טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה משפיעה גם על אזורים במוח ללא נגעים
חוקרים מצאו שגודלו של התלמוס במוח קטן יותר באנשים עם טרשת נפוצה
חוקרים מאוניברסיטת טקסס מצאו שגודלו של אזור התלמוס במוח קטן יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. ממצא זה מצביע על כך שישנה פגיעה מוחית בטרשת נפוצה, מעבר למה שמצויין על-ידי הנגעים.
טרשת נפוצה - כמחלה אוטואימונית הפוגעת במוח ועמוד השדרה - נמדדת ומוערכת, בין היתר, על-פי מספר וגודל הנגעים הנראים ונמדדים באמצעות אמצעי הדמייה כמו MRI. הנגעים - או הנקודות הלבנות שנראות בצילומים - מצביעים על המקומות בהן נפגעה מעטפת המיאלין (השכבה המבודדת המגנה על תאי העצב).
במשך שנים רבות, נוירולוגים וחוקרים בתחום ניסו למצוא קשר בין האזורים בהם נראים הנגעים לבין הפגיעות התפקודיות והתחושתיות שנמצאו בבדיקה הנוירולוגית, אך הקשר לא תמיד קיים. ישנם אזורים עם נגעים, אך התפקודים עליהם הם אחראים במוח תקינים. קיימת גם התמונה ההפוכה - נצפית פגיעה בתפקודים כאשר האזורים במוח האחראיים עליהם "נקיים מנגעים".
כדי לבחון ולהסביר תופעה זו החוקרים בדקו את התלמוס. התלמוס הוא אזור מוחי שכמעט ולא נראים בו נגעים. אזור זה מתפקד כ"תחנת הממסר" של המוח - הוא מקבל את קלט החושים, מעבד אותם ומעביר אותם לקורטקס (קליפת המוח). לכן לתלמוס יש תפקיד מרכזי בתהליכים קוגניטיביים (כמו זיכרון וקשב) וגם בתפיסת גירויים ותחושות (כמו חום ומגע).
ידוע שעם ההזדקנות התלמוס מאבד מנפחו ובהתאמה גם תפקודו יורד. החוקרים בחנו באמצעות MRI קבוצה של 109 אנשים עם טרשת נפוצה והשוו את נפחו של התלמוס לקבוצה של 255 אנשים בריאים. לאחר שנעשתה התאמה סטטיסטית לשינויי הגיל, נמצא שגודל התלמוס קטן יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. עוד נמצא, שגודל התלמוס היה קשור לרמת הפגיעה התפקודית.
החוקרים טענו כי: "כעת ניתן להסתכל על הטרשת הנפוצה בדרך שונה לגמרי. התלמוס מאבד תאי עצב ואנחנו יכולים להשתמש בסימן הזה כדי להבין את המתרחש במוח ובגוף. ככל שנמצא יותר סימנים המעידים על המחלה נוכל לאבחן אותה מוקדם יותר ולהתחיל את הטיפול מוקדם ככל האפשר".
מחקר זה, שפורסם בכתב העת המדעי Journal of Neuroscience, מצטרף למחקרים נוספים שמצאו כי בטרשת נפוצה קטנים אזורים מוחיים כמו ההיפוקמפוס (אזור האחראי בין היתר על הזיכרון) והקורפוס קלוסום (אזור מוחי שמחבר ומעביר מידע בין אונות המוח). ממצאים אלו מכוונים לכך שבעתיד בדיקות ההדמיה לא יתמקדו רק בנגעים, אלא גם בשינוי נפחם של אזורים מוחיים, כדי לקבל את תמונת המצב הרפואית המלאה.