טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפולי פוריות עם טרשת נפוצה
מחקר: נשים עם טרשת נפוצה העוברות טיפולי פוריות נמצאות בסיכון גבוה להתקפים ולהתגברות פעילות המחלה
חוקרים ארגנטינאים מדווחים כי נשים עם טרשת נפוצה העוברות טיפולי פוריות, נמצאות בסיכון מוגבר באופן משמעותי להתגברות של פעילות המחלה. מחקרם שפורסם בכתב העת Annals of Neurology מעלה את האפשרות שהורמוני רבייה משפיעים על ויסות התגובה החיסונית במחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה.
20% מהזוגות במדינות המערביות נתקלים בקשיי פוריות. טרשת נפוצה אינה פוגעת בפוריות, למעט במקרים בהם נעשה שימוש בטיפול אגרסיבי כמו ציקלופוספאמיד (cyclophosphamide) או מינונים גבוהים של סטרואידים (corticosteroids).
מחקרים קודמים הראו שהורמוני המין ואלו המעורבים בביוץ (הורמון ה-GnRH) הם בעלי תפקיד מרכזי בהתפתחותן של הפרעות אוטואימוניות.
המחקר הנוכחי בחן את הקשר שבין טיפולי פוריות ופעילות המחלה. החוקרים ניתחו את נתוניהן של 16 מטופלות עם טרשת נפוצה שעברו 26 מחזורים של טיפולי פוריות. בנוסף, גייס צוות המחקר 15 נבדקות בריאות ו-15 נבדקות עם טרשת נפוצה שלא עברו טיפולי פוריות, בכדי שישמשו כקבוצת ביקורת.
התוצאות הראו כי 75% מהמטופלות חוו התקפים לאחר טיפולי הפוריות. התקפי טרשת נפוצה דווחו לאחר 58% ממחזורי טיפולי הפוריות, בטווח של 3 חודשים מהטיפול.
ניתוחי ההמשך מצאו כי לנבדקות שעברו טיפולי פוריות היה סיכון גבוה פי 7 לחוות התקפים וסיכון גבוה פי 9 להראות פעילות מוגברת של המחלה בסריקות ה-MRI.
החוקרים מציינים כי 73% מההחמרות בפעילות המחלה שדווחו במחקר היו של סימפטומים חדשים וב-27% מהמקרים הייתה החמרה של סימפטומים קיימים. הם מייחסים את ההחמרה בפעילות המחלה לשלושה מנגנונים שונים:
1. עלייה בייצור מולקולות המעודדות פעילות דלקתית, הנקראות ציטוקינים.
2. חיזוק רכיבי המערכת החיסונית הפעילים במחלה האוטואימונית ופוגמים במיאלין.
3. טיפולי הפוריות גורמים למחסום דם המוח (blood-brain-barrier) להפוך לחדיר יותר, כך נכנסים תאי מערכת החיסון הפוגעניים ממחזור הדם אל תוך מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה).
החוקרים קוראים לנוירולוגים להיות מודעים לסיכון המוגבר להחמרת פעילות המחלה ולשוחח עם המטופלות על היתרונות והחסרונות טרם הפנייה לטיפולי פוריות.
מחקר זה מחזק ממצאים קודמים של מחקר צרפתי שפורסם השנה. החוקרים העלו את האפשרות כי הדחק שמלווה את הטיפולים מגביר את הסיכון להתקף טרשת נפוצה וייתכן שהוא מסביר חלק מהממצאים.