טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: כך תפחיתו את תופעות הלוואי של הזריקות
הנחיות חדשות מפרטות 7 עצות שיסייעו להתמודדות עם תופעות הלוואי של זריקות הבטא-אינטרפרון
התרופות אבונקס, רביף ובטאפרון לטיפול בטרשת נפוצה מבוססות על החומר בטא-אינטרפרון. הטיפול בבטא-אינטרפרון מפחית את תדירות ההתקפים ואת חומרתם כאשר אלו מתרחשים, וגם את כמות הנגעים. לאחר הזרקת התרופה עלולות להיווצר תופעות לוואי שכיחות המובילות לתחושות הדומות לשפעת, כגון חום, צמרמורת, תחושת חוסר נוחות כללית, כאבי שרירים וכאבי ראש. תופעות לוואי אלו שכיחות בעיקר בשבועות עד החודשים הראשונים לשימוש בתרופה, אך יכולות להימשך גם לכל אורך הטיפול.
תופעות הלוואי עלולות להשפיע על היענותם של מטופלים עם טרשת נפוצה לטיפול. ההנחה היא שניהול נכון של תופעות הלוואי ועל ידי כך הפחתתן באופן משמעותי, יעזור לאלו שהתרופה משפרת את מצבם להתמיד בטיפול.
ההנחיות החדשות לניהול נכון של תסמינים דמויי שפעת הנוצרים עקב שימוש בבטא-אינטרפרון, שפורסמו בכתב העת The International Journal of MS Care, נכתבו על ידי פאנל של תשע אחיות מובילות המטפלות בטרשת נפוצה בארה"ב, שבחנו את העדויות המחקריות הקיימות בנושא וחלקו את ניסיונן האישי. עבודת הצוות הובילה לרשימת התערבויות שנמצאו יעילות בהפחתת תופעות הלוואי.
פאנל האחיות ממליץ על 7 התערבויות המפחיתות את תופעות הלוואי בעקבות השימוש בבטא-אינטרפרון. ההמלצות מדורגות מהיעילה ביותר עד לאלו שלא נבחנו בניסויים קליניים ולכן יעילותן לא הוכחה באופן מדעי.
1. התחלה הדרגתית
בתחילת הטיפול ניתנים מינונים נמוכים של בטא-אינטרפרון והמינון עולה לאט בהדרגה, כך שהגוף מסתגל לטיפול עם פחות תופעות לוואי. לפי ההנחיות החדשות, מומלץ לקחת תקופת זמן של 4-6 שבועות עד שמגיעים למינון המלא. עם זאת, ניתן להתאים את קצב ההתקדמות לפי תחושותיו של המטופל עצמו. המלצה זו דורגה כיעילה ביותר והיא נתמכת בתוצאותיהם של מספר ניסויים קליניים.
2. משככי כאבים
לקיחת תרופות מסוג איבופרופן ופרצטמול - כגון אקמול, נורופן ואדוויל - לפני הזרקת הבטא-אינטרפרון, נמצאה במחקרים יעילה בהפחתת תופעות לוואי דמויות שפעת. לפי ההנחיות החדשות מומלץ ליטול משכך כאבים כשעה לפני הזרקת התרופה.
3. הכנת האינטרפרון
בחלק מהתרופות בחלק מהמקומות יש להכין את החומר המוזרק באופן עצמאי. לפי ההנחיות החדשות, מומלץ שאלו החשים תופעות לוואי יעברו להכנת חומר ההזרקה באמצעות אבקה (lyophilized preparation) במקום תמיסה ויעשו זאת מיד לפני ההזרקה עצמה.
4. תזמון
שינוי זמן ההזרקה יכול לעזור לחלק מהאנשים לחוש פחות את תופעות הלוואי. לפי ההנחיות מומלץ להזריק את הבטא-אינטרפרון בערב, כך שהמטופלים יחוו את הסימפטומים החמורים במהלך השינה. עם זאת, ישנם אנשים שמדווחים כי הם חווים פחות תופעות לוואי במידה והם מזריקים בבוקר. לכן התזמון הוא אינדיבידואלי ועל כל מטופל להתנסות ולמצוא מתי תופעות הלוואי הן החלשות ביותר ומתי נוח לו יותר להתמודד עמן בהתאם לסדר יומו.
5. טמפרטורה
על אף שאין לכך עדויות מחקריות, לפי ניסיון הצוות חומרת הסימפטומים פוחתת כאשר התמיסה קרובה יותר לטמפרטורת הגוף. חימום החומר באופן מלאכותי יהרוס אותו, לכן לפי ההנחיות מומלץ לחמם בעדינות את התמיסה בין הידיים כדי לקרב את טמפרטורת התמיסה לטמפרטורת הגוף.
6. שתייה
התייבשות עלולה להחמיר את תופעות הלוואי. מומלץ שאנשים יוודאו כי הם שתו מספיק לפני ההזרקה. הפאנל מציין כי אין נושא זה נבדק באופן מדעי, אך מניסיונו ככל שהמטופלים שתו יותר לפני ההזרקה, כך חשו פחות תופעות לוואי.
7. תזונה
כמו במקרה של השתייה, נושא זה לא נבחן באופן מדעי. אך מניסיונן של האחיות, אנשים שאכלו היטב לפני הזריקה - כמובן כפי שמומלץ בדיאטה מאוזנת - חשו פחות תופעות לוואי.
ההנחה היא שהיכרות מוקדמת עם האפשרות לתופעות לוואי וכן עם האסטרטגיות להתמודדות עמן, תעזור לאנשים להיות מודעים ומוכנים לקראת הטיפול. מחקרים מראים כי אנשים אשר יודעים למה לצפות ויודעים כיצד להתמודד ולנהל את תופעות הלוואי, נוטים יותר להתמיד בטיפול. בישראל ישנן אחיות יועצות, מטעם חברות התרופות, עימן ניתן לשוחח על תופעות הלוואי והדרכים להתמודד עמן ולהפחתתן.
Int J MS Care. 2014 Spring;16(1):55-60
oblivion
אדוויל עושה לי את העבודה.