דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
כיסא קשיח מביא ללב קשיח
מחקר חדש מראה כיצד חוש המגע שלנו משפיע באופן בלתי מודע על איך שאנו רואים את העולם
מנהלים משא ומתן? אולי כדאי להושיב את האדם שמולכם על ספה רכה. מסתבר שהמאפיינים הפיזיים של העצמים שאנו נוגעים בהם יכולים להשפיע על הדרך בה אנחנו תופסים את העולם. כך למשל, כשאתם בוחנים קורות חיים של מועמד למשרה, אם תחזיקו את המסמך על לוח כתיבה כבד, זה יכול לגרום לכם לראות את המועמד כרציני וחשוב יותר. העברת היד על גבי ניר זכוכית, יכולה לגרום לכם לראות אינטראקציות חברתיות כעוינות ותחרותיות יותר. כך עולה ממחקר חדש.
דרך מרקמים, צורות, משקלים וטמפרטורות, חוש המגע משפיע על המחשבות ועל ההתנהגות שלנו. הרעיון שהסביבה הפיזית יכולה להשפיע על החשיבה שלנו אינו חדש. ב- 2008 חוקרים דיווחו כי אחזקת כוס קפה חמימה ביד, גורמת לנו לראות אחרים כחמים יותר מבחינה רגשית.
במחקר החדש, שפורסם בכתב העת היוקרתי Science, החוקרים בחנו את ההשפעה של מרקם, משקל ומידת קשיחות על האופן בו אנו תופסים את העולם, באמצעות מספר ניסויים.
בניסוי הראשון, החוקרים ביקשו ממתנדבים להרכיב פאזל. חלק מהם קיבלו חלקי פאזל חלקים, ואחרים קיבלו חלקים העטופים בניר זכוכית. לאחר מכן המתנדבים קראו פסקה שתיארה אינטראקציה בין שני אנשים שכללה חילוף מילים חריפות וקצת התלוצצויות. משתתפים שהרכיבו את הפאזל שהיה מכוסה בניר זכוכית, דירגו את האינטראקציה כיותר תחרותית, ובעלת אופי של עימות, מאשר אלה שהרכיבו את הפאזל החלק.
כדי לבחון את השפעות המשקל, שבאופן מטפורי מתקשר לרצינות וחשיבות, המתנדבים השתמשו בלוחות קשיחים כבדים או קלים, בזמן שהם העריכו קורות חיים של מועמדים למשרה. מועמדים שקורות החיים שלהם נבחנו בזמן שהן היו על לוח כתיבה כבד, נשפטו כיותר כמוכשרים ורציניים יותר לגבי המשרה.
בניסוי אחר, המתנדבים נגעו בשמיכה רכה או בבלוק עץ לפני שסיפרו להם סיפור שיכול להשתמע לשתי פנים, על אינטראקציה במקום עבודה בין עובד למפקח שלו. אלה שנגעו בבלוק שפטו את העובד כיותר נוקשה ומחמיר, מאשר אלה שנגעו בשמיכה.
הקשר בין תחושה פיזית והתנהגות התקיים גם כאשר האנשים נגעו בעצם כלשהו באופן פסיבי. כאשר החוקרים הושיבו את המתנדבים בכיסאות קשים או רכים וביקשו מהם לדמיין שהם מתמקחים עם סוחר על מחיר של מכונית חדשה, הם מצאו כי אנשים שישבו בכיסאות קשים היו פחות גמישים, ועם פחות תנועה בין הצעות שהועלו במשא ומתן. הם גם שפטו את התפקוד של עצמם במשא ומתן כיציב יותר ורגשי פחות, מאלה שישבו על כסאות רכים.
החוקרים מסבירים כי מכיוון שמה שאנו נוגעים בו משפיע באופן תת הכרתי על החשיבה שלנו, במצבים שבהם הערכת המצב וההחלטה חשובים מאוד, אנו צריכים לשים לב לסביבה הפיזית שלנו.
Science, 2010, 328(5986), 1712-1715
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה