכון למוות היה נמוך ב- 39% בקרב אלה שבדמם היה הריכוז הגבוה ביותר של נוגד חמצון זה (9 מיקרוגרם לדציליטר).
מעבר לסיכון הכללי המופחת למוות, רמות גבוהות של אלפא קרוטן נקשרו גם לסיכון מופחת למוות ממחלות לב וסרטן באופן פרטני.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Archives of Internal Medicine אומרים כי ממצאי מחקר זה תומכים בצריכה מוגברת של פירות וירקות כאמצעי למניעת מוות מוקדם.
Arch Intern Med. Published online November 22, 2010
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה