מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותטניס יעזור להגן על העצמות

טניס יעזור להגן על העצמות

לגברים צעירים שמשחקים הרבה כדורסל וטניס עצמות בריאות יותר ופחות סיכון לאוסטיאופורוזיס בהמשך החיים


טניס בשנות ה- 20 לחיים עוזר לבנות את העצמות (צילום: Shutterstock)
טניס בשנות ה- 20 לחיים עוזר לבנות את העצמות (צילום: Shutterstock)

 

גברים בתחילת שנות העשרים לחייהם שמשחקים הרבה כדורעף, כדורסל, כדורגל וטניס, מגנים על עצמם מפני מחלת העצמות השבריריות. מחקר חדש מצא כי ארבע שעות שבועיות של ספורט עם עומס על העצמות מעלות את מסת העצם ויכולות למנוע אוסטיאופורוזיס.

 

החוקרים השוודים מאוניברסיטת Gothenburg אומרים כי גברים שהעלו את הפעילויות המעמיסות בין הגילאים 19 עד 24 לא רק פיתחו יותר מסת עצם, אלא גם היו בעלי עצמות גדולות יותר בהשוואה לגברים שלא היו פעילים במשך אותה תקופה. עצמות גדולות וצפופות יותר מגנות מפני אוסטיאופורוזיס – מחלה בה העצמות הופכות דקות ונוטות לשברים.

 

במסגרת המחקר החוקרים עקבו אחר 833 גברים שהיו בגילאי 18-20 בתחילת המחקר. הם מדדו את מסת העצם שלהם ואספו מידע על הרגלי הפעילות הגופנית שלהם. 5 שנים לאחר מכן הנחקרים חזרו למעבדה לדווח על רמות הפעילות שלהם ולעבור שוב סריקות עצם.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Journal of Bone and Mineral Research מצא כי גברים שבתחילת המחקר היו עם רמות גבוהות של פעילות הכוללת עומס על העצמות ואלה שהעלו את הקצב, היו בעלי סיכוי טוב יותר לבניית עצם מאשר גברים שהיו לא פעילים או התחילו פעילים וירדו בפעילות בתקופת המחקר.

 

פעילויות המערבות קפיצות או התחלות והפסקות פתאומיות ומהירות, המעלות את העומס על עצמות הגוף, דחפו את הגוף ליצור רקמת עצם חדשה והיו אלה שנקשרו יותר להגנה על העצמות בגברים. הפעילויות שנראה כי הן הטובות ביותר לבניית מסת עצם הן כדורסל וכדורעף, אחריהן כדורגל וטניס.

 

 
(פעילויות המערבות קפיצות או התחלות והפסקות מהירות דוחפות את הגוף לייצר רקמת עצם חדשה. צילום: Shutterstock)

 

בנחקרים שהשתתפו בפעילויות עם עומס על העצם במשך ארבע שעות בשבוע או יותר, הייתה עליה בצפיפות עצם הירך של 1.3% בחמש שנות המחקר. לעומת זאת, גברים שהיו לא פעילים בשנים אלה איבדו כ- 2.1% ממסת העצם בירך. מדובר בממצא מטריד כי עצמות שמאבדות מהצפיפות שלהן הן בעלות סיכון רב יותר להישבר בשלב מאוחר יותר בחיים.

 

פעילויות שלא מעלות את העומס על העצמות – כמו שחיה ורכיבה על אופניים – לא נקשרו לבניית עצמות גדולות יותר ולמסת עצם גדולה יותר.

 

החוקרים מסבירים כי למרות שלרוב אוסטיאופורוזיס מאובחן בגיל מאוחר, תהליך איבוד העצם מתחיל בגיל 25. המחקר מעביר מסר חשוב לצעירים – התחילו להתעמל עכשיו – תבנו עצמות כדי שלא ישברו לכם אחר כך.

 

 

לפרטים נוספים