אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ירקות טריים מגנים מפני שבץ
מחקר: צריכה גבוהה של פירות וירקות מפחיתה את הסיכון לשבץ, אבל רק אם הם טריים
התועלת שבדיאטה עשירה בפירות ובירקות טריים הוכחה כבר במספר גדול של מחקרים. מחקר חדש ביקש לבדוק האם צריכה של פירות וירקות מגינה מפני שבץ והאם יש הבדל בין ירקות ופירות טריים לאלו המעובדים.
המחקר עקב אחר אוכלוסיה של למעלה מ -20,000 גברים ונשים בהולנד ללא רקע של תחלואה וסקולארית, במשך תקופה של כעשר שנים. כל המשתתפים מילאו שאלונים מפורטים לגבי הרגלי התזונה שלהם.
תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition הדגימו כי צריכה מוגברת של פירות וירקות טריים (יותר מ- 262 גרם ליום) מורידה בשלושים אחוז סיכון לשבץ ביחס לצריכה מתונה (92 גרם או פחות). באופן ספציפי, דיאטה עשירה בירקות טריים הורידה באופן מובהק סיכון לשבץ איסכמי (חסימתי) בעוד שדיאטה עשירה בפירות טריים הורידה, באופן לא מובהק, סיכון לשבץ דימומי (דמם תוך מוחי). צריכת ירקות ופירות מעובדים לעומת זאת, לא נמצאה כמורידה סיכון לשבץ.
אין ספק שצריכת ירקות ופירות טריים מהווה אסטרטגיה נבונה ונטולת תופעות לוואי למניעת שבץ מוח. המחקר מוכיח, פעם נוספת, את חשיבותו של אורח חיים בריא הכולל דיאטה נכונה ופעילות גופנית במניעת תחלואה ותמותה.
יתרונו של המחקר הינו במספר גדול של משתתפים, בתקופת מעקב ארוכה ובכך שהוא מדגים את היתרון הברור שבצריכת פירות וירקות טריים ביחס למעובדים.
European Journal of Clinical Nutrition (2011) 65, 791–799; doi:10.1038/ejcn.2011.36
תרגום ועריכה: ד"ר איתן אוריאל