כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טריגרים למיגרנות
אילו מאכלים עלולים לעורר התקף מיגרנה? מדוע לחץ מהווה טריגר להתקף? ומה עוד מעלה את הסיכון?
כאב ראש מסוג מיגרנה (migraine) מאופיין בפעימות אינטנסיביות או תחושת פולסים באזור ממוקד בראש - לרוב בקדמת הראש או באחד מצדי הראש, ולרוב מלווה בבחילות, הקאות ורגישות קיצונית לאור ולרעש. התקף מיגרנה לרוב נמשך 4 עד 72 שעות ללא טיפול, ולרוב אינו מאפשר פעילות שגרתית ומלווה בתחושה של צורך לנוח במקום חשוך ושקט. התקפי מיגרנות מתרחשים בתדירות ממוצעת של 1.5 פעמים לחודש, כשעשירית מהחולים חווים התקפים מדי שבוע או מעבר לכך.
מחקרים רבים זיהו טריגרים שעלולים לעורר התפרצות התקפים בקרב אנשים הסובלים ממיגרנות. "ככלל, כל יציאה משגרה עלולה לגרום להתקף", מבהירה ד"ר רחל הרינג, מנהלת יחידת מיגרנה וכאבי ראש במחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא.
מתח נפשי (וגם עם שחרור הלחצים)
מצבי לחץ ומתח מהווים גורם ראשון במעלה העלול להוביל להתקף מיגרנה בקרב אנשים המועדים למחלה, אך גם ירידה בלחץ היומיומי עלולה להוות גורם להתקף. יש הסובלים ממיגרנות רק בסופי שבוע, תופעה שזכתה לכינוי "מיגרנת סוף השבוע" (weekend migraine), "משום שזה הזמן בו הם מרשים לעצמם להירגע ולנוח, ובו הגוף יוצא משגרת הלחץ, כלי הדם מתרחבים ועלולה להתפתח מיגרנה", מסבירה ד"ר הרינג. "כל יציאה מהשגרה, בעיקר באירוע מלחיץ, אך גם עקב אירוע משמח כמו חופש או מנוחה, חתונה, בר מצווה או ברית – עלולה לגרום למיגרנות".
תזונה
רשימת המזונות שעלולים לעודד התפתחות התקף מיגרנה אינסופית ואינדיבידואלית. "יש כאלו שבננות יגרמו אצלם למיגרנות, ויש כאלו שבננות יעזרו להם נגד התקפים. אותם מזונות שעלולים לגרום להתקף באחד יכולים להפסיק התקף באחר", מסבירה ד"ר הרינג.
שינויים בהרגלי האכילה או השתייה
ככלל, שינויים בהרגלי אכילה או שתייה – ובמיוחד חוסר שתייה או דילוג על ארוחה – מוכרים כמגבירים את הסיכון להתקף מיגרנה. בנוסף, רכיבים תזונתיים שונים זוהו בעבודות כמעוררי מיגרנות:
קפאין ושוקולד
מזונות המכילים קפאין - לרבות משקאות כגון קפה, תה וקולה וכן שוקולד מריר - עלולים לעורר מיגרנות. מחקרים מצאו כי עודף קפאין או הפסקה פתאומית של צריכת קפאין עלולים לגרום להתקף מיגרנה, למשל שתיית קפה ראשון לקראת הצהריים בשבת בבוקר. גם עודף פעילות של כימיקל הסרוטונין במוח בעקבות צריכת שוקולד מריר עלולה לעורר התקפים.
עם זאת, קפה ושוקולד גם עשויים להקל על התקף מיגרנה, משום שהם גורמים להרחבת כלי הדם במוח, ולכן ההמלצה למי ששותה כמות גדולה של קפה המועד להתקפי מיגרנה - להפחית את הכמות בהדרגה, ולא בבת אחת. "ההמלצה לשתות לא יותר מ-3 כוסות קפה ביום ו-10-12 כוסות מים ביום, אך אסור להוריד את כמות הקפה בבת אחת", מסבירה ד"ר הרינג.
אלכוהול
משקאות המכילים אלכוהול עלולים לעורר מיגרנה, ובייחוד יין אדום זול. בצבא אף זכה יין זה לכינוי "יין פטישים" על רקע החשש שיגרום לכאבי ראש. נמצא כי רכיבים המצויים ביין, לרבות היסטמין, טירמין ופוליפנולים (חומרים נוגדי חימצון) עלולים לעורר התקפי מיגרנות. יחד עם זאת, אין המלצה לסובלים ממיגרנות להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול, אלא להפחית בצריכתו, זאת על רקע העובדה כי צריכת כוס יין אדום ליום מונעת מחלות לב.
מחקר מברזיל שהוצג ביוני 2012 בכנס החברה האמריקאית לכאבי ראש מצא כי ככל הנראה נוגד חימצון מסוג טאנין (tannin) המצוי ביין אדום הוא גורם בעל השפעה מרכזית בסיכון להתפרצות מיגרנות – ככל שהיין מכיל פחות טאנין, כך יורד הסיכון שיגרום להתקפי מיגרנה.
מונוסודיום גלוטמט
הרכיב מונוסודיום גלוטמט (MSG, קיצור של MonoSodium Glutamate) המוכר כמשפר טעם בתזונה המערבית המתועשת, המצוי בעיקר באבקות מרק ורטבים ובמזון מעובד, נמצא במספר עבודות בעבר כמעורר מיגרנות, כמו גם התקפי אסתמה. ההנחה כי חומר זה מתערב בהולכה העצבית הטבעית במוח של חומצת אמינו מסוג גלוטומט, וכך מגדיל את הסיכון להתפרצות התקף מיגרנה.
ניטרטים וניטריטים
רכיבים מסוג ניטרטים (חנקות, nitrates) וניטריטים (nitrites) המשמשים לשימור מוצרי בשר מעובדים, זוהו אף הם כגורם העלול לעורר התפרצות מיגרנות.
אספרטם
הממתיק המלאכותי הפופולארי אספרטם (aspartmane) המצוי בשימוש נרחב כתוסף תזונה בתעשיית המזון זוהה אף הוא בעבודות רבות כגורם סיכון להתפרצות מיגרנות. מחקר אמריקאי שפורסם עוד בשנת 1989 בכתב העת Headache העלה כי אספרטם לצד אלכוהול מהווה גורם סיכון למיגרנות, ומטופלים הסובלים ממיגרנות דיווחו עליו כרכיב המעורר התקפים פי 3 יותר מאשר מטופלים הסובלים מכאבי ראש מסוגים אחרים.
שינויים במזג האוויר
שינויים במזג האוויר עלולים לעורר התקפים בחלק מהאנשים הסובלים ממיגרנות. במחקר קטן שהוצג ביוני 2012 בכנס אמריקאי, חוקרים מטאיוואן מצאו כי שינויים במזג האוויר עלולים להשפיע על התפתחות מיגרנות במחקר שנערך בקרב 62 נבדקים עם היסטוריה של מיגרנות נמצא כי שינויי מזג אוויר קשורים ב-20% מהמיגרנות הקלות וב-5% מהמיגרנות הקשות בשנה בה בוצע המחקר.
שינויים בהרגלי השינה
גורמים נוספים שזוהו כמעוררי התקפי מיגרנות בעבודות שונות כוללים שינויים בהרגלי שינה, לרבות חוסר שינה, עודף שינה או תזוזה (shift) בשעת השינה, למשל שינה עודפת בסופי שבוע המיוחסת כאחד מהגורמים ל'מיגרנת סוף השבוע'.
שינויים הורמונאליים בנשים
עבודות רבות מצאו כי התקפי מיגרנות בקרב נשים מתחילים לרוב בסמוך למועד הווסת במחזור החודשי המאופיין בשינויים ברמות הורמון האסטרוגן – מיד לפני הווסת או אחריה, ממצא המעיד על קשר כלשהו בין מיגרנות לשינויים הורמונאליים בגוף האישה. שינויים הורמונאליים נגרמים גם בשל הריון, מצבים רפואיים שונים, אמצעי מניעה הורמונאליים ועוד.
תשישות גופנית
תשישות גופנית קיצונית, למשל בעקבות פעילות גופנית מאומצת שהאדם אינו רגיל לבצע, עלולה לעורר מיגרנה. יש לציין כי פעילות גופנית מומלצת לאנשים הסובלים ממיגרנות. מעבר לחשיבות הכללית של פעילות גופנית לבריאות, מחקרים הראו כי פעילות גופנית יעילה במניעת מיגרנות.
גם יחסי מין עשויים להוות טריגר למיגרנות. עם זאת, מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת Cephalalgia מצא כי קיום יחסי מין במהלך התקף מיגרנה עשוי להקל על הכאב אצל חלק מהאנשים. יותר ממחצית מהנבדקים הסובלים ממיגרנות שקיימו יחסי מין במהלך התקף חוו שיפור בתסמינים - חלקם נותרו ללא כאב כלל, בעוד שכשליש דיווחו על החמרה.
גורמים נוספים
כמו כן, נסיעות ארוכות, רעשים, משחקי אור וצל, אור בוהק או אורות מהבהבים וגם ריחות שונים זוהו כגורמים מעוררי מיגרנות. "יש אנשים שמספיק שיריחו ריח של זיעה או של בושם זול כדי לעורר אצלם התקף", מציינת ד"ר הרינג. גם תרופות מסוימות עלולות להעלות את הסיכון להתקפים באנשים הסובלים ממיגרנות.
הטיפולים למיגרנות
עדכון אחרון: פברואר 2016