מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותישראל במלחמה: המלצות לסוכרתיים

ישראל במלחמה: המלצות לסוכרתיים

המתח הנפשי, התנאים המגבילים והיציאה משגרה עלולים להוציא סוכרתיים מאיזון ולהעלות את הסיכון לסיבוכים. מה צריך לדעת כדי לנהל נכון את מחלת הסוכרת במלחמה?

מאת דן אבן. * יעוץ מקצועי: פרופ' נעים שחאדה ומריאנה אורבך
16/10/23
תגובות 0

(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מצב החירום הנוכחי, מתקפת הפתע בדרום הארץ והאסון הכבד שאירע ב-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל" שמתנהלת מאז – אלו עלולים להשפיע לרעה על מצבם של חולי סוכרת. המתח הנפשי והלחץ המוגבר שחווים תושבי מדינת ישראל בעת הזו, כמו גם היציאה משגרה, עשויים להשפיע לרעה על עלייה ברמות הסוכר בדם ובכך להעלות את הסיכון לסיבוכי סוכרת. לכן על המאובחנים עם סוכרת במיוחד בעת הזו להתנהל בצורה מוקפדת כדי לשמר על הניתן את איזון הסוכרים בדם. לשם כך מומלץ: 

 

להפחית סטרס

 

ההמלצה הראשונה במעלה עבור אנשים עם סוכרת במצבי לחימה היא להפחית את רמות הלחץ עד כמה שניתן. לחץ משפיע על הגוף ועל ההתנהגות במקביל, ובאשר להשפעתו הביולוגית – הוא מוביל לעלייה בהפרשת הורמון הלחץ אדרנלין, ולהפרשת גלוקוז מהמאגרים בכבד לצורך אספקה נוספת הדרושה לשרירים. כתוצאה מכך – עולות רמות הסוכר בדם. יש לציין כי "אפקט האדרנלין" משתנה מאדם לאדם, ויש אנשים שאצלם מתח נפשי דווקא מוביל לרמת סוכר נמוכה מהנורמה. ככלל, ברוב המקרים – ההשפעה של לחץ מלווה בהפרה באיזון רמות הסוכר בדם שהיא חיונית אצל סוכרתיים כדי למנוע את סיבוכי המחלה.

 

"האירועים הביטחוניים מעוררים חרדה בכולנו. ואין ספק שלחץ ומצוקה משפיעים על עלייה ברמות הסוכר בדם ופגיעה באיזון המטבולי. לכן חשוב בימים אלה לחפש את הרוגע הנפשי", אומר פרופ' נעים שחאדה, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם בקריה הרפואית רמב"ם ונשיא האגודה הישראלית לסוכרת (אי"ל).

 

מספר מחקרים מדגימים את ההשפעה הבעייתית של לחץ על רמות הסוכר בדם. כך, למשל, במחקר שפורסם באוגוסט 2019 בכתב העת Diabetes Spectrum מוצגות ראיות להשפעות לרעה של מצב המלחמה בעשור החולף בסוריה על איזון סוכרת סוג 2 אצל תושבי המדינה ופליטים.

 

להפחתת לחץ מומלץ:

 

  • לא להישאר לבד. אחת הדרכים העיקריות להפגת לחצים היא שהות בקרבת אנשים נוספים. "מאחר ולחץ מעלה את רמות הסוכר בדם, אין ספק שחשוב לחפש את הרוגע הנפשי ולהיות בסביבת אנשים", אומר פרופ' שחאדה. בדידות חברתית היא גורם סיכון לתחלואה כרונית בכללותה, וכן לעלייה ברמות הסוכר בדם.
  • להתנתק מהחדשות ולהימנע מצפייה בסרטונים קשים.
  • לנסות להתמקד בחשיבה חיובית.
  • להיות נחמדים ולפרגן לעצמכם. זכרו: חוסר חשק, עייפות, עצבנות - כולן תגובות טבעיות בעתות חירום. אל תאשימו את עצמכם, אלא חשבו מה יכול לעזור לכם.
  • לקבל את המצב שאין בכוחכם לשנות.
  • לבצע פעילות גופנית סדירה שמפיגה מתחים.
  • לתרגל מדיטציה.

 

לשמור על תזונה בריאה

 

מצב הלחימה והשהות הממושכת בבית לאורך זמן מעודדת דפוס של 'אכילה רגשית'. "בימים אלה חשוב לשים לב במיוחד לתזונה, כי המקרר זמין 7-24, ואפשר לפתוח אותו בכל שלב כדי לזלול משהו, ואכילה שכזו מסכנת את האיזון הסוכרים בדם", מבהיר פרופ' שחאדה. 

