מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותחשיפה עקיפה לטלוויזיה קשורה להפרעות אכילה

חשיפה עקיפה לטלוויזיה קשורה להפרעות אכילה

כאשר הורים רוצים להפחית את ההשפעה השלילית של הטלוויזיה על ילדיהם בדרך כלל הדבר הראשון שהם עושים זה לכבות את הטלוויזיה. מחקר חדש מראה שזה לא מספיק....


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)


מחקר חדש מציע שחשיפה עקיפה לאמצעי התקשורת, למשל שיחה עם חברים שרואים הרבה טלוויזיה, גם היא מזיקה לדימוי הגוף.

 

הממצאים הללו מפתיעים. הנבדקות במחקר אפילו לא היו צריכות שתהיה להן טלוויזיה ביית בכדי להיות בעלות סיכון גבוה להתפתחות סימפטומים של הפרעות אכילה.

 

למעשה, הגורם המשמעותי ביותר לקיומם של סימפטומים של הפרעות אכילה היה לכמה חברים של הנבדקת יש טלוויזיה בבית. כלומר, נראה ששינוי גישות בתוך קבוצה אשר נחשפה לטלוויזיה (למשל שינוי בתפיסת דימוי גוף מוערך) היה גורם משפיע יותר מאשר חשיפה ישירה לאמצעי התקשורת. למעשה, חשיפה מרובה של חברת השווים לאמצעי תקשורת היתה מקושרת לעלייה של כ – 60% בסיכוי של הנערה לפתח סימפטומים של הפרעות אכילה, ללא קשר למידת הצפייה האישית שלה בטלוויזיה.

 

המחקר החדשני ניסה לכמת את התפקיד של רשתות חברתיות אליהן משתייך האדם בהפצת ההשלכות השליליות של צריכת תקשורת על הפרעות אכילה.

 

המסקנה המתבקשת היא שיש צורך גם בהקפדה על תכניים אחראיים והולמים בטלוויזיה וגם ברגולציה של תכני אמצעי התקשורת בכדי למנוע גם חשיפה עקיפה למסרים המזיקים.

 

המחקר נערך בפיג'י (Fiji) מכיוון שזהו מקום אידאלי למחקרי תקשורת משודרת בגלל שרק משנת 1990 החלה שם הטלוויזיה המשודרת. כמו כן עדיין יש הבדלים משמעותיים באיזורים שונים באי בנושא החשיפה לאמצעי התקשורת.

 

מחקר ראשון וקודם שנערך באי הראה עלייה משמעותית בשכיחות הפרעות האכילה בקרב נערות מתבגרות מיד לאחר החשיפה לטלוויזיה המשודרת בשנת 1995.

 

מה שהופך את פיג'י למקום מעניין במיוחד למחקרים מהסוג הזה הוא שהתרבות המקומית דווקא מערכיה מבנה גוף חסון ואיתן בניגוד מוחלט לגוף שאליו נחשפו הנערות בסדרות הטלוויזיה שהיו פופולריות באותן השנים כגון בוורלי הילס 90210.

 

אבל אולי בעצם העובדה שהשפעות עקיפות של התקשורת הן גדולות כל כך היא דווקא לא מפתיעה. כנראה שרב האנשים פחות שמים לב לתקשורת עצמה ובעיקר למה שהחברים שלהם אומרים על מה שראו בתקשורת.

 


www.physorg.com/news/2011-01-secondhand-television-exposure-linked-disorders.html

 

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק