מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
יוצרים תאי גזע מורידים
ורידים הנותרים לאחר ניתוח מעקפים יכולים להוות מקור לתאי גזע שישמשו לטיפול בבעיות לב
לאחר ניתוח מעקפים נותרת חתיכה של וריד. כעת חוקרים הצליחו להפיק מאותה חתיכה תאי גזע שיוכלו לשמש לטיפול בבעיות לב בעתיד.
צוות מאוניברסיטת בריסטול הצליחו למצות תאי גזע מורידים של בני אדם ולהשתמש בהם לעידוד גדילת כלי דם בעכברים. החוקרים טוענים כי ממצאים אלה יכולים להוביל לטיפולים לתיקון נזק לשריר הלב או נזק בעורקים בבני אדם.
לאחרונה מדענים מתרכזים במציאת דרכים להפיק תאי גזע ממבוגרים. לתאי גזע יש את היכולת לייצר תאי אנוש מסוגים רבים, דבר הפותח אפשרויות לתקן ולחדש סוגים רבים של רקמות שנהרסו בעקבות מחלה או פציעה. הפקת תאי גזע מורידים שנחשבו עד היום לפסולת רפואית, היא אחד החידושים האחרונים.
אצל מטופלים עם מחלת לב, כלי הדם המספקים דם לשריר לב לרוב חסומים או צרים. החסר בדם מביא לפגיעה בשריר הלב, מה שעלול לגרום לכאבים בחזה ואף להתקף לב. בניתוח מעקפים לוקחים חלק מוריד, לרוב מרגלו של המטופל. וריד זה מחליף את החלק בעורק החסום שמוביל דם ללב. בדרך כלל המנתח לוקח חלק גדול יותר של וריד ממה שהוא זקוק לו לניתוח. אבל מסתבר שגם לשארית הזו יכולה להיות משמעות רבה.
צוות המחקר לקח שאריות של וריד ששימש כמעקף, ובמעבדה הצליחו למצות ממנו תאי גזע ולהגדיל את הכמות שלהם. בהמשך, תאי הגזע הוזרקו לשריר הרגל של עכבר, שריר שנמנע ממנו דם ולכן נפגע באופן המדמה פגיעה בשריר הלב. החוקרים מצאו כי ההזרקה של תאי הגזע עודדה יצירת כלי דם חדשים ושיפרה את זרימת הדם.
זו הפעם הראשונה בה הצליחו למצות תאי גזע משאריות ורידים לאחר ניתוח מעקפים.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת המדעי Circulation, מקווים כי ממצאים אלה יוכלו לאפשר בעתיד למטופל שצריך לעבור ניתוח מעקפים, לקבל טיפול לבבי בשימוש תאי הגזע שלו. אבל יקח עוד זמן עד שניתן יהיה להשתמש בתאים אלה באופן נרחב בבני אדם.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8639548.stm
עריכה ותרגום: מיכל אברג'יל