חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפול תרופתי- למה ומדוע?
מחקר חדש על מודעות מטופלים אודות טיפול תרופתי שהם נוטלים
טעות במתן טיפול תרופתי במהלך אשפוז בבית חולים היא אחת העובדות הכואבות והמסוכנות שקיימות בכל מקום בעולם. המטופל, שמהווה חוליה חשובה אחרונה בשרשרת של מתן טיפול תרופתי, מייצג את יכולת הפרט במניעת טעות וגרימת נזק.
השאלה שעולה לאור ריבוי טעויות במתן תרופות היא האם ישנה דרך להקטין את הסיכון? האם האצלת חלק מהסמכויות למטופל עצמו בטיפול תעזור בכך?
מטרת המחקר החדש שנעשה באוניברסיטת קולרדו ופורסם לאחרונה ב-Journal of Hospital Medicine הייתה להעריך את מודעות מטופלים אודות טיפול תרופתי הניתן להם במהלך האשפוז ולהציע גישות להעלאת המודעות.
במחקר הנוכחי, 44% מהמאושפזים האמינו שהם קיבלו תרופה מסוימת כשבעצם הם קיבלו תרופה אחרת ו-96% לא היו מסוגלים לציין לפחות שם אחד של תרופה שנרשמה להם במהלך האשפוז.
"באופן כללי, רוב המטופלים היו מסוגלים לציין שמות של פחות ממחצית התרופות אותן הם נוטלים באשפוז" , ציין ד"ר איתן קומבלר, החוקר הראשי. "מצאנו ליקויים חמורים בידע על הטיפול, גם בקרב מטופלים שחשבו שיודעים טוב מה התרופות שנרשמו להם במהלך האשפוז".
המחקר כלל 50 משתתפים בגילאים 21-89, אשר ידעו את התרופות שהם נטלו לפני האשפוז הנוכחי. הוצאו מהמחקר אנשים שהתגוררו בבתי אבות ובמוסדות סיעודיים ומטופלים עם היסטוריה של דמנציה.
משתתפים מתחת לגיל 65 שנים לא היו מסוגלים לומר 60% מכלל התרופות ומשתתפים מעל גיל 65 לא היו מסוגלים לציין 88% מכלל התרופות. ניתן להסביר את ההבדלים בגלל מספר התרופות בהתאם לגיל. לא נצפה הבדל לגבי תרופות שנדרש ליטול אותן בזמנים קבועים.
ממצאי המחקר העלו שאלה חשובה אודות תפקיד ואחריות המטופל במהלך אשפוזו בבית חולים.
אחת ההמלצות היא האצלת סמכויות על מנת למנוע טעויות בטיפול תרופתי וגם כדרך בהעצמת המטופל.
- בבית חולים שיבא, במחלקות שיקום נוירולוגי ושיקום אורטופדי קיימת תוכנית שנועדה להעצים את המטופל ולהעשיר את הידע שלו אודות טיפול תרופתי אותו הוא נוטל באשפוז. התוכנית נועדה להעביר אחריות על נטילת התרופות למטופל עצמו (אחרי שעמד בקריטריונים ונמצא מתאים להשתתף בתוכנית). התוכנית נחלה הצלחה בפעמים שהופעלה במחלקות. להלן מספר תגובות שבאו בעקבות השתתפות מטופלים בתוכנית:
- " זה גרם לי להיות יותר עצמאי ולא תלוי באחיות"
- "זה אילץ אותי להתחיל לקחת אחריות על התרופות ועל הטיפול העצמי"
- "זה חיזק אותי והראה לי שיש עדיין דברים שאני יכול לעשות בכוחות עצמי"
מתוך-ScienceDaily
תרגום ועריכה: אנה רייזמן