 

ההשפעה של מזונות על עלייה ברמות הסוכר בדם לרוב משתנה מאדם לאדם, ותלויה בגורמים שונים, ובהם קצב המטבוליזם והרכב המיקרוביום – החיידקים הטובים שמאכלסים את המעי. בימי המתח הנפשי הנוכחיים מומלץ לסוכרתיים לאמץ הקפדה יתרה על תזונה בריאה ובעיקר על אכילת ירקות שכלל אינם משפיעים על עלייה ברמות הסוכר בדם.

 

לדברי מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית, חשוב בעיקר להתייחס לדגשים הבאים:

 

·      לשתות הרבה מים. לדברי אורבך, "יש מנגנון פיזיולוגי מרכזי שמאפשר באמצעות שתיית מים ונשימות עמוקות להשיב את הרוגע לגוף". בחודשי סתיו בעונת המעבר מומלץ לשתות לפחות 7-6 כוסות מים ליום. "אנשים גדולי ממדים ואלו שמתאמצים ומקפידים על פעילות גופנית – נדרשים אף לכמות גבוהה יותר", מדגישה אורבך. לדבריה, סוכרתיים שאינם מאוזנים עשויים אף הם להידרש לכמות גבוהה יותר של מים עקב השתנה מרובה.

·      לשמור על תזונה מאוזנת שצריכה לכלול גם ירקות בכל ארוחה, ובהתאם להמלצות הכלליות הפרטניות מהדיאטניות – ניתן לשלב גם פירות ללא הגזמה.

·      להקפיד לאכול ארוחות שמכילות חלבון, פחמימה וירק ושומן איכותי, כגון שמן זית, טחינה או אבוקדו שהוא כעת בעונה.

·      תזונה כמה שפחות מעובדת, שאינה מכילה חטיפים מתוקים או מלוחים. "חטיפים עשויים לגרום ליותר חרדות, ודווקא תזונה ללא חטיפים מרגיעה יותר", אומרת אורבך.

·      תזונה המכילה ויטמינים מקבוצת B. לצמחונים וטבעונים חשוב להקפיד על נטילת ויטמין B12.

·      למבוגרים חשוב ליטול מולטי ויטמין/ תוספי תזונה בהתאם להמלצות בשגרה. "מי שעקרו מביתם יוכלו לקבל את ההמלצות השגרתיות דרך קופות החולים" (טלפונים למוקדי קופות החולים – בהמשך הכתבה).

·      "בהתאם לעונת המעבר – ניתן לאכול בערבים מרקים שהם מאוד מנחמים וגם יכולים להיות מזון בריא", ממליצה אורבך.

·      ניתן גם להוסיף תה צמחי, שעשוי גם להוסיף נוזלים לגוף.

 

עוד על תזונה בריאה לאנשים עם סוכרת סוג 1

עוד על תזונה בריאה לאנשים עם סוכרת סוג 2

 

להקפיד על פעילות גופנית

 

פעילות גופנית היא אלמנט חיוני בשמירה על רמות הסוכר בדם. עבור סוכרתיים – מומלצת פעילות גופנית סדירה, ואפילו הליכה מהירה מהווה לשם כך פעילות מתונה שביכולתה לשפר את איזון רמות הסוכר. לדברי פרופ' שחאדה, "לרוב כשאנו מסתובבים בחוץ, אנו מבצעים פעילות גופנית גם כשאנו לא מתכוונים לכך, כשאנו הולכים ומניעים את הגוף והשרירים. כששוהים בבית, יש נטייה לא לבצע פעילות גופנית, וחשוב להקפיד על פעילות סדירה, למשל בהליכה בתוך הבית, אפילו הסתובבות סביב השולחן, לעשות תרגילי מתיחות ושכיבות שמיכה. כחצי שעה ביום של פעילות גופנית בבית מסייעת לאזן את רמות הסוכר בדם".

 

בין ההמלצות שניתן לאמץ כדי להישאר פעילים גופנית גם בימי המלחמה בבית:

 

  • ללכת בתוך מתחמים סגורים, לצעוד גם בזמן דיבור בטלפון.
  • לעלות ולרדת מדרגות (אפשר אפילו עם מדרגה אחת).
  • להשתדל לעמוד ולזוז מדי 30 דקות, בעיקר כשצופים בטלוויזיה או משתמשים במחשב.
  • לבצע פעולות שונות במשך היום כגון ניקוי, גינון, ריקוד ובישול.
  • לבצע תרגילי מתיחות.
  • לעסוק בפעילות גופנית מרגיעה כגון יוגה ונשימות עמוקות.

