סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
טיפול בסוכרת עשוי לסייע גם להפחתת דלקות חניכיים
מחקר חדש ביפן מצא כי טיפול בסוכרת סוג 2 מסייע תוך שבועיים לשיפור בדלקת חניכיים. איך זה קורה?
בשנים האחרונות עולה המודעות הציבורית להשפעות המזיקות של דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס, Gingivitis) – המתבטאת באדמומיות, נפיחות ודימום מהחניכיים. אם הדלקת אינה מטופלת, היא עלולה להוביל לפגיעה בבסיס השיניים ונשירת שיניים. מחקרים גם קושרים בין דלקת חניכיים לבין מחלות שמשפיעות באזורים אחרים בגוף, ובהם עלייה בסיכון למחלת לב כלילית, שבץ מוחי, מחלות של דרכי הנשימה, ואפילו דלקת מפרקים שגרונתית וכן סוכרת. אחת התיאוריות גורסת כי חיידקים פעילים בדלקת חניכיים עלולים לחדור לזרם הדם, לנוע לאזורים אחרים בגוף ולחולל פגיעות מורכבות. אחת המחלות שרווחת במדינות מתפתחות קרויה NUG, ומתבטאת בדלקת חניכיים בשילוב עם כיבים במערכת העיכול.
בעבר מחקרים מצאו כי טיפול הולם במחלות חניכיים מסייע להורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם ולאיזון רמות הסוכר בדם.
עתה מדווחים חוקרים מיפן גם קשר הפוך, כשתיארו במסגרת מחקר מצומצם כיצד כי טיפול אינטנסיבי בסוכרת תורם גם לשיפור בדלקתיות בחניכיים אצל המטופלים.
דימום מהחניכיים
החוקרים מהמחלקה לרפואת שיניים מניעתית באוניברסיטת אוסקה ביפן עקבו אחר 29 מטופלים בוגרים עם סוכרת סוג 2 בגילי 73-41 שאושפזו בבית חולים בין דצמבר 2017 למארס 2019 במטרה לקבל טיפול אינטנסיבי לאיזון המחלה באמצעות תרופות להורדת רמות הסוכר בדם וכן איזון של לחץ הדם ורמות השומנים בדם והורדת משקל עודף. החוקרים ביצעו מעקבים אחר שינויים במדדי הנבדקים בבדיקות דם וכן עקבו אחר מצב בריאות הפה והחניכיים.
במסגרת המעקב בדקו החוקרים בין השאר שני סמנים ספציפיים: החלבון 'גליקואלבומין' שמשמש במחקרים להערכת את רמות הסוכר בדם לצד מדד חדש בשם PISA (קיצור של Periodontal Inflamed Surface Area) אשר משקלל נתונים על מצב שטח השיניים הדלקתי ודימום מהחניכיים ומאפשר הערכה לעוצמת הדלקתיות של מחלת חניכיים.
כעבור שבועיים של אשפוז וטיפול אינטנסיבי זיהו החוקרים כצפוי שיפור באיזון רמות הסוכר בדם, שהתבטא הן בשיפור ברמות של 'גליקואלבומין' והן בירידה של 4.32% בממוצע בערכי ההמוגלובין המסוכרר בדם. בנוסף, החוקרים מצאו כי חל שיפור במדד PISA שמשמעותו שיפור במצב החניכיים של הנבדקים שעברו טיפול אינטנסיבי לסוכרת. כך, למשל, דווח על ירידה של 16.7% בעוצמת הדימום מהחניכיים המהווה חלק ממדד PISA. השיפור בדלקתיות החניכיים תועד גם במידה שלא קיבלו כל שינוי בהיגיינת הפה של המטופלים וללא טיפול ייעודי לשיפור בריאות החניכיים.
המחקר נתמך בין השאר על ידי הסוכנות היפנית למחקר ופיתוח רפואיים (AMED) והקרן היפנית JSPS למחקר מדעי, וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2024 של כתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism.
