טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: למה נוצרות בעיות קוגניטיביות?
מחקר: באנשים עם טרשת נפוצה יש פעילות יתר של מערכת הקשב במוח האחראית להפרעות הקוגניטיביות
אצל אדם עם טרשת נפוצה, עם התקדמות המחלה עשויים להתרחש שינויים ביכולות קוגניטיביות כגון זיכרון וקשב. במחקר חדש שפורסם בכתב העת Neuroscience & Biobehavioral Reviews, חוקרים בחנו בדיקות הדמיה רבות והצליחו להראות כי קיימת פעילות יתר של מערכת הקשב במוחם של אנשים עם טרשת נפוצה, האחראית להפרעות ביכולות הקוגניטיביות.
החוקרת הראשית ורוניקה סצ'ופ מאוניברסיטת וינה באוסטריה, אומרת כי פעמים רבות אצל אנשים עם טרשת נפוצה קיים קושי להתעלם ממסיחים והפרעות. לדבריה, אנשים עם טרשת נפוצה "הם באופן מתמשך במצב של דריכות יתר" - מערכת הקשב שלהם פועלת יתר על המידה ולכן מבחינה גם ברעשים חיצוניים שאינם חשובים כלל. עקב כך, יכולות ההתמקדות והריכוז שלהם במה שחשוב מוגבלות. בנוסף, פעילות היתר הזו מובילה לבעיות זיכרון ולפגיעה ביכולת ללמוד נושאים או כישורים חדשים.
כדי להגיע לממצאים, החוקרים ריכזו מספר גדול של סריקות MRI תפקודי (fMRI) ומחקרים שנעזרו בבדיקות מסוג זה.
סריקת fMRI בעת מטלה קוגניטיבית מאפשרת לבחון מהם האזורים הפעילים במוח כאשר הנחקר מבצע את המטלה, על ידי כך שקיימת אליהם זרימת דם מוגברת.
בעוד שבדרך כלל מחקר בו נעשה שימוש ב-fMRI מתבסס על הדמיות של 10-20 אנשים עם טרשת נפוצה, המחקר הנוכחי הצליח לנתח 201 הדמיות, מה שאפשר להגיע לתוצאות מובהקות.