מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותטיולים מלווים באריכות ימים ויתרונות בריאותיים

טיולים מלווים באריכות ימים ויתרונות בריאותיים

זרם הישראלים המטיילים בישראל ובעולם בפסח ישמחו לשמוע על קשר שזוהה בין חוויות של טיולים שוברי שגרה לעיכוב תהליכי הזדקנות. מה פשר התופעה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עונת החגים המתקרבת והמתח הנפשי המצטבר על רקע ההתמודדות המאתגרת עם אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל" המתמשכת מובילים רבים מהישראלים לנסוע לטייל בחו"ל. בימים האחרונים נרשם בנמל התעופה בן גוריון שיא בתנועת הנוסעים וצפויים עומסים חריגים. בימי החג צפויים המוני ישראלים גם לטייל ברחבי הארץ, בין השאר גם בחבל צפון הארץ שמתאושש משנה וחצי של חיים תחת מטחי טילים.

 

טיולים מחוץ לסביבת המגורים המוכרת, בין השאר בחיק הטבע אך גם בערים אחרות – מלווים בשיפור מידי במצב הרוח.

 

לאחרונה מדווחים חוקרים מאוסטרליה כי טיולים גם תורמים לעיכוב תהליכי הזדקנות ועשויים לסייע באריכות ימים.

 

אפקט החופשה

 

החוקרים מאוניברסיטת  Edith Cowanשבאוסטרליה ביקשו לבחון כיצד טיולים משפיעים על בריאות האדם מנקודת מבט חברתית על רקע העיקרון האנתרופי – עיקרון פילוסופי המסביר כיצד האדם מסוגל לאסוף מהטבע את הנתונים שעומדים עם אופיים. גישה זו מאפשרת לבחון כיצד חוויות חיוביות של טיולים משמרות 'מצב אנתרופי' של בריאות המיטיבה עם הגוף, ולעומתן חוויות שליליות בטיולים עלולות לעתים להשפיע אף הן לרעה על הבריאות.

 

מאמר הסקירה שפורסם מזהה כי טיולים מלווים לרוב בתהליכי סוציאליזציה משמעותיים יותר ובפעילות גופנית משמעותית יותר בהשוואה לימי שגרה, ושני אלו תורמים לתהליכי בריאות המיטיבים עם האדם ובאופן שעשוי למתן ולעכב תהליכי הזדקנות. באופן זה, טיולים משפיעים לטובה הן על בריאות הגוף והן על בריאות הנפש, ועשויים אף להשפיע על הארכת תוחלת החיים.

 

למרות שטיולים עשויים להיות מלווים באתגרים בריאותיים משמעותיים, כגון הידבקות בזיהומים, כפי שבא לידי ביטוי גם בהתפשטות מגפת הקורונה העולמית, לצד סיכונים לפגיעות ותאונות, אירועי אלימות, וסוגיות הנוגעות לבטיחות של מי השתייה והמזון, המאמר מציג ראיות להשפעות חיוביות חזקות ביותר של טיולים על בריאות האדם בהיבטים רפואיים פייזיים, נפשיים וחברתיים. בין הראיות שמוצגות במאמר – מחקרים שמצביעים על השפעה סובייקטיבית של טיולים בהפחתת תסמיני דיכאון, לצד מחקרים ספורים שמצביעים גם על השפעה אובייקטיבית של טיולים בהתמתנות קצב לב, לחץ דם, תחושות כאב, ואפילו שיפור הרכב הרוק.

 

לדוגמא, באוגוסט 2022 דיווחו חוקרים מדרום קוריאה בכתב העת Annals of General Psychiatry על קשר בין חופשה להתמתנות תסמיני דיכאון, וכן על עלייה בסיכון לדיכאון בקרב מבוגרים שאינם יוצאים לחופשות. חוקרים מאוסטריה דיווחו בדצמבר 2022 בכתב העת BMC Public Health על שיפור בלחץ הדם ואיכות השינה הודות לחופשה שלוותה בטיולים ובפעילות גופנית למשך שבוע. מחקרים מזהים קשר בין חופשה לירידה בלחץ שמובילה מצידה לשיפור בתחושות כאב – מה שאף זכה בקהילה הרפואית לכינוי "אפקט החופשה" (Vacation Effect).

 

הקשרים בין טיולים לשיפור מצב הבריאות מוסברים בעיקר בירידה בלחץ ומתח נפשי הנקשרים לפגיעה בתהליכים ביולוגיים רבים, בין השאר תהליכים דלקתיים, אימוניים ונוספים.

 

תהליכים אלה באים לידי ביטוי בין השאר בקונספטים כגון 'תיירות לבריאות' (Wellness tourism) ו'תיירות יוגה' (Yoga tourism). יש להבחין בין אלו לבין 'תיירות רפואית' שמשמעותה תיירות לצורך קבלת טיפולים רפואיים במדינה אחרת.

 

השפעות הדדיות

 

בעוד שתיירות ובריאות משתייכים לרוב לשני ממדי שיח שונים בספרות המדעית, צוות החוקרים במאמר הנוכחי קורא לאחד ביניהם ולבחון השפעות הדדיות של תיירות על בריאות האדם ולהיפך.

 

המאמר מתפרסם בגיליון אוגוסט 2024 של כתב העת Journal of Travel Research.

 

ממצאי המאמר הנוכחי מלווים בראיות מהספרות המדעית על השפעה אפשרית מיטיבה של חופשות על אריכות ימים. אחד המחקרים המפורסמים בנושא הוא "מחקר אנשי העסקים מהלסינקי" (HBS, קיצור של Helsinki Businessmen Study) שנערך בפינלנד, ומצא כי אנשי עסקים שנהגו לנסוע לחופשות במדינות אחרות בתדירות גבוהה נטו לחיות יותר מאחרים. ממצאים של מעקב של 30 שנים אחר הנבדקים, שדווחו בשנת 2018 בכתב העת Journal of Nutrition, Health & Aging, העלו כי אנשי עסקים שנטו לצאת לחופשות קצרות יותר היו בסיכון גבוה ב-37% לתמותה.

 

לצד ההשפעות המיטיבות המתוארות, יש חוקרים שמציינים כי יש לפרש את הממצאים בזהירות, שכן לעתים חופשות עלולות להשפיע לרעה על עלייה במתח הנפשי, בין השאר על רקע ניתוק מהסביבה הביתית המוכרת ואתגרים חדשים בשטח במגע עם אנשים זרים וסיטואציות לא מוכרות ולעתים אף מפתיעות.

 

Journal of Travel Research, doi: 10.1177/00472875241269892