מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

פוריות האישה

מנהלי קהילה

פרופ׳ אבי בן הרוש
פרופ׳ אבי בן הרוש
מומחה ברפואת נשים, מיילדות ופוריות בתפקידו הציבורי הנוכחי , פרופ' בן הרוש מנהל את השירות לשימור הפוריות ביחידה לפוריות והפריה חוץ גופית במרכז הרפואי בילינסון. פרופסור מן המניין קליני בחוג למיילדות וגינקולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מרכז מערכת הרבייה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מדריך סטודנטים ומתמחים בגינקולוגיה, פרסם למעלה מ-180 עבודות מחקר. בנוסף, מנהל פרופ' בן הרוש מרפאות פרטיות בתל אביב ובפתח תקווה העוסקות בתחומי הפוריות והגינקולוגיה. http://wikifertility.com https://www.facebook.com/prof.avibh
כמוניפוריות האישהחדשותחשיפה לקנביס בשלב העוברי – מעלה סיכון להתמכרות לאופיאטים

חשיפה לקנביס בשלב העוברי – מעלה סיכון להתמכרות לאופיאטים

מחקר בחיות מעבדה זיהה כי מי שאימהותיהן הביולוגיות צרכו קנביס בשלב ההיריון מצויים בסיכון מוגבר לפתח התמכרות למשככי כאבים אופיאטים בהמשך חייהם – איך מוסברת התופעה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אחד מכל חמש שנים הרות בארה"ב מדווחת על שימוש בקנביס בהיריון כדי להקל על בעיות רפואיות שונות גופניות ונפשיות כגון בחילות, כאבי גב תחתון וחרדות.

 

שיעור הנשים ההרות שמשתמשות בקנביס עלה בשנים האחרונות באופן משמעותי על רקע מגמת הלגליזציה של החומר שניתן כיום לרכוש במדינות מסוימות בארה"ב ללא צורך במרשם רפואי. בישראל אמנם עדיין לא ניתן לרכוש קנביס בחופשיות, אך היקף המטופלים שמאושר להם שימוש בקנביס רפואי מצוי בעלייה שמשפיעה אף היא על עלייה בהיקפי צריכת הקנביס. לפי נתוני משרד הבריאות, נכון לדצמבר 2024 מחזיקים בישראל 112,014 ברישיון לשימוש בקנביס.

 

לאחרונה הולכות ומצטברות עדויות מטרידות כי החומר הפעיל בקנאביס THC, על אף שזוהה כבעל השפעה מיטיבה על שורה ארוכה של מצבים רפואיים, עלול להיות מסוכן בחשיפת בשלב העוברי בהיריון, מאחר והוא עלול להשפיע על התפתחות מבנים מוחיים.

 

עתה מדווחים חוקרים אמריקאים כי מצאו שמי שנולדו לנשים שעישנו קנביס בהיריון – עשויים להימצא בסיכון גבוה יותר לפתח בהמשך חייהם התמכרות למשככי כאבים אופיאטים – תופעה רפואית נוספת שהיקפה מצוי במגמת עלייה מדאיגה.

 

חיווט מחדש של המוח

 

החוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד ביצעו מחקר בחולדות כדי להדגים את השפעות הצריכה של קנביס בשלב ההיריון על התפתחות מוח העובר.

 

החוקרים מצאו כי חשיפה טרום לידתית ל-THC בקנביס הובילה לחיווט מחדש של מוח העובר, והשפיעה על הפרשה מוגברת במוח של המוליך העצבי דופמין.

 

בנוסף, נמצא כי עוברים שנחשפו למינון נמוך עד בינוני של THC הציגו גם שינויים בתפקוד של המערכת המוחית האחראית על תגמול. כתוצאה מכך, העכברים שנולדו פיתחו "תגובת תגמול" למשככי כאבים אופיאטים בבגרותם, כלומר שהיו בעלי מוטיבציה גדולה יותר לצרוך אופיאטים, וכתוצאה מכך הציגו הפרשה מוגברת של דופמין. עוד התגלה כי ממצא זה אפיין יותר עכברים זכרים בהשוואה לנקבות.

 

המחקר מומן על ידי מלגות מטעם המכון הלאומי להתמכרות לסמים בארה"ב (NIDA), וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2024 של כתב העת Science Advances.

 

"תצפיות אלו תומכות בהשערה של מערכת תגמול בעלת רגישות יתר המתפתחת במוח לאחר חשיפה ל-THC בשלב התפתחות העוברית", הסביר פרופ' ג'וזף צ'יר (Cheer), ראש צוות החוקרים, בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים. "גילינו שהפנוטיפ של חיפוש אחר אופיאטים כתוצאה מחשיפה מתרחש באופן משמעותי יותר אצל זכרים בהשוואה לנקבות, וכרגע אנחנו מבצעים מחקר המשך כדי לברר מדוע זה קורה".

 

ישראל שיאנית בקצב הגידול

 

החוקרים מקווים שמחקרים נוספים בתחום יתרמו להבנה מעמיקה יותר אודות האופן בו פועלת מערכת התגמול של המוח. תקוותם כי בהמשך, כתוצאה מהממצאים שייאספו, ניתן יהיה לפתח אמצעים טיפוליים שינטרלו את ההשפעה השלילית של THC על התפתחות מוח העובר, וזאת באופן שיאפשר לשמר את האפקט הטיפולי של המריחואנה אצל נשים המתמודדות עם תסמינים נלווים בהיריון מבלי להעלות את הסיכון להתנהגות התמכרותית אצל היילודים בהמשך חייהם.

 

ממצאי המחקר מלווים בעבודות נוספות המתריעות לאחרונה מפני שימוש בקנביס בהיריון, לפי מחקר אמריקאי שפורסם ביולי 2024 בכתב העת JAMA Internal Medicine, צריכת קנביס בהיריון מעלה את הסיכון ליתר לחץ דם בהיריון ורעלת היריון, צבירת משקל עודף בהיריון או צבירת משקל הנמוכה מהמומלץ, לצד עלייה בסיכון להיפרדות שליה וירידה בסיכון לסוכרת היריון.

 

ממצאי המחקר הנוכחי מעלים למודעות את תופעת ההתמכרות לאופיאטים שהפכה רווחת בשנים האחרונות במדינות המערב, ובארה"ב הגיעה לממדים קשים במיוחד, והיא נצפית גם בישראל. בדו"ח על התמכרות לאופיאטים בישראל של ארגון 'רופאים לזכויות אדם' (רל"א) שפורסם בדצמבר 2022 נקבע כי "סביר להניח שאלפי אנשים ונשים בישראל מטופלים כיום בתרופות אופיואידיות לתקופה ממושכת וללא מעקב מספק – לעיתים תוך גרימת נזק משמעותי לבריאותם – וזאת בניגוד להנחיות בינלאומיות".

 

לפי נתונים שרוכזו במשרד הבריאות ופורסמו באוקטובר 2024, מעל 90,000 ישראלים מקבלים בכל שנה מרשמים לאופיאטים, ובשנת 2023 היו אלה 0.93% מהמבוטחים. מבין אלה, כ-7% קיבלו מרשמים לאופיאטים במינון גבוה. נתוני ארגון הבריאות העולמי מצביעים על ישראל כאחת המדינות עם קצב הגידול הגבוה ביותר בשימוש באופיאטים מכלל המדינות המפותחות. לאור פעילות משרד הבריאות וצוות מקצועי שפעל בנושא, בשנת 2022 נרשמה לראשונה בלימה בהיקף הניפוק השנתי של אופיאטים במדינה, ובמשרד ממשיכים לעקוב אחר הנושא.

 

Science Advances, doi: 10.1126/sciadv.adq5652