מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותכיצד אובדן שעות שינה מעלה סיכון לסוכרת?

כיצד אובדן שעות שינה מעלה סיכון לסוכרת?

מחקר אמריקאי חדש חושף את הקשר בין מחסור בשעות שינה לבין תנגודת לאינסולין והתפתחות סוכרת סוג 2


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חסך בשעות שינה עלול לגרום לפגיעה קשה בבריאות הגוף והנפש. מחקר אמריקאי חדש בוחן קשר שזוהה בעבר בין מחסור בשעות שינה לבין התפתחות סוכרת.

 

הקשר בין מחסור בשעות שינה לעלייה בסיכון לסוכרת סוג 2  תואר לראשונה על ידי חוקרים מאוניברסיטת שיקגו כבר לפני 15 שנה ומאז מחקרים רבים הצביעו על קשר בין שינה לא מספקת לבין סוכרת, אולם הסבר ביולוגי לקשר זה לא היה ידוע.

 

בעבודה הנוכחית, חוקרים מאוניברסיטת מישיגן מצאו כי מחסור בשעות שינה בקרב גברים מעלה את רמות חומצות השומן החופשיות (Free Fatty Acids) בדם, ומוביל לעלייה בסיכון לכשל בוויסות רמות הסוכר בדם. החוקרים מציינים כי הקפדה על שנת לילה מספקת יכולה לתרום לצמצום ממדי הסוכרת ולירידה בהיקף הסובלים מהשמנה.

 

במחקר, המתפרסם בגיליון פברואר 2015 של כתב העת Diabetologia של החברה האירופית לחקר מחלת הסוכרת (EASD), בוצע ניסוי במעבדת שינה בקרב 19 גברים בריאים בגילי 30-18. החוקרים הראו כי לאחר שלושה לילות רצופים של חוסר שינה, בהם הוגבלה שנתם של הנבדקים לארבע וחצי שעות בלבד ללילה, רמות השומנים החופשיים בדם, שהן לרוב גבוהות יותר במשך היום ויורדות במהלך הלילה – נותרו ברמה גבוהה גם בשעות הלילה - מהשעה 4:00 לפנות בוקר ועד 9:00 בבוקר.

 

רמות גבוהות של שומנים חופשיים בדם הקבועות לאורך כל היום נצפות לרוב בקרב אנשים עם השמנת יתר, ומפחיתות מיכולתו של הורמון האינסולין לווסת את רמות הסוכר בדם, וכך תורמות לעלייה בסיכון להתפתחות 'טרום סוכרת' - מצב מקדים לסוכרת סוג 2.

 

שינה נכונה - נגד השמנה וסוכרת

 

במסגרת המחקר נדרשו הנבדקים לשני תרחישים שונים במעבדת השינה: בתרחיש אחד הם נתבקשו להיכנס למיטה למשך 8.5 שעות בלילה לצורך שינה ערבה, במשך ארבעה לילות רצופים. בתרחיש השני, כעבור חודש לפחות, הוגבלה שנתם של הנבדקים ל-4.5 שעות בלבד בלילה למשך ארבעה לילות נוספים. 

 

נמצא כי כבר לאחר שלושה לילות נטולי שינה עלו ב-30%-15% רמות חומצות השומן בדם. למרות שרמות הסוכר בדם נותרו בעינן, הגבלת השינה נקשרה לירידה של 23% ביכולתו של הורמון האינסולין לווסת את הסוכר בדם, כלומר לעלייה בתנגודת לאינסולין, כזו שנמשכה חמש שעות לפחות לתוך היום. כמו כן לוותה ההגבלה בשעות השינה בעלייה ברמות ההורמון נוראדרנלין בדם, הקשור אף הוא ברמות גבוהות של חומצות שומן חופשיות וכן בשינויים בפעילות הורמון הגדילה.

 

החוקרים מבהירים כי ההשפעות של מחסור בשינה הובילו לכך שהורמון האינסולין התקשה לבצע את פעולתו הביולוגית - ויסות רמות הסוכר בדם, ופעילות האינסולין בקרב הנבדקים שנמנעה מהם שינה איכותית דמתה לזו המתועדת בקרב אנשים עם טרום סוכרת, והעמידה את הנבדקים בסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2.

 

החוקרים מסכמים כי הממצאים מראים כיצד הגבלה בשעות השינה מפריעה לחילוף השומנים בגוף (fat metabolism), וקובעים כי הקפדה על מספר תקין של שעות שינה בלילה עשויה להוות התערבות מועילה לצמצום ממדי ההשמנה והסוכרת, אם כי לא נוקבים במספר מומלץ מדויק של שעות שינה. לפי המלצות חדשות של קרן השינה הלאומית בארה"ב (The National Sleep Foundation) שפורסמו בתחילת החודש, מבוגרים בגילי 18 עד 64 צריכים לישון 7 עד 9 שעות ביממה ומבוגרים מגיל 65 ומעלה צריכים לישון 7 עד 8 שעות.

 

החוקרים מציינים כי ייתכן וממצאי המחקר קשורים גם לפעילותו של השעון הביולוגי הפנימי בגוף - השעון הצירקדי (circadian clock), המשתנה בהתאם לשעת היום והלילה ומושפע ממשך השינה בלילה. המחקר נתמך מקרנות של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) ומשרד ההגנה האמריקאי.

 

מחקרים קודמים קשרו בין מחסור בשעות שינה למחלות כרוניות נוספות. במחקר אמריקאי מבית החולים מסצ'וסטס ג'נרל ואוניברסיטת הרווארד שפורסם באוגוסט 2013 נמצא כי מחסור בשינה מעלה פי 2 את הסיכון להתלקחות חוזרת של מחלת קרוהן לאחר הפסקת התסמינים. כמו כן, במחקר שפורסם באפריל 2014 דיווחו חוקרים מטייוואן כי נדודי שינה מעלים פי 8 את הסיכון לשבץ מוחי.

 

 

Diabetologia, Doi: 10.1007/s00125-015-3500-4

תמורה-קייל
24/02/15 12:24

http://www.ted.com/talks/jeff_iliff_one_more_reason_to_get_a_good_night_s_sleep

http://www.ted.com/talks/jeff_iliff_one_more_reason_to_get_a_good_night_s_sleep