מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
יום העצמאות ללא בשר: 3 מתכונים
לא רק לטבעונים: לקראת יום העצמאות ריכזנו מתכונים טעימים ובריאים במיוחד שאפשר להכין בבית (גם ללא גלוטן!)
בורגר עדשים ירוקות
(צילום: חגי פריד DreaMe)
בורגר טעים מחמישה רכיבים – באדיבות הנטורופתית אורית טרגנו. אין צורך בבישול מקדים של אף אחד מהרכיבים במתכון.
כמות
24-20 קציצות בקוטר 8 ס"מ בערך (קופסת שימורים)
מרכיבים
שתי כוסות עדשים ירוקות יבשות, מושרות ומונבטות
1 בטטה בינונית
1 סלק בינוני
1 בצל בינוני
1 צרור פטרוזיליה
1 כפית מלח הימלאיה
אופן ההכנה
לחמם תנור לחום בינוני (180 מעלות).
לחתוך את הירקות לחתיכות גדולות.
להכניס את כל הרכיבים למעבד מזון ולטחון לעיסה אחידה וגרגירית.
לשמן מעט נייר אפייה על תבנית תנור.
ליצור בורגרים בגודל הרצוי ולהניח על נייר האפייה.
לאפות כ-25 דקות, להוציא מהתנור ולהניח לקציצות להצטנן ולהתמצק.
בורגר צמחי עשיר
(צילום: רחלי בהרל)
כמות
כ-12 קציצות בקוטר 8 ס"מ בערך (קופסת שימורים)
מרכיבים
כוס ורבע כוסות גרגירי חומוס מבושל (כחצי כוס גרגרי חומוס יבש)
רבע כוס בורגול גס (אפשר לוותר בגרסה ללא גלוטן)
3 כפות שמן זית
בצל בינוני קצוץ
כוס וחצי גזר מגורר דק
כוס וחצי פטריות שמפיניון או פורטובלו קצוצות
5-4 שיני שום כתושות
שלושת רבעי כוס אגוזי מלך
חצי כוס גרעיני חמנייה
חצי כוס נבט חיטה או קמח כוסמין מלא (לגרסה ללא גלוטן, אפשר להחליף ב 1/4 כוס קמח עדשים + 1/4 כוס קמח חומוס)
חופן פטרוזיליה קצוצה
3 כפות טחינה גולמית
2 כפות רוטב סויה איכותי (יש גם רוטב סויה ללא גלוטן)
2 כפות מיץ לימון טרי
חצי כפית כמון
חצי כפית פלפל שחור טחון
רבע כפית פפריקה חריפה
רבע כפית מלח
שמן זית להברשה
אופן ההכנה
לחמם תנור לחום בינוני (180 מעלות).
להשרות את הבורגול בקערה עם מים רותחים ולכסות כרבע שעה, עד התרככות.
במחבת בינונית, לחמם את השמן מעל להבה בינונית. להוסיף את הבצל, הגזר, הפטריות והשום ולערבב כמה דקות.
להוסיף 3 כפות מים ולהמשיך לערבב עד להתרככות. להניח בצד.
לגרוס את אגוזי המלך, גרעיני החמנייה והחומוס בפולסים קצרים במעבד מזון למרקם גרגירי ולא עיסתי.
לערבב בקערה את כל הרכיבים לקבלת תערובת אחידה ומגובשת. אפשר ללוש בידיים.
לשמן תבנית תנור. ליצור בורגרים בגודל הרצוי, להניח בתבנית ולהברישם בשמן זית.
לאפות כ-25 דקות עד השחמה. להוציא מהתנור ולהניח לבורגרים להצטנן ולהתמצק.
שיפודי טופו
(צילום: זיו בהרל)
כמות
כ-10 שיפודים
מרכיבים
בצל
פלפל
12 עגבניות שרי
סלסלת פטריות שמפיניון
חבילת טופו (כ-300 גרם)
למשרה
2 כפות שמן זית
3 שיני שום כתושות
4 כפות רוטב סויה (יש ללא גלוטן)
רבע כפית כורכום
רבע כפית כמון
חצי כפית אורגנו
אופן ההכנה
לחמם תנור לחום בינוני (180 מעלות).
לחתוך את הבצל והפלפל לחתיכות גדולות, לחצות את הפטריות.
לחתוך את הטופו לקוביות בעובי 2 סמ"ר.
לערבב את מרכיבי המשרה בקערה רדודה.
לערבב את הירקות והטופו עם המשרה. מומלץ להניח לפחות שעה בכלי סגור במקרר, לספיגת הטעמים, ולערבב מדי פעם.
לסדר את הירקות והטופו לסירוגין על שיפודים ולהניח על רשת, מעל תבנית לקליטת הנוזלים.
לאפות במשך כ-20 דקות. אם נשארת שארית מנוזל המשרה, אפשר להבריש אותה על הירקות והטופו באמצע תהליך האפייה (בזהירות).
* רחלי בהרל היא מחברת הספר "פשוט משפחה בריאה: המדריך הישראלי המקיף לתזונה בריאה" ובלוגרית בקהילת טרשת נפוצה באתר כמוני