אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפול מוריד את הסיכון לשבץ הנגרם מפרפור פרוזדורים
הפרוצדורה הכוללת צריבה חשמלית בשריר הלב הפחיתה משמעותית את הסיכון לשבץ
מחקר חדש ורחב ממדים שבדק קרוב ל-38,000 נבדקים מצא כי הסיכון לשבץ מוחי אצל חולים עם פרפור פרוזדורים שעברו פרוצדורה בליבם ירד לרמת סיכון של אדם ללא פרפור פרוזדורים כלל. פרפור פרוזדורים חשב לסיבה מובילה לשבץ מוחי ועל פי הספרות כ-20% ממקרי השבץ נגרמים בשל כך.
פרפור פרוזדורים הינו הפרעה חשמלית הגורמת לשריר הלב להתכווץ באופן לא סדיר. כתוצאה מכך עשויים להיווצר קרישי דם הנסחפים למוח וגורמים לשב. התופעה שכיחה באוכלוסייה יותר מבוגרת והטיפול הנפוץ בה כולל בעיקר תרופות מדללות דם.
במחקר שפורסם בכתב העת Heart Rhythm ביקשו החוקרים לבדוק מה קורה לסיכון לשבץ בקרב לחולי פרפור פרוזדורים שעברו פרוצדורה במסגרתה מוחדר חוט מתכת ללב ומבצעים צריבה חשמלית באיזון היוצר את הפרעת הקצב.
על מנת לבדוק את הנושא החוקרים השוו 4,200 חולים שעברו את הפרוצדורה לשתי קבוצות הכוללות כל אחת כ-17,000 נבדקים – האחת חולים בפרפור פרוזדורים שלא עברו את הפרוצדורה, ושניה של חולים באותו גיל ומין ללא פרפור פרוזדורים. גילם הממוצע של המטופלים עמד על 65 שנים.
החוקרים עקבו אחר הקבוצות במשך כשלוש שנים. בתום הזמן הזה ולאחר שהשוו ונטרלו את גורמי הסיכון האחרים לשבץ, נמצא כי בקרב חולי פרפור פרוזדורים 3.5% מהחולים פיתחו שבץ, אך בקרב הקבוצה שעברה את הפרוצדורה לקו בשבץ 1.4% בדומה לקבוצה ללא פרפור פרוזדורים.
החוקרים מסמכים כי המטופלים שעבור את הפרוצדורה היו בסיכון נמוך משמעותית לפתח שבץ לעומת אלו שלא עבור את הטיפול וזאת ללא קשר לגורמי הסיכון הבסיסיים לשבץ מוחי.