מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותטרום סוכרת מעלה את הסיכון לאי ספיקת לב ושבץ

טרום סוכרת מעלה את הסיכון לאי ספיקת לב ושבץ

חוקרים בריטים מצאו שאנשים שרמת הסוכר שלהם בדם גבוהה, גם אם לא גבוהה מספיק לאבחנה של סוכרת, עדיין מצויים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם שונות. כיצד ניתן להפחית את הסיכון?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
הקשר בין סוכרת סוג 2 למחלות לב וכלי דם ידוע ומוכר. ממחקרים עולה כי לסוכרתיים בכללם סיכון גבוה יותר מפי שניים לפתח מחלות לב וכלי דם בהשוואה לאוכלוסייה הכללית – באופן שעלול להוביל לקיצור של 8-7 שנים בממוצע בתוחלת החיים.
 
במחקר חדש, חוקרים ביקשו לבחון כיצד רמות הסוכר בדם משפיעות על הסיכון למחלות לב וכלי דם, ואם הסיכון העודף למחלות לב וכלי דם קיים גם באנשים שרמות הסוכר בדמם גבוהות, אך לא מספיק גבוהות לאבחנה של סוכרת - מצב המכונה ״טרום סוכרת״. 

 

המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העתThe Lancet , נערך בקרב יותר מ-427,000 אנשים שהשתתפו במחקר מעקב תצפיתי ארוך טווח בבריטניה. המשתתפים, שהיו בגילי 40 עד 69 כשהצטרפו למחקר בין השנים 2006 ל-2010, היו תחת מעקב עד שנת 2021.

 

בתחילת המחקר המשתתפים חולקו לקטגוריות בהתבסס על מדד ההמוגלובין המסוכרר שמשקף את רמות הסוכר הממוצעות בדם בשלושת החודשים האחרונים: נמוך-נורמלי (נמוך מ-5.5%), נורמלי (5.9%-5.5%), טרום סוכרת (6.4%-6%), סוכרת שלא אובחנה (6.5% ומעלה) או אבחנה קיימת של סוכרת.  

 

החוקרים מבית הספר להיגיינה ורפואה טרופית בלונדון ואוניברסיטת קולג׳ לונדון בדקו מי מהנבדקים סבלו ממחלות הלב וכלי הדם הבאות במהלך תקופת המעקב: מחלת לב כלילית, פרפור פרוזדורים, פקקת ורידים עמוקים, תסחיף ריאתי, שבץ מוחי ואי ספיקת לב.

 

לאחר שלקחו בחשבון את גיל הנבדקים, החוקרים מצאו כי לגברים עם טרום סוכרת או סוכרת שאינה מאובחנת היה סיכון גבוה בכ-30% לפתח מחלת לב וכלי דם בהשוואה לגברים עם רמות ״נורמליות״ של סוכר בדם. לנשים עם טרום סוכרת או סוכרת שאינה מאובחנת היה סיכון גבוה בכ-47% ו-33% בהתאמה לפתח מחלת לב וכלי דם בהשוואה לנשים עם רמות ״נורמליות״ של סוכר בדם.

 

נשים מטופלות פחות

 

גם כאשר החוקרים התמקדו באנשים שכבר אובחנה אצלם סוכרת סוג 2, נצפו הבדלים בין גברים לנשים בסיכון למחלות לב וכלי דם. בקרב גברים עם סוכרת מאובחנת, הסיכון למחלת לב וכלי דם היה גבוה ב-55%. לעומת זאת, לנשים שאובחנה אצלן סוכרת היה סיכון כפול לפתח מחלת לב וכלי דם.

 

רוב ההבדלים בין נשים לגברים כבר לא היו משמעותיים כאשר החוקרים לקחו בחשבון גורמי סיכון למחלות לב הניתנים להשפעה - את מידת ההשמנה של הנבדקים ושימוש בתרופות להפחתת לחץ דם או כולסטרול.

 

החוקרים מציינים כי חשפו הבדלים בשימוש בתרופות להפחתת לחץ דם ותרופות להפחתת רמות כולסטרול (סטטינים) בין גברים לנשים, כאשר יותר גברים מנשים נטלו תרופות שכאלה, שמפחיתות את הסיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם. לדברי החוקרים מהנתונים עולה כי הרופאים לא רושמים לנשים תרופות מניעתיות באותה מידה כמו לגברים עם אותן רמות של סוכר בדם.

 

עוד מצאו החוקרים כי גם כשמתייחסים רק לרמות סוכר בדם בגדר הנורמלי/התקין, ככל שהרמות של הסוכר בדם היו נמוכות יותר, הסיכון למחלות לב וכלי דם היה נמוך יותר. בהשוואה לאנשים עם רמות תקינות (נורמליות) של סוכר בדם, לאלו עם הרמות הנמוכות ביותר של סוכר בדם היה סיכון נמוך ב-10% לפתח מחלת לב.

 

בהודעה לעיתונות הסבירו החוקרים כי התוצאות מעלות את האפשרות שאת הסיכון העודף למחלות לב וכלי דם שנצפה הן בגברים והן בנשים, אפשר להפחית באמצעות הפחתת גורמי סיכון למחלות לב הניתנים לשינוי, באמצעות אסטרטגיות לירידה במשקל ושימוש בתרופות להפחתת לחץ דם וכולסטרול.

 

חשוב מאוד גם לפעול להפחתת רמות הסוכר בדם באמצעות שינויים באורח החיים. צריך להבין כי ״טרום סוכרת״ הוא בעצם מצב שבו הגוף מאותת לנו בצורה חרישית וכמעט בלתי מורגשת כי הוא זקוק לאיזון. מצב של "טרום סוכרת" ניתן לריפוי ומאפשר לנו להימנע מלהגיע לסוכרת ממש, באמצעות תזונה נכונה, פעילות גופנית ולעיתים גם על-ידי תרופות.

 

 

עוד על תזונה ושינויים באורח החיים עם סוכרת סוג 2 או טרום סוכרת 

 

The Lancet Regional Health Europe. doi.org/10.1016/j.lanepe.2023.100693