טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפול פוטנציאלי לטרשת נפוצה יכול לפגוע במוח
בעוד שחוקרים חשבו שמצאו טיפול עתידי לטרשת באמצעות תאי T, חוקרים אחרים גילו שתת-אוכלוסייה של אותם תאים יכולה להרוג תאי עצב
חוקרים מצאו כי חלק מתאי T (תאים של המערכת החיסונית) ה"מגנים" יכולים להרוג נוירונים (תאי עצב). ממצא זה משמעותי ביותר מכיוון שטיפול חדש העושה שימוש בתאי T ספציפיים נבחן כעת כטיפול פוטנציאלי למחלת הטרשת הנפוצה ומחלות אוטואימיוניות אחרות.
"השימוש בתאי T נחשב כאופציה טיפולית למחלות אוטואימוניות" אמר ד"ר פאבריציו גיליאני, אחד החוקרים מאוניברסיטת אלברטה "אבל התאים הללו שאמורים להיות מווסתים, כאשר הם מופעלים, יכולים להרוג. בידיים שלנו לפחות, הם הצליחו להרוג נוירונים. נושא זה הוא קריטי. בספרות החוקרת את הטרשת הנפוצה, החלו לבחון את השימוש באינפוזיה של תאים אלו למטרות טיפוליות. נושא זה צריך להיבחן יותר לעומק לפני שתאים אלו ישמשו לטיפול באנשים עם טרשת נפוצה".
"השתמשנו בתאים שתוארו לשם בקרה בפרוייקט שלנו. ואז תאי ה- T עשו משהו מעניין, משהו שלא ציפינו לו" מוסיף גיליאני "למעשה, ציפינו לראות את התגובה ההפוכה לחלוטין מאותם התאים. בחנו כיצד תאי T ספציפיים יכולים למנוע מוות של תאי עצב, ולהפתעתנו גילינו שהם אלו המבצעים את ההרג... אלו ממצאים מדהימים – כשאתה מצפה למשהו אחד ואז צופה בתופעה כה יוצאת דופן".
תאי T הם מאוד חשובים – תפקידם הראשוני הוא לתקוף וירוסים ובקטריות, וגם לווסת ולשמור על מערכת חיסונית תקינה. עם זאת, כאשר מופר האיזון במערכת החיסונית, תאים אלו יכולים לגרום למחלה אוטואימיונית.
חוקרים בקהילה הרפואית חשבו שאם יוכלו לסנן ולאסוף תאי T מווסתים ולהחדיר אותם למטופלים עם מחלות אוטואימוניות, אז תאים אלו יוכלו לשמור על המחלות האוטואימוניות תחת שליטה. עבודה עם מודלים במעבדה המדמים טרשת נפוצה, במהלכה טופלו בתאים אלו, הייתה טובה ומבטיחה. אך מחקרים אחרונים שבחנו תאים אנושיים הראו שלבני אדם יש תת-אוכלוסייה שונה של תאי T – שלכמה מהם אין את הפונקציה המווסתת (זאת הנדרשת לשליטה במחלות אוטואימוניות).
המחקר הנוכחי בחן תתי-אוכלוסיות שונות של תאי T וגילה כי כמה מהן רעילות לתאי העצב. ד"ר גיליאני וצוות המחקר שלו היו הראשונים להראות שהפעלה של תאי T מסוג מסוים יכולים להרוג תאים במוח. כעת הם רוצים להמשיך בעבודתם בתחום זה כדי לגלות את הסיבה בגללה כמה מתאי ה- T פועלים בצורה זו: "אנחנו רוצים לקחת את המחקר קדימה ולהמשיך ולנסות לפתור את התעלומה" אמר ד"ר גיליאני.
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.