כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כאב ראש מקבצי – הכאב העוצמתי מכולם
מחקר אמריקאי חדש קובע כי כאב ראש מקבצי הוא החמור ביותר מבין המצבים הרפואיים המלווים בכאבים אקוטיים וכרוניים. לנשים יש נטייה לסבול מכאב ראש מקבצי בדרגה קשה יותר
כאבים כרוניים מהווים בעיה גלובאלית ממנה סובלים לפי הערכות כחמישית מהאוכלוסייה ברחבי העולם, כ-1.5 מיליארד איש, ושכיחותן עולה עם הגיל. כאבים עשויים לפגוע קשות בתפקוד היומיומי ולהוביל עד כדי נכות תפקודית.
אחד החמורים שבכאבים המתוארים ברפואה, שעשויים להיות אפיזודיים או כרוניים – הוא כאב ראש מקבצי שהוא כאב ראש עז במיוחד המופיע בדפוס של התקפים סדרתיים ומורגש לרוב בצד אחד של הראש, לרוב בפיזור התחושתי של אחד הענפים בעצב מס' 5 שבגולגולת, מסביב לעין, במצח ובצד הראש, וברוב המקרים מעיר את הסובל ממנו משינה באמצע הלילה. כאב ראש מקבצי אף עשוי להחליף צד בראש עם הזמן.
עתה מתברר כי כאב ראש מקבצי הוא לא רק אחד מכאבי הראש העוצמתיים הקיימים, אלא שמחקר חדש מארה"ב מגלה כי גם באופן כללי הוא אחד מהכאבים החמורים ביותר שבני אדם נאלצים להתמודד עמם במשך החיים.
מוביל בראש הסקלה
החוקרים מאוניברסיטאות טקסס, מערב ג'ורג'יה וורמונט בחנו את עוצמות כאבי הראש המקבציים במסגרת שאלון מפורט שכלל 152 נושאים, והופץ באינטרנט בקרב 1,604 איש שמאובחנים עם כאבים אלה.
הנבדקים נתבקשו לדרג את עוצמותיהם של כאבים כרוניים שונים עמם הם מתמודדים, בסקלת כאב מ-0 (ללא כאב) עד 10 (כאב עוצמתי ביותר).
בבדיקה נמצא כי במהלך התקפים של כאב ראש מקבצי התמודדו הנבדקים עם כאבים עוצמתיים במיוחד שדורגו בסקלה ברמה של 9.7 נקודות בממוצע מתוך 10, כשכל הכאבים האחרים שנתבקשו לדרג היו בעוצמות נמוכות יותר. כך, צירי לידה היו הכאבים השניים בעוצמתם ודורגו בעוצמה ממוצעת של 7.2 נקודות מתוך 10, בפער גדול אחרי כאב ראש מקבצי, ואחריהן כאבים שמלווים דלקת בלבלב (פנקריאטיטיס) בעוצמה של 7 נקודות בממוצע מתוך 10 וכאבים שמלווים אבנים בכליות (מצב רפואי המכונה 'נפרוליתיאזיס', חצצת הכליה) בעוצמה של 6.9 נקודות בממוצע מתוך 10.
כאבים נוספים שעמם התמודדו הנבדקים דורגו בעוצמה נמוכה יותר, ובכללם אבנים בכיס המרה – המכונים ברפואה 'כולליתיאזיס' (6.3 נקודות בממוצע), כאבים מפגיעת ירי (6 נקודות), פריצת דיסק (5.9 נקודות), התקפי מיגרנה (5.4 נקודות), פיברומיאלגיה (5.2 נקודות), שברים בעצמות (5.2 נקודות), כאבים על רקע התקף לב (5 נקודות), כאבי גב תחתון ורגליים – המכונים 'רדיקולופתיה לומברית' (5 נקודות), פצעי דקירה (4.9 נקודות), כאבים על רקע שלבקת חוגרת (4.6 נקודות), דיקור מותני (4.6 נקודות), כאבים מבדיקת ביופסיה באיבר גדול (4.4 נקודות) וכאבים כתוצאה מדלקת מפרקים (4 נקודות).
רוב הנבדקים (72.1%) דירגו את כאבי הראש המקבציים בעוצמה הגבוהה ביותר על הסקלה – 10 נקודות מלאות, ובהשוואה לנבדקים שדירגו כאבים אלה בעוצמות נמוכות יותר – הם סבלו יותר ממאפיינים אוטונומיים הקשורים לעצבי הגולגולת (העצבים הקרינאליים), לרבות שכיחות גבוהה יותר של דמעות (91% לעומת 85%), בצקת בעפעפיים (77% לעומת 66%), הזעה במצח/ בפנים (60% לעומת 49%), גודש באוזניים (47% לעומת 35%) וצניחת עפעפיים המכונה העגה הרפואית 'פטוזיס' או התכווצות אישונים המכונה 'מיוזיס' (85% לעומת 75%).