 

עוד על פעילות גופנית וסוכרת סוג 1

עוד על פעילות גופנית וסוכרת סוג 2

 

לדאוג למלאי מספק של ציוד ותרופות

 

בזמן חירום מומלץ להכין תיק לשעת חירום במרחב המוגן הכולל ציוד חיוני לשמירה על איזון רמות הסוכר. האגודה הישראלית לסוכרת (אי"ל) והאגודה לסוכרת נעורים בישראל ממליצות להצטייד במרחב המוגן במרכיבים הבאים:

 

  • תרופות לסוכרת בכמות מספקת למשך חודש.
  • סירופ/ טבליות סוכר או דבש לשימוש בעת התקפי היפוגליקמיה. לדברי פרופ' שחאדה, "במצב של היפוגליקמיה – ניתן להשתמש בסירופ סוכר או בקרקר או לחם עם ריבה או דבש ומיץ פירות. יש מטופלים שמחזיקים בבית סוכריות ללא סוכר, אך הן לא יעילות במצב היפוגליקמי שבו נדרש סוכר אמיתי".
  • גלוקומטר ביתי (מד סוכר) עם מקלונים למדידת סוכר והצטיידות בחיישן סוכר רזרבי לאלו שמשתמשים בחיישנים (מכיוון שנדרש להחליף את החיישן כל עשרה ימים).
  • אינסולין במקרר בכמות המספיקה למשך חודש. גם למחוברים למשאבת אינסולין יש להצטייד בעטי אינסולין למשך חודש – במידה והמשאבה מתקלקלת. מומלץ להצטייד במרחב המוגן בתוכנית מהרופא המטפל המפרטת מהו מינון האינסולין שמומלץ להזריק וכמה פעמים ביום.
  • מטען נייד למשאבת אינסולין, סוללות.
  • מזרק גלוקגון בתוקף במקום קריר – בעיקר לסוכרתיים שמטופלים בהזרקות אינסולין או במשאבות אינסולין. לדברי פרופ' שחאדה, "המזרק מיועד למצבי חירום של איבוד הכרה על רקע רמות סוכר נמוכות. במצבים אלה לא ניתן לתת סוכר דרך הפה, ויש לתת זריקת גלוקגון".
  • במקרר הביתי מומלץ שיהיו בעיקר מים ואוכל בריא, בדגש על הרבה ירקות.

 

קו טלפון של האגודה לסוכרת נעורים בישראל – ניתן לשלוח הודעת וואטסאפ במספר: 053-3367634 בין השעות 8:00 עד 20:00

קו טלפון של האגודה הישראלית לסוכרת: 03-9508222, שלוחה 3

קווי יעוץ בקופות החולים:

כללית: 2700*, קישור לערוצי תמיכה

מכבי: 3555*, קישור לערוצי תמיכה

מאוחדת: 3833*, קישור לערוצי תמיכה

לאומית: 507*, קישור לערוצי תמיכה

 

להקפיד על שעות שינה מספקות

 

בשנים האחרונות מודגשת חשיבותה של שינה איכותית לאנשים עם סוכרת – כאחד האמצעים לשמירה על איזון ברמות הסוכר בדם. מחקרים מצביעים על קשר דו כיווני בין הפרעות שינה לסוכרת: הפרעות שינה מלוות בעלייה בסיכון לסוכרת, ואילו סוכרת עשויה לפגוע מצידה בשינה ולהוביל להתפתחות עייפות והפרעות שינה כגון נדודי שינה, תסמונת הרגליים חסרות המנוחה ודום נשימה בשינה. גם גורמי סיכון נוספים לסוכרת, כמו השמנה – מלווים בנטייה מוגברת להפרעות שינה כמו דום נשימה בשינה.

 

במצב החירום הנוכחי רבים נוטים לצפות בטלוויזיה עד השעות הקטנות של הלילה ולהפר את הרגלי השינה הרגילים. למרות שמדובר בתקופת מלחמה – לדברי פרופ' שחאדה, "חשוב להקפיד על שינה סדירה ועל שעות שינה מספקות בלילה". 

 

כדי להצליח להירדם, מומלץ לקבוע שעה בערב בה מכבים את המסכים ומתנתקים מהעדכונים מספיק זמן לפני השינה, ולהשתדל שלא לפתוח מסכים ולהתעדכן במיטה.

 

 

עוד על ניהול נכון של מחלת הסוכרת

 

פרופ' נעים שחאדה הוא מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם בקריה הרפואית רמב"ם ונשיא האגודה הישראלית לסוכרת (אי"ל)

 

מריאנה אורבך היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית

 

עדכון אחרון: אוקטובר 2023