טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: לחזות את פעילות המחלה
בדיקה ניסיונית יכולה להבדיל בין שתי קטגוריות של טרשת נפוצה לפי רמת פעילות המחלה ולסייע להתאים טיפול אישי
מחלת הטרשת הנפוצה שונה מאוד מאדם לאדם. במקום שיהיה טיפול אחיד לכולם, הגישות החדשות ברפואה קוראות לעמוד על המאפיינים הייחודיים של כל מטופל ולהעניק טיפול המותאם אישית. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Science Translational Medicine פותח את הצהר לכך.
במסגרת המחקר, החוקרים מבית החולים Brigham and Women's Hospital, הצליחו לחלק את אוכלוסיית הנבדקים עם טרשת נפוצה לשתי קבוצות בהתאם לרמת פעילות המחלה.
הם לקחו מנבדקים דגימות דם מהם ניתחו את פרופיל ה-RNA. ה-RNA היא מולקולה המעורבת בייצור חלבונים בגוף בהתאם ל"הנחיות" הנמצאות ברצפי ה-DNA. ניתוח הדגימות הראה שניתן להבחין בין שתי קבוצות של אנשים עם טרשת נפוצה בהתאם לרצף ייחודי של מולקולות RNA הנמצא בדם.
החוקרים הבדילו בין קבוצת MSa לבין קבוצת MSb. לנבדקים שנמצאו מתאימים לקבוצת MSa היה סיכוי גבוה באופן משמעותי לפתח עוד התקפי טרשת נפוצה בהמשך.
לדברי החוקרים, במידה והנוירולוג יידע לאיזו קבוצה שייך המטופל, הוא יוכל לתת לו טיפול מותאם ומדויק יותר. לדוגמא, במידה והמטופל מתאים לקבוצת MSa, כנראה שמהלך המחלה שלו פעיל יותר וסביר כי יהיו לו יותר התקפים, ויש לשקול טיפול חזק יותר.
החוקרים מסכמים כי עשו צעד חשוב לקראת רפואה המותאמת באופן אישי בטרשת נפוצה, אך יש עדיין נושאים רבים שעליהם לבחון לפני שהבדיקות הללו יוכלו לשמש את הרופאים במרפאות.