טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: ההתמודדות הרגשית עם האבחנה
ההודעה על אבחנה של טרשת נפוצה עלולה להיות לא פשוטה ולגרום למגוון רחב של תגובות. חשוב להבין שאין דרך אחת נכונה
הלם, הכחשה, הקלה, השלמה, כעס ובלבול - כל הרגשות הללו הינם לגיטימיים באדם שאובחן בטרשת נפוצה. התגובות מושפעות בין היתר מהמוכנות הרגשית של החולה לאפשרות כי יאובחן במחלה.
תגובות אפשריות לאבחנה
לחלק מהאנשים, אבחנה של טרשת נפוצה יכולה להיות מפתיעה, מפחידה, מבלבלת ומלחיצה. לאחרים יכולה האבחנה להוות הקלה, בעיקר אם היה חשש כי לסימפטומים שלהם לא תמצא סיבה רפואית. ישנם אנשים ששומעים את האבחנה, יוצאים מחדר הרופא וחוזרים לחייהם הרגילים מבלי להקדיש לכך מחשבה נוספת עד שמתרחש שינוי "אמיתי" במצב, וישנם אחרים שמתעלמים מהרגש באותו הרגע. רוב החולים מגיבים באופן המערב את כל התגובות יחדיו.
בסופו של דבר, חשוב להכיר בכך שמתן האבחנה הינו מקרה ייחודי ולא רגיל – אין דרך "נכונה" להגיב אליו ותהיה התגובה אשר תהא, היא חלק מתהליך התמודדות נורמלי.
חשוב לזכור כי אתה אותו אדם כפי שהיית תמיד. ייתכן והטרשת הנפוצה תדרוש ממך התאמות ושינויים לאספקטים שונים בחייך לאורך זמן, אבל אתה אותו האדם לאחר האבחנה כפי שהיית לפניה.
דרך אחת להבין את התגובה הראשונית לאבחון טרשת נפוצה היא לדמות זאת לנסיעה ברכבת הרים מהירה. תחילה ישנה ציפייה מפחידה לרגע תחילת הנסיעה, ברגע שהתיישבת על המושב מגיעה ההבנה כי אין דרך חזרה, כאשר הנסיעה מתחילה הרגשות החזקים גוברים - ולאורך הדרך ישנן עליות ומורדות. ממש כמו רכבת הרים, ישנם אנשים המצליחים להתמודד ואחרים שמפחדים מידי בכדי לעלות.
להלן דוגמא לכמה מהתגובות שאנשים יכולים לחוות: הלם, הכחשה, אופטימיות, בלבול, בדידות, חרדה, כעס, תקווה, פחד, לחץ, עצבות, הקלה. תגובות אלו יכולות להתקבל לא רק על-ידי מקבל האבחנה, אלא גם על-ידי אלו הסובבים אותו. ייתכן ותתקבלנה תגובות שונות מחברים ובני משפחה שונים. לדוגמא, האדם עם הטרשת הנפוצה יכול לחוש הקלה, בעוד שזוגתו יכולה להשתמש בהכחשה. דוגמא זו היא מאוד נפוצה.
נקודת מפנה
קבלת האבחנה של טרשת נפוצה יכולה להיות שלילית, מן הסיבות המובנות, אך לא כל האנשים מגיבים באופן זה. ישנם אנשים המוצאים את האבחנה כהזדמנות לביצוע שינוי בחייהם. ישנם מקרים רבים של אנשים ששינו את מסלול הקריירה, סגנון החיים, נכנסו לכושר וכדומה בעקבות המחלה. קבלת האבחנה יכולה להיות "נקודת מפנה" ויכולה להוות את נקודת הזמן שממנה יוערך מחדש העתיד ויתבצעו שינויים משמעותיים בכדי לעשותו טוב יותר.
* הכותב הוא פסיכולוג ומנהל קהילת טרשת נפוצה ברשת החברתית-בריאותית "כמוני"