מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותיעילות מסגרות טיפול יום עבור הסובלות מאנורקסיה

יעילות מסגרות טיפול יום עבור הסובלות מאנורקסיה

מחקר חדש ביקש לבדוק את היעילות של מסגרות טיפול יום עבור נערות אשר סובלות מאנורקסיה, בהשוואה למסגרת של אישפוז מלא או לטיפול מרפאתי רגיל. הממצאים הראשוניים מראים כי מסגרות אלה יעילות במידה רבה, ועשויות לחסוך בעלויות עבור המדינה ולשמור את הנערה המחלימה במסגרות מוכרות וחיוניות.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

למרות שאנורקסיה נרבוזה הינה מחלה מסוכנת ועל אף שפע של מחקר בנושא, עדיין יש קושי רב בטיפול בהפרעה.

 

בעיות רבות מאפיינות את המחקר הקיים שניסה לבדוק יעילות של שיטות טיפול באנורקסיה: מדגמים קטנים, קשיים בהיענות של הסובלים לטיפול, קושי לשייך מטופלים לקבוצת ביקורת של 'אין – טיפול' בשל מצבם הפיזי הקריטי ועוד.

 

טיפול באישפוז עדיין נחשב חיוני והכרחי לשיקום המצב הרפואי – פיזי. עם זאת, שיעורים גבוהים של אישפוזים חוזרים ועלות כלכלית גבוהה במיוחד ממשיכים לאפיין גישות של טיפול באשפוז מלא.

 

כך, בהעדר הוכחות אשר תומכות ביעילות מועדפת של טיפול באשפוז על פני טיפול מרפאתי, כאשר אישפוז אינו הכרחי מבחינה רפואית, הנטייה להעדיף אישפוז על פני טיפול יום מרפאתי במקרים של אנורקסיה מוטלת בספק.

 

על כן הפוקוס הנוכחי בקרב אנשי המחקר והקליניקה הוא לנסות ולבסס טיפול מרפאתי יומי אפקטיבי במקרים של אנורקסיה.

 

בהתאם לכך לאחרונה החלו ליזום יותר ויותר רעיונות של טיפולים מרפאתיים – יומיים חדשניים אשר מטרתם למזער את הכרוניות של ההפרעה, לצמצם את ההוצאה של המטופלים הללו מקהילתם וסביבתם הטבעית ולצמצם את העליות הכרוכות בטיפול של אישפוז מלא.

 

בספרות הקיימת לגבי אוכלוסיה בוגרת, מסגרות של אישפוז יום קיבלו מקום רק כמעין שלב מעבר, לאחר התייצבות באשפוז מלא. התומכים בגישה של מסגרות יום מדגישים את ההזדמנות לטיפול המשכי ורציף, במקום הניגוד בין אישפוז אינטנסיבי לפגישה מרפאתית פעם בשבוע.

 

היתרון של טיפול במסגרות יום הוא בעיקר האפשרות לקבל טיפול אינטנסיבי בו זמנית עם שימור הנוכחות במסגרות חיוניות כגון בי"ס או עבודה ושימור מערכות התמיכה החברתיות הקיימות.

 

מעט מאד מחקר קיים בנושא של בדיקת יעילות מסגרות של טיפול יום של בתי חולים בהשוואה לטיפול מרפאתי רגיל או לאישפוז.

 

המחקר הנוכחי מבקש לחקור את היעילות של טיפולי יום בקרב אוכלוסיה של מתבגרים בגילאי 12-18. במחקר השתתפו 26 נערות אשר סובלות מאנורקסיה ואשר הלימו תוכנית טיפולית במסגרת אישפוז יום בבית חולים לילדים באוסטרליה.

 

התוכנית הטיפולית נמשכת 10 שבועות, ועוד מפגש מעקב אחד אחרי חודש ועוד אחד אחרי חצי שנה. התוכנית כוללת 3 חצאי ימים בשבוע, סה"כ 18 שעות שבועיות, בהן יש התערבות טיפולית רב תחומית, כולל אכילה והשגחות, מעקב דיאטני, רפואי, כמה סוגים של טיפולים קבוצתיים ומעורבות של ההורים ברמה השבועית.

 

תוצאות המחקר הראו שינוי משמעותי במדדי המשקל, ההתנהגות והעמדות כלפיי התנהגות האכילה המופרעת. האפקט החיובי של הטיפול נמדד ונמצא גם אחרי חצי שנה.


לסיכום, עבור מטופלים אשר סובלים מהפרעת אכילה מסוג אנורקסיה נרבוזה ברמת חומרה בינונית תוכנית של טיפול יום כתחליף לאישפוז מלא יכולה להיות אפקטיבית באותה מידה אם לא יותר וחסכונית יותר עבור המדינה.

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק

 

Noa
17/02/11 20:44

ואפילו מסגרת אחת כזו אין בארצנו, זוועה.