טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: עדכונים חמים
כנס ה-MSBOSTON היווה במה למחקרים ולרעיונות העדכניים בתחום הטרשת הנפוצה. ריכזנו כמה מהם
חידושים בתחום הטיפול התרופתי לטרשת נפוצה
בכנס הוצגו תוצאות חיוביות מהמחקר האחרון בתרופה ניסיונית לטרשת נפוצה - גרסה של התרופה דקליזומב שיש להזריקה רק אחת ל-4 שבועות. החברות המפתחות הכריזו כי הן מתכוונות להגיש בקשה לשיווק התרופה כבר במהלך 2015. (לתקציר)
הפטנט של התרופה קופקסון פג וקיימת כבר גרסה גנרית - (GTR (generic glatiramer acetate. בכנס הוצגו תוצאותיו של מחקר שנערך בקרב 735 אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, שמצא כי התרופה הגנרית יעילה ובטוחה כמו הקופקסון המקורי. (לתקציר)
בנוסף, הוצגו בכנס תוצאות ניסוי שלב 2 שנערך בתרופה אוראלית ניסיונית, אשר מנגנון הפעולה שלה דומה לתרופה גילניה אך נראה שהפעילות שלה בדיכוי תאי מערכת החיסון סלקטיבית יותר. התוצאות הראשוניות לתרופה ששמה הזמני RPC1063, הראו הפחתה של 86% בכמות הנגעים במוח בהשוואה לפלצבו (טיפול דמה). התרופה החדשה בדרך לניסוי קליני שלב 3, בו היא תיבדק באופן מקיף יותר ותושווה לטיפול באינטרפרון-בטא. (לתקציר)
הקשר בין טרשת נפוצה וחום הגוף
בכנס הועלתה האפשרות שטמפרטורת הגוף עשויה להוות רמז להתקדמות המחלה. ד"ר ויקטוריה לוויט מניו יורק, הציגה מחקר שהשווה את חום הגוף של 111 אנשים עם טרשת נפוצה ל-85 נבדקים בריאים ומצא כי לאנשים עם טרשת נפוצה טמפרטורת גוף ממוצעת גבוהה יותר. החוקרים מצאו שלאנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית טמפרטורת גוף גבוהה יותר בהשוואה לאנשים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית-משנית. הם משערים כי הטמפרטורות הגבוהות יותר משקפות את התהליך הדלקתי שמתרחש במוח באנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. כך ייתכן שירידה בטמפרטורת הגוף בקרב אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפגותית עשויה להעיד על מעבר למהלך מחלה פרוגרסיבי - בו לרוב אין התקפים ולכן ייתכן שקיימת פחות פעילות דלקתית, מה שלפי התיאוריה עשוי להוביל לירידה בטמפרטורת הגוף. כעת נדרשים מחקרים נוספים כדי לבחון אם טמפרטורת הגוף אכן עשויה להוות כלי יעיל למעקב אחר התקדמות המחלה. (תקציר 1, תקציר 2)
הקשר בין כולסטרול לטרשת נפוצה
כולסטרול הוא רכיב חשוב של המיאלין – השכבה המבודדת ומגנה על תאי העצב שנפגעת במחלה. חוקרת מאמסטרדם בשם ד"ר שרלוט טוניסן סקרה בכנס עדויות המרמזות על כך שכולסטרול עשוי להוות סמן ביולוגי שימושי להתקדמות והחמרת מחלת הטרשת הנפוצה, מאחר ונמצא קשר בין רמות גבוהות של כולסטרול לסימנים קליניים של טרשת נפוצה. בין היתר סיפרה טוינסן על ניסוי שנערך בעכברים שהראה כי רמות גבוהות של תוצר פירוק של כולסטרול בדם נקשרו לירידה בנפח רקמות המוח ולהופעה של סימנים קליניים אחרים של טרשת נפוצה. החוקרת קיבלה מימון למחקר שיבחן את הנושא. (לתקציר)
תזונה וטרשת נפוצה
מחקרה של ד"ר דליה רוטשטיין מהרווארד שהוצג בכנס, בחן אם קיימים מזונות שיכולים להפחית או להעלות את הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. המחקר התבסס על נתונים מסקר האחיות הגדול שנערך בארה"ב. החוקרים העריכו את מנהגי התזונה של הנשים ובחנו אם היו הבדלים משמעותיים בתזונה של 480 הנשים שפיתחו טרשת נפוצה במהלך המעקב בהשוואה לתזונתן של עשרות אלפי הנשים שלא פיתחו טרשת נפוצה. ניתוח הנתונים מצא כי אין כל קשר בין ההרכב התזונתי לבין הסיכון לפתח את מחלת הטרשת הנפוצה. (לתקציר)
