כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כואב לך?
חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מפתחים כלי שיאפשר לראשונה דרך אובייקטיבית למדוד כאב
חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מפתחים בימים אלה כלי שיאפשר להעריך באופן אובייקטיבי אם מישהו חווה כאב, באמצעות דפוסים של פעילות מוחית. הכלי החדש יאפשר להתגבר על בעיה מרכזית ברפואת הכאב – התלות בדיווח עצמי למדידת נוכחות או העדר כאב.
הצורך בדרך טובה יותר למדוד כאב באופן אובייקטיבי במקום להסתמך על השיטה הנוכחית – דיווח עצמי - ידוע מזה שנים. אבל הטבע המאוד סובייקטיבי של כאב הפך את המטרה הזו לחמקמקה.
המדענים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת האינטרנטי PLoS ONE השתמשו בסקירות MRI פונקציונאלי של המוח, יחד עם אלגוריתמים ממוחשבים מתקדמים, וכך הצליחו לזהות כאב בקרב נחקרים.
בתחילה 8 מתנדבים הוכנסו למכשיר שסרק את מוחם. לאחר מכן החוקרים גרמו לכאב מתון באמצעות מכשיר מחמם שהוצמד לאמת היד שלהם.
דפוסי פעילות המוח, עם ובלי כאב, הועברו למחשב ופורשו על ידי אלגוריתמים על מנת ליצור מודל "איך נראה כאב". הם חזרו על התהליך עם 8 נבדקים נוספים. הרעיון שעמד מאחורי זה היה לאמן את המחשב לזהות דפוסים בפעילות המוח המעידים על כאב, ולאחר מכן להשתמש בו כדי לסווג בהצלחה כאב באנשים אחרים.
החוקרים השתמשו במחשב כדי לבדוק סריקות מוח של מתנדבים חדשים ולקבוע אם הם חשים כאב תרמי. המחשב זיהה כאב נכונה ב- 81% מהפעמים.
כעת יש לבצע מחקרים נוספים כדי לבדוק אם השיטה הזו תעבוד גם למדידת סוגים שונים של כאב, כמו כאב כרוני, ואם היא תאפשר להבחין באופן מדויק בין כאב ומצבים רגשיים מעוררים אחרים כמו דיכאון או חרדה.
לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת סטנפורד
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה