מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותטיפול חדש בחרדה - הפרעות זיכרון

טיפול חדש בחרדה - הפרעות זיכרון

השפעה על מקצב הנוירונים היורים מסרים של חרדה


צילום: אתר סטוק פוטוז
צילום: אתר סטוק פוטוז

 

גילוי בלתי צפוי באוני' לוס אנג'לס מעורר הבטחות לגבי טיפול עתידי בחרדות במקרים פוסט טראומטיים ואף באנשים עם פוטנציאל ללקות באלצהיימר או שאר הפרעות זיכרון.
מייקל פנסלאו Michael Fanselow פרופסור לפסיכולוגיה באוני לוס אנג'לס גילה במחקרו מה שעשויה להיות תרופה שטרם נחקרה נגד חרדה.


בד"כ חיות ואנשים שנבהלים ממשהו מגיבים בחרדה למקומות או אותות המזכירים זאת. דבר זה קורה מאחר ותאי המח באיזורים מסויימים מגבירים את יכולתם לעורר אחד את השני.
רוב המחקרים עד כה התחקו אחר מעבר הנוירוטרנסמיטורים (חומרים כימיים כמו סרוטונין, דופמין ועוד) העוברים בסינפסות (מסופי הקשר בין נוירונים). אולם ישנם גם נוירונים קטנים המעכבים העברת מסרים המחוברים אף הם ביניהם.

תאים כאלה נפוצים בקרב חסרי חוליות אולם בקרב יונקים הינם נמצאים רק במקומות מסויימים.


בשל כך עד כה לא נחקרה חשיבות תאים אלו בתחום למידה, זיכרון ורגשות. במחקר הזה הניחו כי יש לתאים הללו חשיבות רבה. בשל יכולתם המעכבת ניראה שהם יכולים לתת מקצב לנוירונים היורים מסרים של חרדה ובכך מיעלים את המסר של החרדה.


כאשר נתנו החוקרים לחולדות תרופה החוסמת תאים אלו, נעצרה יצירת זיכרונות של פחד וכך אם לאחר אירוע טראומטי ניתנת התרופה לא נוצרים במוח פחדים ממקומות המזכירים את האירוע.
בתרופה כזו יש הבטחה רבה כי יעילותה זהה גם אם מזריקים אותם לחלל הבטן כמו שישירות למוח. כמו כן, התרופה ניתנת אחרי האירוע המפחיד.
במוח ישנם תהליכים רבים שטרם נחקרו, הבנת דרכי הפעולה שלהם יכולה לפתוח דרכים לטפל בהפרעות נפוצות ומציקות כמו חרדה או בעיות זיכרון.
 

בין נוירון למשנהו יש רווח שדרכו עוברים החומרים הכימיים מתא אחד לשני. שזה העברת המסר. במרווחי צומת אלו טמונות הרבה מאד אפשרויות כמו בעיות זיכרון כשאין העברה יעילה או בעיות חרדה כשיש העברה יעילה מדי.
 

Science, 2011, 331(6013), 87-91

 

 

תרגום ועריכה: יעקב ברמץ