טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפול בויברציות אינו יעיל
מחקר בחן את יעילות הטיפול בויברציות לאנשים עם טרשת נפוצה וכשל מלהראות הבדל בין קבוצת הניסוי שהשתמשה במכשיר לקבוצת הביקורת.
ויברציות לאורך כל הגוף מוצעות לטיפול כמעט לכל דבר, החל מצפיפות העצם בקרב אסטרונאוטים, שיפור חבטת הגולף לשחקני סופשבוע וכמכשיר עזר לשיקום שרירים חלשים. מחקר חדש מציע שתרגול רגיל ב- whole-body vibration (רטט לאורך כל הגוף) אינו משפר את חוזק השרירים או התפקוד בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
הטכנולוגיה הזו משמשת בעיקר לטיפול במחלות הקשורות לשרירים כמו טרשת נפוצה, מכיוון שההנחה הייתה שהרעידות מעוררות את השרירים להיות יעילים יותר ומעודדות את בניית העצם.
לטובת חקירה ראשונית של הויברציות לאורך הגוף בטרשת נפוצה, מדענים בלגים מדדו את תפקוד וקיבולת השריר בחלקה העליון של הרגל, כולל חוזק, תפקוד, סיבולת ומהירות תגובה ב- 11 נבדקים עם טרשת נפוצה. הנבדקים ביצעו תרגילי רגליים, על פלטפורמת מכשיר הויברציות לאורך 5 טיפולים כל שבועיים במשך 20 שבועות. במקביל, קבוצה נוספת של 14 אנשים עם טרשת נפוצה, נמדדה והתבקשה להמשיך בשגרת היום הרגילה.
שתי הקבוצות החלו את המחקר עם רמות זהות של חולשה ברגליים, ולאחר תקופה של 10 ו- 20 שבועות בוצעו בדיקות שהראו כי דבר לא השתנה. חוסר ההשפעה מן ההתעמלות הרגילה הייתה מפתיעה (מעבר לאפקט הויברציות), מכיוון שנמצא כבר במחקרים קודמים, כי אנשים עם טרשת נפוצה משתפרים בעקבות פעילות גופנית.
החוקרים קבעו כי "בהתאם לממצאי המחקר מכשיר הויברציות לאורך הגוף אינו משפר את השריר בחלקה העליון של הרגל, לא את חוזקו ולא את תפקודו בקרב אנשים עם טרשת נפוצה עם פגיעה מתונה עד בינונית".
למרות שהמחקר לא מצא יתרונות לטיפול בויברציות, החוקרים מציינים כי ייתכן והחמיצו אפקט מיטיב ממספר סיבות אפשריות. ייתכן שמספר הנבדקים הקטן מנע מהם לזהות שיפור בתפקוד השריר. באופן דומה, כל נבדק ביצע בדיוק את אותה שגרת תרגילים, ולכן ייתכן שתוכנית שהייתה מותאמת באופן אישי לכל נבדק הייתה מביאה לתוצאות טובות יותר.
ד"ר ניקולאס לה-רוקה, נציג האגודה האמריקאית לטרשת נפוצה, אמר כי האגודה אינה ממליצה על טכנולוגיה ספציפית, אך בהחלט מעודדת ומעלה למודעות עד כמה שניתן את החשיבות של פעילות גופנית לאנשים עם טרשת נפוצה, "פעילות גופנית נחשבת למיטיבה עד מאוד לאנשים עם טרשת, בעיקר אם הם יכולים להימנע מהתחממות יתר במהלך הפעילות". לא רק שפעילות אירובית בונה חוזק וכוח, אלא ישנם עדויות כי הפעילות הגופנית משפרת את תפקוד המערכת החיסונית בטרשת נפוצה.
ד"ר ניקולאס סיכם ואמר לגבי מכשיר הויברציות, "כי ייתכן ויש צורך במחקר נוסף שיבחן מי הם האנשים ומה מאפייניהם של אלו שכן יכולים להגיב ולהשתפר בעקבות טיפול בויברציות".
מתוך REUTERS
לגישה אל המאמר לחצו כאן.
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.