חידושים בתחום שיקום המיאלין
תחום שיקום המיאלין – שהוא בעצם שיקום התפקוד – זכה למקום נכבד בכנס. אחד המחקרים שהוצג הוא מחקר קליני שלב 1 שנערך על-ידי חוקרים ממרפאת קליבלנד, שבחן את הבטיחות של אסטרטגיה בה נוטלים תאי גזע ממוח העצם של מטופל עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית ומשתמשים בהם כדי לעכב את התגובה התוקפנית של המערכת החיסונית ולעודד חידוש רקמות שנפגעו. במסגרת המחקר החוקרים לקחו תאי גזע ממוח העצם של מטופלים, התאים גודלו במעבדה והוזרקו חזרה לגופם. הניסוי הוכיח כי הטיפול בטיחותי - במהלך הטיפול לא נצפו תופעות לוואי מסוכנות. כעת תתחיל סדרה של מחקרים נוספים שיבחנו את יעילות הטיפול. (לתקציר)
חוקרים רבים רואים בתאי הגזע את עתיד הטיפול בטרשת נפוצה. אחת הבעיות שעומדות בפני החוקרים היא זמינות התאים לעומת הצורך בכמות גדולה מהם. אחת השיטות המאפשרת להשיג כמות גדולה של תאי גזע היא להפיקם מתאי עור. הפקת תאי גזע מתאי עור הצליחה עוד בעבר, אך המאמצים לקצר את תהליך הפקתם של תאי הגזע הללו עדיין נמשכים. בכנס דווח כי צוות מאוניברסיטת קיימברידג' בשיתוף פעולה עם חוקרים איטלקים הצליח להפיק מתאי עור של עכברים תאי גזע בשלב אחד בלבד, בניגוד לשלבים הרבים שתוארו בעבר. (לתקציר)
ד"ר קת'רין לובצקי מצרפת הציגה בכנס תגלית חדשה על האופן בו המיאלין משתקם במוח. החוקרת מצאה כי יש חומרים כימיים המסמנים לתאים בוני המיאלין להיכן להגיע (המקום הפגוע במוח) ומעודדים את ייצור המיאלין. אחד החומרים שמצאה נקרא semaphorins. היא ציינה כי הגילוי החדש הוביל את צוות המחקר שלה לנסות לפתח במעבדה טיפול שיכוון ויחזק את בניית המיאלין מחדש במקומות בהם הוא נדרש. (לתקציר)
חידושים בתחום השיקום הקוגניטיבי
מחקרים כבר הצביעו על חשיבות הפעילות הגופנית לאנשים עם טרשת נפוצה. מחקר חדש שהוצג בכנס מספק סיבה נוספת לאנשים עם טרשת נפוצה להתעמל. במחקר, ד"ר רוב מוטל וצוותו הראו כי כושר אירובי בקרב אנשים עם טרשת נפוצה קשור לנפח גדול יותר של ההיפוקמפוס במוח, האזור במוח שאחראי על הזיכרון. הממצאים התבססו על 25 אנשים עם טרשת נפוצה.(לתקציר)
מחקר אחר שהוצג בכנס הראה באמצעות הדמיות מוח מסוג MRI פונקציונלי, כי משחק הנינטנדו Dr. Kawashima Brain Training שבעבר נמצא כי הוא משפר קשב, מהירות עיבוד מידע וזיכרון עבודה באנשים עם טרשת נפוצה, מגביר את הקשרים בין אזורים במוח. מחקר זה מצטרף למחקר נוסף שפורסם לאחרונה בכנס אחר, שמצא כי שימוש בלוח האיזון של קונסולת המשחקים נינטנדו Wii עשוי לשפר את שיווי המשקל בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, באמצעות יצירת קשרים חדשים במוח באזורים הקשורים לשיווי משקל ותנועה. (לתקציר)
חלק גדול מהממצאים שהוצגו בכנס הם ממצאים ראשוניים שיש לאושש במחקרים נוספים. עם זאת 1,000 המחקרים שהוצגו מזכירים שבכל יום יש התקדמות בהבנה של המחלה ובדרכי הטיפול בה.
ערן ברקוביץ
תודה רבה אסתי
שמח מאוד לקרוא שהחומר שאני כותב מגיע לאנשים הנכונים ומצליחים קצת להקל ולעזור.
מקווה להביא עוד הרבה בשורות טובות בהמשך.
אסתי מריאן
ערן.אני קוראת בשקיקה את המחקרים שאתה מפרסם ומעדכן תכופות.
רוצה להודות לך על השיתוף והשקיפות בה אתה נוהג בפורום זה .מבחינתי זה יסוד לתקווה
גדול ,ועל-כך תודתי העמוקה.
אסתי מריאן