טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפול הורמונלי לטרשת נפוצה
מחקר מצא כי שילוב של התרופה קופקסון וההורמון אסטריול עשוי להפחית התקפים בנשים עם טרשת נפוצה
הוספת הורמון המין אסטריול לטיפול בתרופה קופקסון לטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, הובילה לירידה גדולה יותר בהתקפים של המחלה בהשוואה לטיפול בקופקסון בלבד. כך עולה מניסוי קליני שלב 2, שתוצאותיו הראשוניות הוצגו בכנס השנתי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה.
אסטריול הוא אחד מהאסטרוגנים בגוף האישה. הוא כבר משמש כטיפול הורמונלי חליפי לנשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר ולכן ידוע כי הוא בטוח לשימוש.
למה דווקא אסטריול? רמות האסטריול עולות בגוף האישה באופן טבעי במהלך ההיריון, תקופה בה רוב הנשים חוות ירידה משמעותית בפעילות המחלה, תצפית זו הובילה להשערה שהאסטריול הוא האחראי להפחתת פעילות המחלה בהריון, ייתכן שבגלל שההורמון מסייע לדכא את מערכת החיסון כדי שהגוף לא יתייחס לעובר כפולש ויתקוף אותו.
ניסויים שנערכו בעבר בעכברים ובהמשך גם בקבוצה קטנה של נשים, הראו שייתכן שההורמון מפחית את פעילות המחלה. בעקבות מחקרים אלה, חוקרים מאוניברסיטת UCLA ערכו ניסוי לבדיקת בטיחות ויעילות טיפול משולב של אסטריול וקופקסון בנשים עם טרשת נפוצה.
למחקר גויסו 164 נשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית בגילאי 18-50. כל המשתתפות טופלו בקופקסון ובנוסף לכך, חלקן קיבלו גם גלולת אסטריול בכל יום והאחרות קיבלו טיפול דמה (פלצבו), במשך שנתיים.
בסיום השנה הראשונה, אלו שטופלו בקופקסון ואסטריול הראו הפחתה משמעותית של כמעט 50% בקצב ההתקפים בהשוואה לנשים שקיבלו קופקסון בלבד. עם זאת, לאחר שנתיים של טיפול ההבדל בין הקבוצות בקצב ההתקפים ירד ל-32%. מבחנים קוגניטיביים שנערכו לנשים הראו יתרון לאלו שקיבלו את הטיפול המשולב גם בתחום זה. השילוב בין קופקסון לאסטריול נמצא בטוח לאורך השנתיים בהן נבחן.
תוצאות המחקר נראות מבטיחות, אך בינתיים מדובר בתוצאות ראשוניות. המחקר רק הוצג בכנס ועדיין לא נבחן על-ידי מומחים מהתחום והנתונים המלאים עדיין אינם זמינים. כדי לקבוע אם אסטריול עשוי להוות טיפול יעיל לטרשת נפוצה, נדרשים מחקרים נוספים.
לפרטים נוספים בהודעה שפרסמה אוניברסיטת UCLA
ערן ברקוביץ
היי עדי, ישנו מחקר קטן שבחן נושא זה :
http://www.camoni.co.il/index.php?idr=400&p=210131
חשוב להכיר כי זהו מחקר קטן המצביע על קשר מתאמי ולא סיבתי. אנחנו כמובן נמשיך לעקוב אחר כל עדכון בנושא.
Adie
מאד מעניין. האם יש מחקרים נוספים שמקשרים שינויים הורמונאליים דוגמת נטילת גלולות נגד הריון והתקפים של MS/ קשר כללי להתפרצות המחלה? הרי נאמר לא פעם שתקופות הריון למשל הינן בד"כ תקופות רגיעה עקב שינויים הורמונאליים בגוף האישה אז אני תוהה אם הקישור הזה נבדק אי פעם בהקשר לגלולות.
תודה, עדי