מעורבות של רופאי שיניים
"ממצאי המחקר צפויים לקדם את הבנתנו את המנגנונים העומדים בבסיס הקשר בין סוכרת ומחלות חניכיים", ציין החוקר הבכיר פרופ' מסאי קובוניווה (Kuboniwa) בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים. לדבריו, "המחקר מדגים ששיפור מחלות חניכיים באנשים עם סוכרת מצריך לא רק טיפול חניכיים אלא גם טיפול מוקדם בסוכרת". החוקרים מציינים כי קידום שיתוף הפעולה בין הטיפול הרפואי בסוכרת וטיפולי רפואת שיניים בשלבים הראשונים לאחר אבחון סוכרת עשוי לתרום באופן משמעותי למניעת הופעה והתקדמות של מחלות חניכיים אצל סוכרתיים. המסקנות מצביעות על החשיבות הרבה בשילוב צוותים רפואיים מתחומים שונים, לרבות רפואת השן, במטרה להגיע לתוצאות מקסימליות עבור מטופלים עם סוכרת.
החוקרים מסבירים את הממצאים בין השאר באמצעות המונח של 'זיכרון מטבולי' אשר מאפשר להסביר כיצד רמות גבוהות של סוכר בדם (היפרגליקמיה) משפיעות על דלקתיות אצל סוכרתיים לאורך זמן ועל עלייה בסיכון לסיבוכים. מנגנון זה מיוחס לשילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. באופן דומה, מנגנון זה מסביר גם את הקשר בין סוכרת לדלקתיות בחניכיים, ואת היכולת להתגבר על דלקת חניכיים מסוכנת באמצעות טיפול הולם בסוכרת.
ממצאי המחקר מעלים למודעות את הקשר בין סוכרת לבין פגיעה בבריאות השיניים. רמות גבוהות של סוכר בנוזל הרוק של סוכרתיים נוטות להוביל להיווצרות פלאק - רובד של חיידקים, אשר במידה ואינו מוסר בקביעות אצל השיננית, הוא עלול להוביל לחורים בשיניים, להתקשות ולפגוע במבנה השן, לגרום לשחיקה בשיניים, וכן להתפשט לקו החניכיים ולהוביל למחלות חניכיים, לרבות דלקת ממוקדת בחניכיים (ג'ינג'יביטיס) ובמצב החמור יותר דלקת חניכיים כרונית (פריודונטיטיס) שמתבטאת בנסיגת חניכיים וביצירת "כיסים" שמהווים מקור להתפתחות זיהומים. מאחר וחוסר איזון ברמות הסוכר בדם מעלה את הסיכון לזיהומים בחלל הפה, לסוכרתיים שאינם מאוזנים מומלץ להימנע מטיפולים לא דחופים בשיניים, כולל ביצוע כתרים ושתלים לא דחופים. לפי מטה אנליזה מגרמניה שפורסמה ביולי 2021 בכתב העת Scientific Reports, לאנשים עם דלקת חניכיים סיכוי גבוה ב-26% לפתח סוכרת, ולאנשים עם סוכרת סיכון גבוה ב-24% לפתח דלקת חניכיים. ממצאי המחקר מצביעים על קשר דו כיווני, שלדברי החוקרים מצריך לבצע לאנשים עם דלקות חניכיים בדיקות סקר לרמות הסוכר בדם במטרה לאבחן התפתחות של סוכרת בשלבים המוקדמים של טרום סוכרת ובשלבים ההתחלתיים, בהם מתאפשרת התערבות מינימלית באמצעות אורח חיים בריא ותרופות.
ריי
פתרון פלא לבעיות חניכיים הוא לקנות באי ביי/אמזון וכו' משחת שיניים מסוג Baking Soda & Peroxide. יש כזו של כל החברות הגדולות אבל אין בכלל בארץ. יש רבים בעולם שמכירים את הפתרון הזה אבל הוא לא נפוץ למרות שעובד תמיד, לא יהיו לכם יותר פצעים בפה.