מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותיום העצמאות: מסביב לבשר

יום העצמאות: מסביב לבשר

חלק ב'- הכל על מה שמסביב לבשר


העמיסו על המנגל גם שיפודי ירקות (צילום: אתר סטוק פוטוז)
העמיסו על המנגל גם שיפודי ירקות (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

למרות שהבשר הוא ללא ספק כוכב היום, הוא אינו המוקש הבריאותי היחיד בחגיגות העצמאות. אחרי שהסברנו איזה בשרים לאכול ואיך לצלותם, כדאי לדעת מה לעשות עם כל מה שמסביב.

 

הפחיתו במלח- מלח הוא אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות יתר לחץ דם ואחד מגורמי הסיכון המרכזיים למחלות לב וכלי דם. גם מחלות נוספות, ביניהן סרטן הקיבה, נקשרו לצריכת מלח גבוהה. בעיה נוספת היא שצריכה גבוהה של מלח עלולה להתנגש עם פעילותן של תרופות מסוימות.

"החג הזה הוא מלכודת מלח שמתחילה בחמוצים, ממשיכה בשימורים, פיצוחים, קרקרים, סלטים קנויים וכמובן בבשר הכשר העתיר במלח" מזהירה מריאנה אורבך "היו מודעים והגבילו את כמויות המלח שאתם צורכים. החליפו מזון משומר במזון טרי. קנו פיצוחים ללא מלח וותרו על חטיפים. את הבשרים השרו במרינאדה ללא מלח. הבשר מספיק מלוח בפני עצמו, וגם ייתכן שחלק מהמלח ייצא מהבשר למרינאדה, ולא יגיע לגופכם".

 

הכינו את החומוס בבית- "החומוס הוא מקור מצוין לאשלגן החשוב לשמירה על לחץ דם תקין" אומרת אורבך "יש בו מגנזיום, מינרלים, הרבה מאוד ברזל וסידן החשוב לשמירה על העצמות והשיניים. החומוס גם מכיל סיבים תזונתיים שסופחים את שאריות מלחי המרה ועוזרים לשמור על רמת כולסטרול תקינה. בנוסף, הסיבים גורמים לתחושת שובע לזמן ארוך. הבעיה היא שחומוס תעשייתי מכיל לפחות 300 קלוריות למאה גרם, או כ- 75 קלוריות לכף, ובין 24 ל- 30 אחוז שומן. הסיבה היא שבחומוסים המוכנים יש תוספת גבוהה של שומן צמחי. לכן, עדיף להכין ממרח חומוס בבית שמגיע לכ- 170 קלוריות למאה גרם- כמעט מחצית מקלוריות מהחומוס התעשייתי- וכ- 5 עד 7 אחוז שומן בלבד".

זה לא מסובך, אורבך מסבירה כי ניתן לקנות גרגירי חומוס קפואים, להפשירם, ואז לחמם אותם במים רותחים ולסנן. להוסיף שתי כפות טחינה גולמית, לסחוט לימון שלם, להוסיף מים ממי הבישול של הגרגרים, מלח, פלפל והרבה שום. עכשיו נותר רק למעוך באופן ידני או בבלנדר ולהוסיף עשבי תיבול טריים המהווים נוגדי חמצון ותוספת נפלאה לטעם.

 

הכינו בעצמכם גם טחינה- הטחינה בריאה מאוד. טחינה גולמית מורכבת ממאה אחוז שומשום טחון. ניתן לקנות גם טחינה משומשום מלא, העדיפה מבחינה תזונתית. "טחינה היא אחד המזונות העשירים ביותר בסידן. היא עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמין E שהוא נוגד חמצון חזק ומאוד חשוב לבריאות הלב, ובחומצות שומן חד-בלתי-רוויות, גם הן חשובות לבריאות הלב. יש בה גם המון חלבון וברזל" מסבירה אורבך.
אבל בטחינה הגולמית יש כ- 60 אחוז שומן וכ- 600 קלוריות למאה גרם (כ- 150 קלוריות לכף). בטחינה כממרח יש כ-300 עד 350 קלוריות למאה גרם (כ- 80 קלוריות לכף).
להבדיל ממה שמכינים בבית, בטחינה תעשייתית יש תוספת עמילנים, חומץ וחומרי שימור, שנועדו להאריך את חיי המדף ומורידים את הערך התזונתי.

"הכי טוב להכין טחינה בבית וזה פשוט מאוד" מסבירה אורבך "כל מה שיש לעשות זה לערבב את הטחינה הגולמית עם מים לפי הטעם, להוסיף תבלינים כגון פטרוזיליה או בזיליקום, כוסברה, לימון, שום, מלח ופלפל ואפילו עגבניות מיובשות או פפריקה".

 

הגבילו את הפיתות- בפיתה סטנדרטית יש בין 210 ל- 320 קלוריות. הגבילו עצמכם לפיתה אחת.

 

הוסיפו ירקות- הקפידו לאכול המון ירקות טריים ועשבי תיבול. אלה יוכלו לצמצם במעט את נזקי המנגל בשפע נוגדי החמצון שהם מכילים. אורבך ממליצה להעמיס ליד שיפודי הבשר המון שיפודי ירקות. "אפשר גם להניח כמעט כל ירק בנייר כסף ולשים על המנגל" היא אומרת "אם מטפטפים מעט שמן זית על חצילים או ראשי שום, עוטפים אותם בנייר כסף ושמים על הגריל, נוצר מעדן".

 

בחרו בחכמה את הסלטים- סלטים מוכנים מכילים חומרים משמרים, מלח וקלוריות רבות. כדאי לוותר על סלטים מסוג זה ולהספק בסלטים חיים או סלטים ביתיים. שימו לב- סלטים המכילים מיונז או ירקות מטוגנים כמו חצילים, עלולים להכיל קלוריות רבות. עדיף להימנע גם מהם.

 

וותרו על השתייה המתוקה- כוס מיץ ממותק או קולה מכילה קלוריות רבות וריקות מערכים תזונתיים. לא חבל? מומלץ להסתפק במים.

 

תהיו פעילים- "חשוב שהיום הזה לא יסבוב רק סביב אוכל" אומרת אורבך "תביאו כדור או מטקות כדי שיהיה מה לעשות חוץ מלטחון אוכל, וכדי לשרוף קצת קלוריות על הדרך".

 

 

יש לכם עצות נוספות? אולי מתכונים? שתפו אותנו 

 

 

יואל-ד.
05/05/14 14:49

למה בכלל לאכול בשר? לא רק ביום העצמאות, בכל ימות השנה, מלבד זה שזה לא בריא בלשון המעטה

זה גם לא מוסרי!

רעדיין לא יצאנו מיום של מוות ושכול וכבר אנו נכנסים ליום חדש של מוות ושכול של בעלי החיים :(

 

יעלי
19/04/10 13:22

הפעם החלטנו לחרוג מהשיגרה,קבענו להכין סעודת פיש אנד צ'יפס----דג הסול בטמפורה,מתובלת,סלט הכי ציבעוני שאפשר,צ'יפס אפוי בתנור,קודם קצת מבשלים התפוחי אדמה,לתיבול לפי הטעם של כל אחד.....קצת שושמשום מלא לזרות -וזהו.לא יקבלו אותי עם תפריט שכזה....??