מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותטיפול חדש למושתלים להפחתת זיהומים

טיפול חדש למושתלים להפחתת זיהומים

חוקרים אמריקאים מדווחים על טיפול חדש המפותח לפני השתלות לב שמאפשר למנוע דחייה של השתל וזאת מבלי להעלות את הסיכון לזיהומים. איך זה עובד?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בתחום השתלות האיברים, בשנים האחרונות נעשים מאמצים עילאיים לשיפור תוצאות ההשתלות ולהורדת הסיכון המרכזי לדחייה של השתל על ידי הגוף.

 

לאור הסיכון לדחיית האיברים המושתלים – רובם המוחלט של מושתלי איברים נדרשים כיום בהתאם לפרוטוקולים רפואיים ליטול תרופות מונעות דחייה המדכאות את המערכת החיסונית וקרויות 'אימונוסופרסנטים' לכל החיים, ובשלב הראשון לאחר ההשתלה במינונים גבוהים במיוחד. תרופות אלה חושפות את המושתלים לסיכון גבוה להידבקות בזיהומים.

 

עתה מדווחים חוקרים אמריקאים על טיפול חדש שפותח עבור מושתלי לב, המבוסס על נוגדנים ספציפיים שחוסמים מסלולים דלקתיים שמתפתחים לאחר ההשתלה, ובאופן שמונע דחייה של האיבר המושתל ועשוי לאפשר את המשך הפעילות של המערכת החיסונית לאחר ההשתלה מבלי להידרש לתרופות שיחשפו את המושתלים לזיהומים.

 

אותות דלקתיות

 

החוקרים מבית החולים לילדים בעיר סינסינטי (CCHMC) התמקדו בטיפול בהשתלות לב שמונע תגובה חיסונית על ידי הגוף כנגד הלב המושתל לאחר ניתוח ההשתלה.

 

במחקר שבוצע בעכברים, החוקרים הדגימו כי לבבות מושתלים פעלו לתקופות ארוכות יותר כאשר העכברים שבגופם הושתל הלב החדש טופלו לפני הניתוח בטיפול חדש נוגד דלקתיות המבוסס על נוגדנים החוסמים מסלולים דלקתיים ספציפיים.

 

החוקרים מצאו כי תאי T של המערכת החיסונית מסוג CD4 מפעילים אצל העכבר שמקבל את הלב החדש תאים בתוך השתל שמעוררים תהליכי דחייה לאחר ההשתלה, וזאת בעיקר דרך "אותות של דלקתיות" שמועברים על ידי חלבונים-ציטוקינים הקרויים CD40L ו-'TNF אלפא'. התברר כי כאשר אותות אלה נחסמים על ידי טיפול ייעודי שפותח בשיטות מתקדמות של עריכה גנטית, ניתן להפחית תהליכים דלקתיים אצל מקבל הלב, ובאופן שמאריך את הישרדות הלב והעכבר, וזאת מבלי לפגוע במערכת החיסון בכללותה ומבלי להוביל לירידה בהגנה מפני זיהומים. בעכברים שלא טופלו לפני ההשתלה נצפתה דחייה של הלב המושתל תוך שבוע, ולעומתם אלו שקיבלו את הטיפול לא דחו את הלב המושתל.

 

יש לציין כי חלבוני 'TNF אלפא' מהווים גם יעד לתרופות ביולוגיות שונות שפותחו בשנים האחרונות כנגד מחלות דלקתיות כרוניות שונות כמו דלקות מפרקים ומחלות מעי דלקתיות.

 

המחקר נתמך על ידי מענקים מטעם המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2024 של כתב העת PNAS של האקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב.

 

מושתלים ללא תרופות

 

"הטיפול שמונע דחיית שתל שנמצא כיום בשימוש כולל חומרים שמדכאים את מערכת החיסון בצורה רחבה, והשימוש בהם הופך את החולים לרגישים לזיהומים", אמר ראש צוות החוקרים פרופ' צ'נדרשקאר פאסארה (Pasare), בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים. לדבריו, "על ידי שימוש בנוגדנים ספציפיים, אנו חושבים שנוכל לחסום את הדלקת שמובילה לדחייה אך להשאיר את מערכת החיסון עמידה בפני זיהומים של מיקרו-אורגניזמים".

 

לאחר ההצלחה בניסוי, רוצים החוקרים לבדוק האם תיתכן השפעה דומה בהשתלה בבני אדם. החוקרים מציינים כי על פי הידוע, אופן השתקת תאי מערכת החיסון, כפי שבוצע בניסוי בעכברים, אינו בטוח לביצוע בבני אדם, וכעת הם עמלים באיתור שיטה אחרת שתאפשר את אותה ההשפעה, ותמנע דחייה של השתלות לב מבלי להעלות את הסיכון לזיהומים, ובאופן שישפר באופן כללי את שיעורי ההצלחה של השתלות לב בחולים.

 

הפיתוח החדש הוא אחד בשורה של מאמצים של חוקרים בקהילייה הרפואית והמדעית המנסים לפתח שיטות למניעת דחיית איברים – מבלי לחשוף את המושתלים לסיכון גבוה לזיהומים, שעשוי במקרים מסוימים אף לסכן את חייהם, ובאופן שיכול למנוע את הצורך בטיפול בתרופות אימונוסופרסנטיות למניעת דחיית שתל לשארית החיים. בטיפול זה, שהוא למעשה שילוב של השתלת מח עצם והשתלת איברים וכבר בוצע גם בבני אדם במסגרות מחקריות, נאספים תאי גזע של התורם, עוברים עיבוד בשיטות שונות, ומוחדרים לאחר ההשתלה למושתל, באופן שהופך את המערכת החיסונית שלו למעורבת – כזו שמכילה הן תאים שלו עצמו והן של תורם האיבר, ובאופן ש'מאמן' את המערכת החיסונית לקבל את האיבר החדש מבלי להזדקק לטיפול בתרופות נוגדות דחייה. המושתלים אמנם נוטלים בשלב הראשון תרופות נגד דחייה, אך נגמלים מהן בהדרגה לאחר מספר חודשים.

 

אבן הנגף המשמעותית של התרופות לדחיית שתל הנדרשות כיום לאחר השתלת איברים היא בדיכוי המערכת החיסונית ועלייה בסיכון לזיהומים. לפי מחקרים, הזיהומים המרכזיים להם חשופים מושתלי איברים הם זיהומים בפצע הניתוח והצלקת הניתוחית, זיהומים בפצעים אחרים בגוף, זיהומים בדרכי הנשימה, זיהומים כתוצאה מדליפות וזיהומים בדרכי העיכול, וכן זיהומים עמידים לאנטיביוטיקה מסוג MRSA ו-VRE, זיהומים מפטריית הקנדידה, זיהומים בנגיפי CMV  (ציטומגלו וירוס), נגיף BK, נגיף אפשטיין באר, חיידק כולנגיטיס הגורם לזיהומים בדרכי המרה, נגיפי הפטיטיס B ו-C, זיהומים בדרכי השתן ונגיפי הרפס.

 

PNAS, doi: 10.1073/pnas.240165812