טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: MRI מסייע לנבא את העתיד
חוקרים מצאו שבאנשים עם טרשת נפוצה הדמיות MRI שבוצעו בשלבים הראשונים של המחלה מצליחות לנבא את התקדמות המחלה בעתיד וכך יכולות לסייע להתאים את הטיפול הנכון
המהלך הקליני של טרשת נפוצה התקפית משתנה מאוד מאדם לאדם. קשה לחזות מי מהמטופלים יפתח מהלך מחלה קל יחסית ומי יפתח מהלך מחלה קשה יותר שיערב פגיעה ביכולות גופניות וקוגניטיביות ואף יתפתח למהלך פרוגרסיבי (מתקדם) של טרשת נפוצה.
כעת חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה מדווחים כי סריקות ה-MRI המוקדמות המבוצעות במהלך האבחון והמעקב אחר המטופלים יכולות לסייע לחזות את התוצאות ארוכות הטווח של המחלה ולאפשר לנוירולוג לבחור כבר בשלב מוקדם זה את הטיפול המתאים יותר עבור המטופל.
במסגרת המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת המדעי Brain, החוקרים עקבו לאורך 15 שנה אחר 166 אנשים שאובחנו עם CIS (Clinically isolated syndrome) – אירוע נוירולוגי ראשון, שעשוי להתפתח בעתיד למחלת הטרשת הנפוצה, אך לא מתפתח למחלה בכל המקרים. לאורך השנים הוערכה רמת הפגיעה הנוירולוגית בקרב המטופלים באמצעות מדד ה-EDSS באופן תדיר. סריקות MRI נערכו עם הופעת האירוע הנוירולוגי הראשון, לאחר שנה ולאחר שלוש שנים.
בסיום תקופת המעקב, אצל 119 נבדקים (72%) אובחנה טרשת נפוצה מתוכם 94 אובחנו עם מהלך התקפי הפוגתי ו-25 עם מהלך פרוגרסיבי משני. 45 (27%) נבדקים נשארו עם אבחנה של CIS ואצל שני נבדקים אובחנו מחלות אחרות.
להתכונן לעתיד
ניתוח הנתונים העלה כי מהלך המחלה נטה להיות פחות קשה בקרב נבדקים אצלם זוהו נגעים רק במוח, ללא סימן לפגיעה בחוט השדרה. בקרב אלה שבשלב הראשוני נגעים אותרו אצלם במוח בלבד תועדה בהמשך פחות פגיעה ביכולות גופניות וקוגנטיביות ופחות סיכון למעבר למהלך מחלה פרוגרסיבי (מתקדם).
החוקרים גם מצאו שכאשר בסריקות ה-MRI המוקדמות זוהו נגעים שעוברים האדרה (נגעים פעילים – כלומר מקומות בהם מערכת החיסון תוקפת את המיאלין( אך ללא תסמינים נוירולוגיים, הייתה סבירות גבוהה יותר לפגיעה ביכולות ולכך שבהמשך הדרך תתפתח טרשת נפוצה עם מהלך מחלה פרוגרסיבי (מתקדם).
החוקרים מסכמים כי התוצאות מראות שה-MRI הסטנדרטי יכול לעזור למאובחנים החדשים עם טרשת נפוצה לקבל החלטות טובות יותר באשר לטיפול שלהם. הם מסבירים שכיום מטפלים בטרשת נפוצה בתרופה ושוקלים לתת טיפול אגרסיבי יותר רק אם הטיפול הקודם התגלה כלא-יעיל. אבל הממצאים החדשים יסייעו לזהות כבר בהתחלה את האנשים להם מתאים יהיה לתת טיפול אגרסיבי ומתקדם כבר בהתחלה.
טיפול מתאים יכול לצמצם את הסיכון לפגיעה ביכולות הגופניות והקוגניטיביות וגם את הסיכון להתפתחות מהלך פרוגרסיבי של המחלה.
ד"ר סוזן קוהאלאס, מנהלת המחקר באגודה הבריטית לטרשת נפוצה, אמרה בריאיון ל-BBC כי: "מישהו שקיבל אבחנה חדשה של טרשת נפוצה ומקבל רשימה של 14 תרופות לטרשת נפוצה, כשאין לו כל מידע לגבי איך המחלה שלו עשויה להתפתח, זה ממש מסובך. אנחנו יודעים שככל שמתחילים טיפול מוקדם יותר, כך התוצאות טובות יותר בטווח הארוך. אז הידיעה בשלב מוקדם איזה סוג של פגיעה ונכות אתה עשוי לפתח בעתיד מאוד תעזור לבחירת הטיפול הנכון ולבחירות הקשורות לאורח החיים".
מלאני אליס, בת 53 מצפון לונדון שהשתתפה במחקר לאחר התקף בו איבדה ראייה בעין אחת מסכימה: "לא כולם ירצו לדעת איך הטרשת הנפוצה תשפיע עליהם בעתיד, אבל אני מסוג האנשים שאוהבים לדעת הכל. אם אתה יודע מה הולך לקרות אתה יכול להתמודד עם זה, במקום לשבת ללא מעש ולחכות שמשהו נוראי יקרה. אם מישהו יכול להגיד לך, תראה ככה זה כנראה ישפיע עליך, המשמעות היא שאתה יכול לחיות את חייך ולהתכונן לעתיד".
תוצאות המחקר משפרות את היכולת לנבא את מהלך המחלה ובנוסף מדגישות את חשיבות מעקב ה-MRI התדיר, שצריך לכלול גם את חוט השדרה ולהתבצע גם אם לא מורגשים או נראים מעל פני השטח כל תסמין או החמרה של המחלה.
למחקר מספר מגבלות מתודולוגיות. לדוגמה, לא כל הנבדקים הצליחו לחזור לבדיקת מעקב לאחר 15 שנה, לכן ל-47 נבדקים (29%) נערכה הערכה של מהלך המחלה ומצב הפגיעה הנוירולוגית דרך הטלפון. נדרשים מחקרים נוספים כדי לבחון את הנושא.