מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
  • סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
    סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
  • אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
    אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
  • היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
    היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
  • הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
    הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
  • מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
    מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
  • חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
    חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
  • תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
    תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
  • מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
    מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
  • הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
    הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
  •  לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
     לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
  • מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
    מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
  • השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
    השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
  • פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
    פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
  • ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
    ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
  • המדריך לטיפול תרופתי בהשמנה
    המדריך לטיפול תרופתי בהשמנה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
כמוניטרשת נפוצהחדשותטרשת נפוצה: אפשר לשקם יכולות קוגניטיביות

טרשת נפוצה: אפשר לשקם יכולות קוגניטיביות

עדויות חד משמעיות לכך ששיקום קוגניטיבי יכול לשפר את יכולות הזיכרון והלמידה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כמחצית מהאנשים עם טרשת נפוצה יחוו שינויים קוגניטיביים בעקבות המחלה, בהם קשיים בתחומי הזיכרון והלמידה. בעיות אלו יכולות להשפיע על איכות החיים מכיוון שהן פוגעות בתפקוד בעבודה, באינטראקציות חברתיות ובתחומים נוספים.

 

בגלל שקיימות שיטות שונות לשיקום קוגניטיבי ובגלל שהמחקרים בתחום לא נערכו על-פי כל הכללים המדעיים, היו חילוקי דעות באשר ליעילות התערבות לשיפור היכולות הקוגניטיביות בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.

 

כדי לבחון את הנושא, החוקרים חילקו 86 אנשים עם טרשת נפוצה באופן רנדומלי לשתי קבוצות: קבוצה שחבריה קיבלו טיפול וקבוצה שחבריה קיבלו פלצבו. גם הנבדקים וגם החוקרים לא ידעו מי מקבל טיפול אמיתי ומי מקבל טיפול דמה.

 

קבוצת הטיפול נפגשה עם מטפל ועברה אימון קוגניטיבי בטכניקה של בניית סיפור לשיפור הזיכרון. בטכניקה זו מתאמנים על שימוש בדמיון ויצירת קישורים לפריטים בתוך הזיכרון, בכדי לחזק את קידודם ולהקל על שליפתם כשמנסים להיזכר.

 

קבוצת הפלצבו נפגשה עם מטפל ועסקה בפעילויות שמטרתן אינה שיפור הזיכרון. כל קבוצה נפגשה פעמיים בשבוע והשלימה 10 מפגשים לאורך 5 שבועות.

 

הנבדקים עברו מבחני זיכרון ומילאו שאלונים להערכת חרדה, דיכאון ופרמטרים פסיכולוגים נוספים, לפני התרגולים, מיד לאחר התרגולים ו-6 חודשים לאחר שהסתיימו.

 

התוצאות שפורסמו בכתב העת Neurology הראו שבהשוואה לקבוצת הפלצבו, בקבוצת הטיפול היה שיפור ביכולות הלמידה והזיכרון, שיפור בשביעות הרצון הכללית, השתפרו יכולות התכנון והארגון (יכולות ניהוליות) ונמצאה הפחתה באפתיה. כל ההישגים הללו נשמרו גם כשנמדדו שוב לאחר 6 חודשים.

 

מחקר זה מבהיר, באופן מדעי וחד משמעי, שניתן לשפר יכולות קוגניטיביות בקרב אנשים עם טרשת נפוצה וכי שיקום קוגניטיבי אינו משפר רק את היכולת הספציפית בה מתמקדים, אלא מאפשר שיפור ורווחה בתחומים נוספים כגון עייפות, דיכאון ואיכות חיים.

 

 

(Neurology 2013 (81