כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כאבי מחזור מגבירים את הרגישות לכאב
נשים שסובלות מכאבי מחזור רגישות יותר לכאב, לא רק בתקופת הווסת אלא במשך כל המחזור החודשי
נשים הסובלות מכאבי מחזור בזמן הווסת רגישות יותר לכאב, לא רק בימי הווסת, אלא בכל ימי החודש. כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת אוקספורד ופורסם בכתב העת Pain.
קיימות עדויות לכך שבקרב אנשים הסובלים מכאב כרוני מתרחשים שינויים מבניים ותפקודיים במוח שבאים לידי ביטוי בתגובה מוגברת לגירוי כאב. כאבי מחזור אינם נחשבים לכאב כרוני. נשאלת השאלה האם נשים הסובלות מכאבי מחזור, סובלות גם הן מאותה רגישות גבוהה לכאב?
מטרת המחקר הייתה לבדוק את הקשר בין כאבי מחזור לבין רגישות יתר לכאב במהלך המחזור החודשי. המחקר נערך על 12 נשים בריאות הסובלות מכאבי מחזור וקבוצת ביקורת של 12 נשים שאינן סובלות מכאבי מחזור.
החוקרים הצמידו רפידה חמה לחלק הפנימי של הזרוע ולבטן של הנשים תוך כדי ביצוע סריקות MRI פונקציונאלי, במטרה להדגים את תגובת המוח לכאב שנגרם מהחום. הבדיקה התבצעה בשלוש נקודות זמן במהלך המחזור החודשי. בנוסף, נלקחו דגימות דם לרמת קורטיזול- הורמון המופרש במצבי לחץ ככאב. בעבר נמצא כי רמת הקורטיזול נמוכה בקרב אנשים הסובלים מכאב כרוני.
החוקרים מצאו כי הנשים שסבלו מכאבי מחזור בזמן הווסת היו רגישות יותר לגירוי הכאב- לא היה צורך להגביר את החום כפי שהיה צורך להגבירו בקבוצת הביקורת, על מנת לקבל את אותם דיווחים על כאב.
בנוסף, הדמיית MRI הדגימה שינויים בפעילות באזורים במוח הידועים כמעורבים בתגובה לגירוי כאב. שינויים אלה התקיימו מעבר לתקופת הווסת, גם כאשר הנשים לא חוו כאבי מחזור. הדבר מרמז כי השינויים ברמת הרגישות ובעיבוד הכאב במוח בתגובה לכאבי המחזור נמשכים לטווח ארוך. ממצאים אלה לא נמצאו בקבוצת הביקורת.
השינויים הללו ברגישות לכאב ועיבוד כאב דומים למה שרואים במטופלים הסובלים מכאב כרוני. ממצא נוסף שמשותף לאנשים הסובלים מכאב כרוני, הוא שרמות הקורטיזול של הנשים היו יותר נמוכות. הרמות של ההורמון המשיכו לאורך כל המחזור החודשי והן היו נמוכות יותר ככל שמשך התקופה בה האישה סבלה מכאבי מחזור הייתה ממושכת.
הנשים שסבלו מכאבי מחזור דיווחו גם על תופעות דומות לאלה המדווחות על-ידי אנשים הסובלים מכאב כרוני כמו ירידה באיכות החיים, ירידה בפעילות הפיזיות, ירידה בפעילות ספורטיבית ופגיעה בעבודה, למרות שהכאב נמשך רק ימים ספורים כל חודש. יחד עם זאת, קבוצת המחקר קטנה מידי כדי לקבוע שממצא זה מהימן.
יתכן וממצאי המחקר קשורים לממצאים ממחקרים קודמים בנושא ההשפעה שיש לכאבי מחזור על שינויים מבניים במוח. במחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Pain ממצאי MRI הדגימו שינויים משמעותיים ברקמת החומר האפור במוח, בקרב מטופלות שסבלו מכאבי מחזור. הסריקות הראו ירידה בנפח הרקמה באזורים המעורבים בהעברה ותחושת הכאב, ובעליה בנפח רקמה באזורים המעורבים בעיבוד הכאב ובוויסות פעילות התגובה של המערכת האנדוקרינית. שינויים אלה והתקיימו גם כאשר הנשים לא סבלו מכאבי מחזור.
כאבי מחזור מהווים תופעה שכיחה. הם עלולים להשפיע, בדרגות חומרה שונות, על עד כ- 90 אחוז מהנשים בשלב כלשהו בחייהן, והם נפוצים במיוחד במתבגרות ונשים צעירות. לפעמים לא לוקחים את המצב ברצינות בגלל שהתופעה שכיחה ואף נתפסת כמצב נורמאלי שאינו דורש התייחסות. לכן, מתבגרות רבות לא פונות לטיפול. ממצאי המחקרים מלמדים אודות הצורך לטפל בכאבי מחזור, כדי לשנות את חוויית הכאב של הנשים ולמנוע אפשרות לנזקים ארוכי הטווח.
Pain, 2011; DOI:10.1016/j.pain.2011.03.029