סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
יותר מדי חלבון ושומן בתזונה יכולים להוביל לעמידות לאינסולין אצל השמנים
הפעלת החלבון mTOR האחראי לבקרה של גדילת התא קשורה עם עמידות לאינסולין
במחקר שנערך בארה"ב נמצא כי כמות גבוהה של חלבונים מסוימים בגוף (עם שרשראות מסועפות של חומצות אמינו) הקיימת אצל אנשים שמנים, מביאה לעמידות לאינסולין. מציאתם של חומרים האחראים לפירוק החלבונים יחד עם אותם חלבונים מעידה על עומס יתר של החלבונים על מערכת חילוף החומרים בגוף. על מנת לבדוק את הנושא, האכילו החוקרים קבוצות של חולדות בתזונות שונות: תזונה רגילה, תזונה גבוהה בשומן ותזונה גבוהה בשומן עם תוספת החלבונים. התוצאות הראו כי החולדות עם התזונה הגבוהה בשומן ותוספת החלבונים וכן החולדות עם התזונה הגבוהה בשומן בלבד קיבלו את אותה עמידות לאינסולין למרות שהאחרונות עלו במשקל הרבה יותר מהחולדות שקיבלו גם חלבונים וגם שומנים בתזונה. על מנת לוודא כי החלבונים והשומנים יחד הם אלו שגרמו לעמידות לאינסולין ולא השומנים בלבד או החלבונים בלבד, הוסיפו החוקרים שתי קבוצות נוספות של חולדות: אחת עם תזונה של שומנים בכמות שתואמת את צריכת השומנים של הקבוצה עם השומנים והחלבונים יחד והשנייה עם תזונה רגילה ותוספת חלבונים. שתי הקבוצות האחרונות לא הראו כל עמידות לאינסולין. נראה כי החלבונים גורמים לעמידות לאינסולין רק כשהם באים יחד עם רמה גבוהה של שומן כמו אצל אנשים שמנים. החלבונים אחראים להפעלה של החלבון mTOR האחראי לבקרה של גדילת התא והזנתו. בניסוי נוסף בו נתנו לחולדות רפמיצין החוסם את החלבון mTOR, פסקה העמידות לאינסולין, וכך אכן הוכחה תרומתם של החלבונים לעמידות לאינסולין.
Cell Metab. 2009, 9(4), 311-326
ועוד מחקר המראה קשר בין רמות חלבון גבוהות בתזונה וסיכוי מוגבר לסוכרת.
Diabetes Care, 2010, 33(1), 43-48
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט