סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
יותר משליש מחולי הסוכרת אינם מאוזנים
דו"ח: רק 63% מהסוכרתיים מאוזנים. רק 68% מהנשים עוברות ממוגרפיה ו-54% עוברים בדיקות לגילוי סרטן המעי
האם אנחנו דואגים לבריאותנו? נראה שממש לא מספיק. דו"ח מדדי האיכות לרפואת קהילה לשנים 2010-2012 שהופק על-ידי התוכנית הלאומית למדדי איכות בישראל וקופות החולים, מראה כי יש הרבה מקום לשיפור.
בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן
סרטן השד הינה המחלה הממארת השכיחה ביותר בקרב נשים בישראל. לגילוי מוקדם של המחלה עשויה להיות השפעה גדולה על תוצאותיה. למרות זאת, שיעור הביצוע של בדיקות ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד באוכלוסיית היעד - נשים בנות 51-74 - עמד על 68.4% בלבד.
כשמדובר בבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, המצב רע עוד יותר. סרטן המעי הגס הינו השני בשכיחות ותמותה מבין הגידולים הממאירים בישראל ומדי שנה מתגלים כ-3,400 מקרים חדשים. סרטן המעי מקורו בדרך כלל בגידול שפיר (פוליפ) אשר מתפתח ומתקדם באופן איטי במשך שנים לגידול ממאיר. ההישרדות של חולי סרטן המעי הגס קשורה לשלב המחלה בעת גילויה, כאשר גידול המאובחן בשלבים הראשונים ניתן לריפוי מלא.
למרות זאת, שיעור הביצוע של בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס (אנשים שעברו לפחות בדיקה אחת של דם סמוי בצואה בשנה האחרונה או ביצעו קולונוסקופיה ב-8 השנים האחרונות) בקרב בני 50-74 היה 54% בלבד.
השמנה וסוכרת
בישראל, על פי סקרי הבריאות הלאומיים, השכיחות של חולי הסוכרת באוכלוסייה הבוגרת נעה בין 7.8 ל-8.8 אחוז. במידה וימשכו מגמות גידול האוכלוסייה והעליה בהיארעות הסוכרת בישראל, מעריכים כי בשנת 2030 יהיו בארץ 1,200,000 חולי סוכרת.
נראה כי רוב חולי הסוכרת מקפידים על ביצוע בדיקות המוגלובין מסוכרר. המוגלובין מסוכרר (המוגלובין A1c) הוא מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בשלושת החודשים האחרונים ולכן מהווה מדד טוב לשליטה בסוכרת.
הדו"ח בדק את שיעור החולים המאוזנים – כאלה שהתוצאה האחרונה של בדיקת ההמוגלובין המסוכרר שלהם נמוכה או שווה ל-8% בקרב חולים בני 75 ומעלה או עם ותק מחלה העולה על 10 שנים ונמוכה או שווה ל-7% בקרב שאר חולי הסוכרת. בשנת 2012 שיעור חולי הסוכרת המאוזנים עמד על 63% בלבד. נשים היו מאוזנות יותר מגברים (60.7% גברים מאוזנים בהשוואה ל-65.4% נשים מאוזנות). שיעור הסוכרתיים עם המוגלובין מסוכרר גבוה מ-9% עמד על 12.5%.
בנוסף, למרות שעיוורון על רקע סוכרתי הוא אחד מסיבוכי הסוכרת, בשנת 2012 רק כ-77% מחולי הסוכרת עברו בדיקת עיניים בתדירות הנדרשת (לחולים עם משך מחלה של מעל 10 שנים תדירות הבדיקה המומלצת הינה פעם בשנה ובחולים עם ותק מחלה קצר יותר פעם בשנתיים).
החדשות הטובות הן בתחום המעקב אחר ההשמנה – בשנים האחרונות יש עליה מרשימה בתיעוד מרכיבי ה-BMI (הגובה והמשקל). בקרב בני 20-64 בשנת 2010 היה תיעוד BMI אצל כ-79% מהאנשים וב-2012 היה תיעוד כזה אצל 86.5%.