כמו כן, לנבדקים שחוו את כאב הראש המקבצי בדרגה החזקה ביותר – דרגה 10 על הסקלה – תועדו בשכיחות גבוהה יותר ביטויים רפואיים נוספים, לרבות התקפי כאב ראש בתדירות גבוהה יותר – 4 התקפים בממוצע ליום לעומת 3.5 התקפים ליום אצל שאר הנבדקים; ציונים גבוהים יותר בשאלון להערכת דיכאון – שאלון HDSQ (קיצור של Hopelessness Depression Symptom Questionnaire) – ציון ממוצע 24.5 מתוך 32 בהשוואה לציון ממוצע של 21.1 אצל שאר הנבדקים; ויעילות מופחתת לטיפול בתרופות מקבוצת חוסמי תעלות סידן, המשמשות לטיפול בכאב הראש – תרופות המשמשות גם לטיפול ביתר לחץ דם.
עוד התברר כי נשים נטו יותר לדרג כאב ראש מקבצי בעוצמה הגבוהה ביותר (34% מכלל הנבדקים הללו) בהשוואה לאלו שדרגו את הכאבים המקבציים בעוצמה פחותה מ-10 (24% מבין נבדקים אלה). החוקרים טוענים כי אחד ההסברים האפשריים לתופעה הוא השוני בין המינים בתהליכי עיבוד והולכה של כאב במסלולים עצביים, וכן ישנן עדויות מעבודות אחרות כי האזור העצבי השולט בכאבי ראש מקבציים נרחב יותר אצל נשים בהשוואה לגברים וכי נשים עם כאבי ראש מקבציים סובלים יותר מתסמינים תחושתיים המכונים ברפואה 'אלודיניה'.
לפי ממצאי המחקר, עוצמת כאב הראש המקבצי לא קשורה סטטיסטית בתופעות של חוסר מנוחה, משך כאב הראש, גיל התפרצות כאבי הראש ויעילותן של תרופות נוספות למניעת כאבי הראש מעבר לתרופות מקבוצת חוסמי תעלות סידן.
מדרג הכאבים הבלתי נסבלים
החוקרים מסכמים כי כאב ראש מקבצי הוא כאב ראש עוצמתי ביותר, הנתפס כחמור יותר מכאבים אחרים עמם מתמודדים המאובחנים.
לדבריהם, הקשר בין עוצמת כאב הראש המקבצי לתדירות ההתקפים אך לא למשכם מצביעה על קשר בין עוצמת הכאב ומכניזמים שקשורים לשליטה בכאבי הראש לאחר שהתפתחו, אך לא למכניזמים ששולטים על התפתחותם.
המחקר נתמך על ידי החברה הבינלאומית לכאבי ראש (IHS) שסייעה בהפצת השאלון. ממצאיו מדווחים בגיליון דצמבר 2020 של כתב העת Headache.
החוקרים טוענים כי ממצאי העבודה אשר מצביעים על חומרת כאבי ראש מקבציים כגבוהה ביותר בהשוואה לסוגים אחרים של כאב – ניתנים להסברים שונים, לרבות קשרים אפשריים בין חומרת הכאבים שתוקפים באזורים שונים בגוף לבין תדירות ההתקפים ומשכם.
מחקרים נוספים ברפואה מצביעים על כאבים עוצמתיים נוספים זולת כאב ראש מקבצי. בשאלון סטנדרטי המשמש רופאים להערכת כאבים (McGill Pain Questionnaire) מוערך כי הכאבים העוצמתיים ביותר הקיימים הם אלו שמלווים תסמונת כאב אזורי מורכב (CRPS), קטיעת אצבעות, כאבים מרכזיים לאחר שבץ מוחי וכאבים כתוצאה מפגיעות בחוט השדרה. לטענת החוקרים בעבודה הנוכחית, קשה להשוות בין ממצאי המחקרים השונים שבוחנים סוגייה זו, שכן לכל מחקר מתודולוגיה (שיטה) שונה ופרמטרים שונים ששימשו להערכת עוצמות הכאב. כמו כן, מחקרים שונים מצביעים על גורמים סביבתיים וחברתיים שמשפיעים על חוויות הכאב, שקשה לשכללם כדי להשוות בין עוצמות של כאבים שונים.
בפרסום של שירותי הבריאות הממלכתיים בבריטניה (NHS) משנת 2018 מוערך כי עשרים מקורות הכאבים החמורים ביותר שנחשבים לבלתי נסבלים ועלולים להוביל לנכויות, כוללים לצד כאב ראש מקבצי גם כתף קפואה, התקף לב, שלבקת חוגרת, פריצת דיסק, שברים בעצמות, תסמונת כאב אזורי מורכב, אפנדיציט, כאבי פנים ולסת על רקע נוירלגיה של העצב המשולש, אולקוס, פיברומיאלגיה, אנמיה חרמשית, דלקת מפרקים, מיגרנה, אנדומטריוזיס, כאבים לאחר ניתוחים, כאבי גב תחתון על רקע הפרעה בעצב השת הסיאטי (סיאטיקה), אבנים בכליות, גאוט ודלקת חריפה בלבלב (פנקריאטיטיס).