טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה בילדים יותר אגרסיבית אבל פחות גורמת לנכות
סריקות MRI בקרב מטופלים שאובחנו בטרשת נפוצה בילדות מראים, כי הופעתה של הטרשת הנפוצה בילדות יותר אגרסיבית וגורמת ליותר נגעים במוח, בהשוואה לחולי טרשת נפוצה שמאובחנים בבגרות. כך על-פי דיווח של חוקרים מאוניברסיטת באפאלו.
באופן מעניין, עם זאת, מטופלים עם התחלה של טרשת נפוצה בילדות – אשר מהווים כ- 5% מכל מקרי הטרשת הנפוצה – מפתחים נכות בקצב איטי יותר בהשוואה לטרשת נפוצה המאובחנת בבגרות, כך לפי ממצאי המחקר.
"מטופלים עם טרשת נפוצה שאובחנה בילדות – יש להם פי 3 התקפים לשנה בהשוואה לטרשת נפוצה שאובחנה בבגרות, מה שמצביע על כך שקיימת פעילות מוגברת של המחלה באוכלוסייה זו", כך אמרה ד"ר ביאנקה ווינסטוק-גוטמן, אחת ממנהלות המחקר.
"אך באופן מפתיע, הזמן הממוצע שלוקח להם להגיע לטרשת נפוצה מסוג פרוגרסיבי משני, ארוך יותר בקרב המטופלים שפתחו טרשת נפוצה כבר בילדות בהשוואה לאלו שאובחנו בבגרות. הגעה לשלב הבא של התקדמות המחלה, לשלב בו קיימת נכות, ארוך בכמעט 10 שנים בקרב המטופלים שאובחנו בטרשת נפוצה בילדות".
האגודה העולמית לטרשת נפוצה מעריכה כי קיימים בין 8,000-10,000 ילדים (המוגדרים כמתחת לגיל 18) עם אבחנה של טרשת נפוצה בארה"ב, וכי קיימים בין 10,000-15,000 ילדים נוספים עם סימפטומים המתאימים גם לטרשת נפוצה.
המחקר כלל 4 קבוצות של מטופלים:
1. 17 ילדים שגילם הממוצע היה 13.7 שנים ואובחנו בטרשת נפוצה כ- 2.7 שנים קודם לכן.
2. 33 מבוגרים שגילם הממוצע היה 36.5 שאובחנו בילדות בטרשת נפוצה, כ- 20 שנה קודם לכן.
3. 81 מבוגרים שגילם הממוצע היה 40 ואובחנו בטרשת נפוצה כ- 2.6 שנים קודם לכן.
4. 300 מבוגרים שגילם הממוצע היה 50.5 שאובחנו בטרשת נפוצה כ- 20 שנה קודם לכן.
כל המשתתפים במחקר עברו MRI מוח. בבדיקת ה- MRI נבחנו 2 סוגים של פגיעות ברקמות המוח:
T1- נפח הנגעים, אשר מראה "חורים שחורים". או מוקדים שהם hypointense, אשר מצביעים על נזק קבוע ותמידי לאקסון.
T2 – נפח הנגעים, אשר מראה את מספרם הכולל של הנגעים (lesion load) ואת הפגיעה הכללית של המחלה.
2 המדידות הצביעו על כך שהטרשת הנפוצה אגרסיבית יותר בילדים בשלבים המוקדמים. "ממצאים אלו מתאימים למחקרים אחרונים שהציעו כי יש עומס גדול יותר של נגעים במוח בקרב ילדים בהשוואה למבוגרים עם טרשת נפוצה. ממצאים אלו גם מפתיעים, מכיוון שההנחה היא כי לילדים באופן כללי יש יכולת גבוהה יותר לשקם פגיעות במערכת העצבים המרכזית. הממצאים שלנו, למרות שישנם הרבה מגבלות על יכולתנו להכלילם, מציעים שלילדים יש "עתודה" ויכולת הסתגלות טובה יותר בהשוואה למבוגרים, אבל יכולת פחות טובה לתהליכי שיקום המיאלין במערכת העצבים המרכזית", כך הוסיפה ווימסטוק-גוטמן. "עם זאת, תהליך שיקום המיאלין דורש מחקר פרוספקטיבי מעמיק יותר".
ווינסטוק-גוטמן ציינה כי ממצאי המחקר תומכים בצורך לאבחן כמה שיותר מוקדם ולהעניק טיפול מתאים במהרה לילדים עם טרשת נפוצה.
בכדי ללמוד עוד על טרשת נפוצה בילדים לחץ כאן
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.