טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: להחזיר את הזמן לאחור
מחקר: ניתן לשפר את יכולת שיקום המיאלין במוח, כך שתתפקד כמו בגוף צעיר, ללא צורך בהשתלת תאי גזע
ככל שאנו מזדקנים היכולת של גופנו לחדש את תאיו הולכת ופוחתת. אין זה נכון רק לעור שמתקמט, אלא גם לשאר התאים בגוף, כולל התאים שבמוח. בטרשת נפוצה נפגעת שכבת המיאלין המגנה על תאי העצב. בקרב הצעירים הפגיעה קלה יותר כי יכולת חידוש המיאלין גבוהה, אך ככל שמתבגרים יכולת ההתחדשות של התאים פוחתת והפגיעה הופכת לקבועה. מחקר חדש מצא כי ניתן להחזיר את הגלגל אחורה.
"באמצעות שיתוף פעולה עם אוניברסיטת הרווארד, ביצענו מחקר שמראה שהירידה ביכולת לייצר מיאלין ככל שעולה הגיל, היא הפיכה" אומר פרופ' רובין פרנקלין מאוניברסיטת קיימברידג' "מצאנו שמנגנון ייצור המיאלין בעכברים מבוגרים יכול לעבוד ביעילות זהה לזו של עכברים צעירים".
החוקרים הראו שכאשר חושפים עכברים מבוגרים לתאים דלקתיים הנקראים מונוציטים שנלקחו מעכברים צעירים, תהליך ההזדקנות של ייצור המיאלין יכול להתהפך, לשוב ולהיות פעיל כצעיר.
מחקר זה מצטרף לגישת ה- Remyelination לטיפול בטרשת נפוצה. גישה זו גורסת שיש לפעול לכיוון שיקום המיאלין שכבר נפגע בטרשת נפוצה. רוב החוקרים רואים בגישה זו צעד משלים לתרופות שמטרתן לעכב את התקדמות המחלה על-ידי עיכוב הפגיעה במיאלין. ייתכן שבעתיד הקרוב, שתי שיטות אלה ישולבו יחד לאורך הטיפול, באופן כזה שימנע פגיעות משמעותיות בעקבות המחלה.
עיקר ההתקדמות במחקר הנוכחי, היא העדות לכך ששיקום המיאלין בטרשת נפוצה אפשרי, גם ללא השתלת תאי גזע. עכשיו נותר לקוות שהתוצאות יהיו דומות גם בבני-אדם.