מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמונינשימהחדשותילדים שגדלו בחוות סובלים פחות מאלרגיות

ילדים שגדלו בחוות סובלים פחות מאלרגיות

לילדים הגדלים בחוות, במיוחד אלה הבאים במגע עם פרות וחלב פרות, סבירות נמוכה יותר לאלרגיות ואסתמה


אפילו ביקורים בחווה מפחיתים את הסיכון לפתח אסתמה ואלרגיות (צילום: Shutterstock)
אפילו ביקורים בחווה מפחיתים את הסיכון לפתח אסתמה ואלרגיות (צילום: Shutterstock)

 

האם פרות מגנות מפני אסתמה ואלרגיות? מחקר מצא כי לילדים הגדלים בחוות ובאים במגע עם פרות וחלב פרות סבירות נמוכה יותר לאלרגיות ואסתמה בהשוואה לילדים הגדלים בקרבת מקום, אך לא בחוות.

 

מחקרים קודמים כבר הראו כי בקרב ילדים שגדלו בחוות שיעורי האסתמה והאלרגיה נמוכים יותר מאשר בקרב ילדים אחרים. ממצאי המחקר החדש שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עוזרים לזהות, לפחות באופן חלקי, מה באופן ספציפי בחיי החווה מגן על חלק מהילדים מפני אסתמה ואלרגיה.

 

החוקרים מאוניברסיטת מינכן ערכו סקר בקרב הוריהם של כמעט 80,000 ילדים שגדלו באזורים כפריים בגרמיה, שוויצריה ואוסטריה. יותר מ- 9,600 מהילדים גדלו בחווה.

 

נמצא כי בהשוואה לילדים שלא היו בחווה, לילדים שחיו בחווה היה סיכון נמוך יותר לאסתמה ב- 32%, סיכון נמוך ב- 57% לקדחת השחת וסיכון נמוך ב- 20% לאסתמה של העור. עוד נמצא כי לילדים שלא גדלו בחווה אך בילו זמן בחווה, סיכון מופחת לאסתמה ואלרגיות מאשר ילדים שמעולם לא היו בחווה. 

 

כדי לבדוק מה בחוות קשור להפחתת הסיכון לאסתמה לאלרגיות, החוקרים ביצעו בדיקה מעמיקה יותר בקרב קבוצה של אלפים מהילדים וביררו בפירוט רב יותר למה נחשפו הילדים בחיי החווה.

 

החוקרים מצאו כי מגע עם פרות וקש ושתיית חלב שיוצר בחווה נקשרו עם הפחתה של 21 עד 26% בסיכון לפתח אסתמה בהשוואה לילדים שלא נחשפו לדברים אלה. ילדים שבאו במגע עם פרות ושתו את החלב שלהן היו גם בעלי סיכון מופחת לפתח קדחת השחת.

 

ממצאים אלה מסתדרים עם תיאורית ההיגיינה, הגורסת כי בשל רמות הניקיון וההיגיינה הגבוהות במיוחד הקיימות כיום,  נוצרת תגובה חריגה, לא מותאמת של המערכת החיסונית, כאילו אינה מכוונת בעוצמה הנכונה. לפי התיאוריה על הגוף ומערכת החיסון להיחשף לחיידקים וזיהומים, במידה מסוימת, כדי להתאמן ולהתכוונן.

 

יחד עם זאת החוקרים מציינים כי עדיין לא קיימות עדויות חזקות מספיק לכך שהבאת ילדים למגע עם פרות או חשיפתם לקש או חלב פרה יפחיתו את הסיכון לאסתמה ואלרגיות.

 

 

Journal of Allergy and Clinical Immunology, online April 23, 2012